«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Daily Mail> Τι μάς κρύβουν; Στην αρχή της Covid-19 επιστήμονες πίστευαν ότι ίσως διέρρευσε από το εργαστήριο της Wuhan. Τι άλλαξε στη συνέχεια;

 

Οι βρετανικές αρχές λογόκριναν 32 emails από μία τηλεδιάσκεψη της 1ης Φεβρουαρίου 2020 με τη συμμετοχή Fauci

Στο στόχαστρο των επικρίσεων είναι η βρετανική κυβέρνηση αφότου λογόκρινε λεπτομέρειες από τις συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσαν κορυφαίους επιστήμονες για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

Η Mail On Sunday χρησιμοποίησε τους κανόνες της Ελευθερίας της Πληροφορίας, του νόμου που απελευθερώνει από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά το περιεχόμενο κρίσιμων συνομιλιών υποθέσεων που αφορούν την κοινή γνώμη, για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο 32 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούν μια μυστική τηλεδιάσκεψη μεταξύ Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων υγείας που πραγματοποιήθηκε στο ξεκίνημα της πανδημίας. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι μαύρισαν σχεδόν κάθε λέξη, χαρακτηρίζοντας ως απόρρητες τις αναφορές, πριν δημοσιεύσουν τα κρίσιμα έγγραφα.

Γράφει ο Ian Birrell, MailOnline.com

Πριν από αυτή την ανταλλαγή emails, αρκετοί από τους πιο σημαίνοντες ειδικούς στον κόσμο πίστευαν ότι ο νέος ιός πιθανότατα προήλθε από το εργαστήριο, αλλά ημέρες αργότερα, οι επιστήμονες άρχισαν να απορρίπτουν τέτοια σενάρια ως «απίθανα» και να τα χαρακτηρίζουν ως θεωρίες συνωμοσίας.

Και το νέο περιστατικό, προστίθεται στο σύνολο των ανησυχιών ότι η επιστημονική κοινότητα προσπάθησε να ακυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την πραγματική προέλευση της πανδημίας, καθώς εμφανίζονται διαρκώς νέα καταδικαστικά στοιχεία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με έρευνες υψηλού κινδύνου (Gain Of Function) για τους ιούς των νυχτερίδων στη Wuhan, όπου τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού εμφανίστηκαν εκεί στα τέλη του 2019.

H Mail On Sunday ζήτησε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρακτικά και σημειώσεις που αφορούσαν την κλήση μεταξύ του Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της Βρετανίας και των διοργανωτών της τηλεδιάσκεψης, του Sir Jeremy Farrar, διευθυντή της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Wellcome Trust και του Anthony Fauci, του Αμερικανού ειδικού μολυσματικών ασθενειών και προεδρικού συμβούλου.

Ωστόσο, όταν κοινοποιήθηκαν τα έγγραφα, αξιωματούχοι είχαν σβήσει σελίδα προς σελίδα το περιεχόμενο τους με παχιές γραμμές μαύρου μελανιού. Σβήστηκαν ακόμη και τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στις συζητήσεις, όπως για παράδειγμα και μία ασήμαντη ανταλλαγή ευχαριστιών ενός βιολόγου του Εδιμβούργου, αφήνοντας ορατές μερικές μόνο βασικές αναφορές σχετικά με την τηλεδιάσκεψη.

Sir Patrick Vallance

Οι προτάσεις που παρέμειναν ανέγγιχτες περιλαμβάνουν την πρόσκληση της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν 13 επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο, προκειμένου να διεξαχθεί με «πλήρη εμπιστοσύνη» ενώ περιλαμβάνεται και μια ενδιαφέρουσα αναφορά που τονίζει πως «πρέπει να μιλήσουμε και για τη ραχοκοκαλιά, όχι μόνο για το περιεχόμενο».

Αυτό το email στάλθηκε πιθανώς από την Ολλανδή ιολόγο Marion Koopmans, μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία είχε κριτικάρει έντονα τα ζητήματα γύρω από την πραγματική προέλευση της Covid.

Η παράλογη αυτή κίνηση της κυβέρνησης να επικαλεστεί το κρατικό απόρρητο είναι εξαιρετικά περιφρονητική απέναντι στους φορολογούμενους και σε έναν κόσμο που θέλει να μάθει τι προκάλεσε αυτή την καταστροφική πανδημία προκειμένου να προφυλαχθεί από παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Ήδη, το γεγονός καταδικάστηκε από τον βουλευτή των Τόρις και τον αγωνιστή της ελευθερίας της πληροφορίας David Davis. «Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας και παγκόσμιας σημασίας», είπε. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί πρέπει να υπάρχει τέτοια μυστικότητα που να υπερτερεί του τεράστιου δημόσιου ενδιαφέροντος και να απαιτεί από αυτούς να επεξεργάζονται τέτοιου είδους σημαντικά δεδομένα».

Ο Davis έχει δίκιο. Μια τέτοια επίσημη λογοκρισία χρησιμεύει μόνο για να τροφοδοτεί τις ανησυχίες για μια πιθανή συγκάλυψη της προέλευσης της Covid, η οποία σχετίζεται και με την περίεργη σιωπή της Βρετανίας σε θέματα παγκόσμιας σημασίας.

Ξεκίνησα να προσπαθώ να λάβω λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές σημειώσεις και συζητήσεις στις αρχές Αυγούστου, αλλά αυτές οι σκωπτικές μαύρες σελίδες είναι ό,τι έχω λάβει μέχρι στιγμής. Απορρίφθηκε επίσης ένα ακόμα αίτημα για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώσεις ή απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών του Vallance με τον Farrar σχετικά με την προέλευση του Sars-CoV-2 (το στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί τον Covid-19), του Ινστιτούτου ιολογίας της Wuhan ή της Shi Zhengli, της διαβόητης ειδικού «Batwoman». Η κυβέρνηση σημείωσε, ωστόσο, ότι «έχουμε τις πληροφορίες που ζητήσατε».

«Όλα αυτά προκαλούν μία προφανή ερώτηση, όπως και με το απόρρητο της Κίνας: Γιατί οι αξιωματούχοι δεν μοιράζονται τέτοιες πληροφορίες με το κόσμο αν δεν υπάρχει κάτι για να κρύψουν;», δήλωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Bob Seely, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η λογοκρισία των εγγράφων

Ίσως αυτό να οφείλεται στους αλαζόνες πολιτικούς και σε έναν στρατό απομονωμένων κρατικών λειτουργών που πιστεύουν ότι το κοινό δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από την πλάτη του. Το σίγουρο είναι ότι από τότε που ανέλαβαν οι Τόρις την εξουσία, το 2010, υπήρξε μια απότομη αύξηση των αρνήσεων να χορηγούνται πληροφορίες για κρίσιμα αιτήματα.

Ωστόσο, μπορεί να ισχύει το ίδιο για την προέλευση της πανδημίας, για ένα γεγονός που προκάλεσε τέτοια δυστυχία σε τόσους πολλούς και έχει εξαιρετικό δημόσιο ενδιαφέρον, ακόμη και αν οι επιπτώσεις της αλήθειας μπορεί να είναι βαθιές για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα ή για την εμπιστοσύνη στην επιστήμη;

Ο κεντρικός ρόλος της τηλεδιάσκεψης της 1η Φεβρουαρίου του 2020 αποκαλύφθηκε από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ αλλά και από ένα πρόσφατο βιβλίο για την πανδημία από τον Sir Jeremy Farrar, διευθυντή της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Wellcome Trust. Δύο ημέρες πριν από την κλήση, ο ΠΟΥ είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για την πανδημία, έστω κι αν είχε αργήσει πολύ να το κάνει.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε αφότου ο Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικής, είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στο περιοδικό Science που εξέταζε το πώς οι ερευνητές προσπαθούσαν να ξεδιαλύνουν την προέλευση του ιού. Το άρθρο, το οποίο ο Fauci έστειλε εσπευσμένα σε άλλους σημαίνοντες αξιωματούχους, σχετίζονταν με τις αντιπαραθέσεις της διεθούς κοινότητας όσον αφορά την επικίνδυνη έρευνα για την «αύξηση της λειτουργίας» (Gain Of Function), το χειρισμό δηλαδή ιών στα εργαστήρια προκειμένου να γίνουν πιο μολυσματικοί και με την εργασία του Βρετανού επιστήμονα Peter Daszak και της φίλης του Κινέζας καθηγήτριας της Wuhan, Shi, αναφορικά με τη δειγματοληψία νυχτερίδων και την εύρεση νέων κορωνοϊών.

Την τηλεδιάσκεψη είχε καθοδηγήσει ο ίδιος ο Farrar, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είδε την «τεράστια σύμπτωση» της ύπαρξης ενός νέου κορωνοϊού να ξεσπά σε «μια πόλη με ένα σούπερ εργαστήριο» το οποίο ήταν «το σπίτι μιας σχεδόν ασυναγώνιστης συλλογής ιών νυχτερίδων».

Πολλοί εξέχοντες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, φοβόντουσαν ότι ο νέος ιός φαινόταν κατασκευασμένος. Μεταξύ τους ήταν και ο ανοσολόγος με έδρα την Καλιφόρνια, Kristian Andersen, ο οποίος είπε στον Farrar εκ των προτέρων ότι ανησυχεί για τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά της Covid.

Sir Jeremy Farrar

Ανέφερε ότι ο μηχανισμός σύνδεσης του ιού με τον άνθρωπο «φαινόταν πολύ καλός για να είναι αληθινός, σαν ένα τέλειο κλειδί για την είσοδο σε ανθρώπινα κύτταρα», ενώ η θέση διάσπασης της φουρίνης, ένα χαρακτηριστικό που δεν βρίσκεται σε παρόμοιους τύπους κορωνοϊού και ο οποίος επιτρέπει στον ιό να εισέρχεται αποτελεσματικά στα κύτταρα, υφίσταται μόνο «αν κάποιος είχε βάλει στόχο να προσαρμόσει έναν ζωικό κορωνοϊό στους ανθρώπους, παίρνοντας ένα συγκεκριμένο υλικό γενετικού υλικού από αλλού και τοποθετώντας το εκεί».

Τη συζήτηση είχε ανοίξει ο Farrar, για να ακολουθήσουν οι Andersen και Eddie Holmes, ένας Αυστραλός ιολόγος, ο οποίος ανέφερε στον επικεφαλής του Wellcome Trust πριν από την κλήση ότι ήταν «80% σίγουρος ότι αυτό το “πράγμα” είχε βγει από ένα εργαστήριο». Ωστόσο, μετά την τηλεδιάσκεψη, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες να απορρίψουν τους συγκεκριμένους φόβους ως θεωρίες συνωμοσίας σε επιστημονικά περιοδικά και στα κοινωνικά μέσα.

Ο Farrar είχε παραδεχθεί ότι ήταν διχασμένος σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Fauci, αλλά υπέγραψε αργότερα το διαβόητο άρθρο του περιοδικού Lancet, τη σύνταξη του οποίου οργάνωσε κρυφά ο Βρετανός επιστήμονας Peter Daszak, καταδικάζοντας τις «θεωρίες συνωμοσίας» που ισχυρίζονταν ότι ο Covid δεν είχε φυσική προέλευση και υποστηρίζοντας ότι [οι θεωρίες] σκορπούσαν το «φόβο» και την «προκατάληψη». Παράλληλα, μέσω της υπογραφής του στο άρθρο, επαινούσε με απίστευτο τρόπο την «ανοιχτή και διαφανή» ανταλλαγή δεδομένων του Πεκίνου. Ο Farrar επίσης είχε υπογράψει ένα εξαιρετικά επιδραστικό -ως πρις απόψεις τους- άρθρο στο περιοδικό Nature με τη συμμετοχή των Andersen, Holmes και άλλων τριών, επιμένοντας ότι «κάθε θεωρία της εργαστηριακής προέλευσης του κορωνοϊού» δεν ήταν «αληθοφανής».

Μόλις τρεις ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη, ο Andersen έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Peter Daszak για να συζητήσει το πως θα αντιμετωπιστούν οι «θεωρίες των κροτίδων» που υποδήλωναν ότι «αυτός ο ιός είχε κατασκευαστεί με κάποιον τρόπο σκόπιμα» αφού αυτό «δεν συνέβαινε προφανώς».

Ο Kristian Andersen, ο οποίος διέγραψε τον μαχητικό λογαριασμό του στο Twitter μετά την εμφάνιση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκάλυπταν τις προηγούμενες απόψεις του, είπε αργότερα ότι επρόκειτο για «ένα σχολικό παράδειγμα της επιστημονικής μεθόδου» στο οποίο μια προκαταρκτική θεωρία απορρίπτεται καθώς προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Sars-CoV-2 μεταδόθηκε με φυσικό τρόπο από τα ζώα. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε γιατί αυτοί οι ειδικοί άλλαξαν γνώμη τόσο γρήγορα και τόσο αποφασιστικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απόρρητο της κυβέρνησης είναι τόσο θλιβερό όσο και επικίνδυνο, σύμφωνα με τον Gary Ruskin, επικεφαλής της ομάδας δημόσιας υγείας US Right To Know που αποκάλυψε τις δραστηριότητες βασικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένου του Daszak σε αυτό το καταστροφικό έπος της πανδημίας.

Anthony Fauci

«Η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και των κρυφών συγκρούσεων συμφερόντων», είπε. «Ακόμη και στις ΗΠΑ, που είναι αδύναμες στη διαφάνεια της επιστήμης, καταφέραμε να ανακαλύψουμε έγγραφα χρήσιμα για την αναζήτηση της προέλευσης της Covid-19. Τέτοιες προσπάθειες φαίνονται αδύνατες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι λυπηρό και οι επόμενες γενιές μπορεί να καταλήξουν με το να πληρώσουν με τη ζωή τους τέτοιες συγκαλύψεις αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία διαφάνειας για να καταλάβουμε πώς ήρθε η Covid-19 στη ζωή μας».

Τελικά, εκτός της Κίνας, υπάρχουν πλέον δύο αξιόπιστες θεωρίες για την προέλευση της πανδημίας: Η φυσική διαρροή από τα ζώα ή κάποιο είδος εργαστηριακού περιστατικού.

Οι ανησυχίες για ένα πιθανό ερευνητικό περιστατικό έχουν αυξηθεί καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με το επικίνδυνο έργο του Daszak, προέδρου της EcoHealth Alliance και της Shi, επικεφαλής του Κέντρου Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan.

Πρώτον, αποκαλυπτικά έγγραφα που περιέχουν δύο προτάσεις επιχορηγήσεων, το 2014 και το 2019, στην EcoHealth Alliance, έδειξαν πώς οι ΗΠΑ όντως ανέθεσαν στην Κίνα πειράματα «κέρδους λειτουργίας» (Gain Of Function), ακόμη και κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που είχαν απαγορευτεί στην Αμερική.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την κατασκευή νέων «χιμαιρικών» κορωνοϊών που σχετίζονται με τον SARS, τα οποία συνδύαζαν ένα γονίδιο ακμής από το ένα, με γενετικό υλικό από το άλλο και η προκύπτουσα δημιουργία θα μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες για να προκαλέσει ασθένειες.

Γνωρίζουμε τώρα πέρα ​​από κάθε συζήτηση ότι τα κερδοσκοπικά πειράματα «κέρδους λειτουργίας» σε μεταλλαγμένους ιούς νυχτερίδων πραγματοποιούνταν στα εργαστήρια της Wuhan και σε επιστημονικές μονάδες που δεν είχαν βιοασφάλεια υψηλού επιπέδου, παρά τις έντονες διαψεύσεις της Batwoman (Shi).

Επίσης, μία μαχητική ομάδα ερευνητών, γνωστών ως Drastic, κοινοποίησε μια πρόταση από τον Daszak για μια αμερικανική επιχορήγηση για τη μελέτη παθογόνων παραγόντων με τη δημιουργία μολυσματικών κορωνοϊών νυχτερίδων στο εργαστήριο της Wuhan και την εισαγωγή γενετικών χαρακτηριστικών που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.

Peter Daszak και Shi Zhengli

Η MKO EcoHealth με πρόεδρο τον Daszak μάλιστα πρότεινε να συνεργαστεί με την Shi και έναν άλλο εξέχοντα Αμερικανό εμπειρογνώμονα για την εισαγωγή «κατάλληλων ειδικών θέσεων διάσπασης για ανθρώπους» σε ιούς που μοιάζουν με τον SARS, μία ενδιαφέρουσα πρόταση δεδομένης της ασυνήθιστης θέσης διάσπασης στο Sars-CoV-2.

Η προσφορά επιχορήγησης ύψους 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων (10,5 εκατομμύρια λιρών) απορρίφθηκε. Υπήρξε όμως άλλος χρηματοδότης που δέχθηκε την πρόταση; Αν και δεν γνωρίζουμε την απάντηση, αυτό αποδεικνύει ότι ερευνητές «έπαιζαν» ακριβώς με το είδος της επικίνδυνης επιστήμης που θα μπορούσε να έχει «μαγειρέψει» έναν ιό τρομακτικά παρόμοιο με αυτόν πίσω από την σημερινή πανδημία.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν ζήτησε από τον Daszak, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, και ο οποίος καθοδήγησε τις προσπάθειες προκειμένου να καταρρεύσει η συζήτηση σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή, παρά τις προφανείς συγκρούσεις συμφερόντων, να εμφανιστεί ενώπιον του και να αποκαλύψει όλα τα δεδομένα του οργανισμού του.

Αλλά όλα αυτά εγείρουν ένα άλλο ερώτημα: Γιατί η δική μας κυβέρνηση λογοκρίνει κρίσιμα έγγραφα και αρνείται να μοιραστεί πληροφορίες που διαθέτει για γεγονότα που μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το μυστήριο της προέλευσης της πανδημίας μετά από σχεδόν πέντε εκατομμύρια θανάτους

Πηγη: κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: