«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Σημαντική έρευνα σε ασθενείς με “βαριά” και “ελαφριά” Covid-19> Πόσο επηρεάζεται τελικά ο εγκέφαλος

Οι περιοχές του εγκεφάλου που οι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι επηρεάζονται συνδέονται με τον οσφρητικό βολβό

Έχοντας ήδη ζήσει περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας, οι ερευνητές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν νέες σημαντικές γνώσεις για τις επιπτώσεις της COVID-19 στο σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτά τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός σε βιολογικές διαδικασίες όπως η γήρανση.

Ως γνωστικός νευροεπιστήμονας, η προηγούμενη έρευνά μου επικεντρώθηκε στην κατανόηση του πώς οι φυσιολογικές αλλαγές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γήρανση επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να κινούνται, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία και μετά. Αλλά καθώς ήρθαν περισσότερα στοιχεία που έδειχναν ότι η COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάσει το σώμα και τον εγκέφαλο για μήνες ή περισσότερο μετά τη μόλυνση, η ερευνητική μου ομάδα ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει πώς μπορεί η ασθένεια να επηρεάσει επίσης τη φυσική διαδικασία γήρανσης.

Από την Jessica Bernard, Times of Israel

Τον Αύγουστο του 2021, μία προκαταρκτική αλλά μεγάλης κλίμακας μελέτη που διερεύνησε αλλαγές στον εγκέφαλο σε άτομα που είχαν βιώσει την COVID-19 μαγνήτισε το ενδιαφέρον της κοινότητας των νευροεπιστημών. Σε εκείνη τη μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια υπάρχουσα βάση δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank, η οποία περιέχει δεδομένα από το 2014 απεικόνισης εγκεφάλου από περισσότερα από 45.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν βασικά δεδομένα και απεικόνιση εγκεφάλου όλων αυτών των ανθρώπων πριν από την πανδημία.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου και στη συνέχεια έφερε πίσω εκείνους που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 για πρόσθετες σαρώσεις εγκεφάλου. Συνέκριναν άτομα που είχαν βιώσει την COVID-19 με συμμετέχοντες που δεν είχαν προσβληθεί, ταιριάζοντας προσεκτικά τις ομάδες με βάση την ηλικία, το φύλο, την ημερομηνία έναρξης του τεστ και τον τόπο μελέτης, καθώς και κοινούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες, όπως μεταβλητές υγείας και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η ομάδα διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στη φαιά ουσία, η οποία αποτελείται από τα κύτταρα των νευρώνων που επεξεργάζονται πληροφορίες στον εγκέφαλο, μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 και εκείνων που δεν είχαν. Συγκεκριμένα, το πάχος του ιστού της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου, γνωστό ως μετωπικός και κροταφικός λοβός, μειώθηκε στην ομάδα COVID-19, διαφέροντας από τα τυπικά πρότυπα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που δεν είχε βιώσει την COVID-19.

Στο γενικό πληθυσμό, είναι φυσιολογικό να παρατηρείται κάποια αλλαγή στον όγκο ή το πάχος της φαιάς ουσίας με την πάροδο του χρόνου καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά οι αλλαγές ήταν μεγαλύτερες από τις κανονικές σε εκείνους που είχαν μολυνθεί από την COVID-19.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα που είχαν αρκετά σοβαρή νόσηση έχοντας ανάγκη νοσηλείας, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια με εκείνα που είχαν βιώσει πιο ήπια την COVID-19. Δηλαδή, τα άτομα που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 εμφάνισαν απώλεια όγκου εγκεφάλου ακόμη και όταν η ασθένεια δεν ήταν αρκετά σοβαρή για να απαιτηθεί νοσηλεία.

Τέλος, οι ερευνητές επίσης διερεύνησαν τις αλλαγές στην απόδοση σε γνωστικά καθήκοντα και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προσβληθεί από την COVID-19 ήταν πιο αργοί στην επεξεργασία πληροφοριών, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν.

Ενώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία αυτών των ευρημάτων, καθώς τα στοιχεία αναμένουν επίσημη αξιολόγηση από επιστήμονες, το μεγάλο δείγμα, τα δεδομένα πριν και μετά τη νόσο στους ίδιους ανθρώπους και η προσεκτική αντιστοίχιση με άτομα που δεν είχαν COVID-19 έκαναν αυτό το προκαταρκτικό έργο ιδιαίτερα πολύτιμο.

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου

Στις αρχές της πανδημίας, μία από τις πιο συνηθισμένες αναφορές από όσους μολύνθηκαν με COVID-19 ήταν η απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης. Είναι εντυπωσιακό ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που οι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι επηρεάζονται από την COVID-19 συνδέονται με τον οσφρητικό βολβό, μια δομή κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που μεταδίδει σήματα για μυρωδιές από τη μύτη σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Ο οσφρητικός βολβός έχει διασυνδέσεις με περιοχές του κροταφικού λοβού. Συχνά μιλάμε για τον κροταφικό λοβό στο πλαίσιο της γήρανσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ γιατί εκεί βρίσκεται ο ιππόκαμπος. Ο ιππόκαμπος είναι πιθανό να παίξει βασικό ρόλο στη γήρανση, δεδομένης της εμπλοκής του στη μνήμη και τις γνωστικές διαδικασίες.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι επίσης σημαντική για την έρευνα του Αλτσχάιμερ, καθώς ορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι όσοι κινδυνεύουν από τη νόσο έχουν μειωμένη όσφρηση. Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών που σχετίζονται με την COVID, η διερεύνηση πιθανών διασυνδέσεων μεταξύ των αλλαγών του εγκεφάλου και της μνήμης που σχετίζονται με την COVID-19 έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως λόγω των περιοχών που εμπλέκονται.

Κοιτάζοντας μπροστά

Αυτά τα νέα ευρήματα δημιουργούν σημαντικά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα: Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μετά την COVID-19 για τη διαδικασία και τον ρυθμό της γήρανσης; Και, με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος αναρρώνει σε κάποιο βαθμό από την ιογενή λοίμωξη;

Αυτοί είναι ενεργοί και ανοιχτοί τομείς έρευνας, μερικοί από τους οποίους αρχίζουμε να κάνουμε στο δικό μου εργαστήριο σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εργασία μας για τη διερεύνηση της γήρανσης του εγκεφάλου.

Η εργασία του εργαστηρίου μας καταδεικνύει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο εγκέφαλος σκέφτεται και επεξεργάζεται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει αλλαγές με την πάροδο του χρόνου στο πώς κινούνται τα σώματα των ανθρώπων και πώς οι άνθρωποι αποκτούν νέες κινητικές δεξιότητες. Αρκετές δεκαετίες δουλειάς απέδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι έχουν δυσκολότερο τρόπο να επεξεργάζονται και να χειρίζονται πληροφορίες, όπως η ενημέρωση μιας λίστας για το σούπερ μάρκετ, αλλά διατηρούν -συνήθως- τις γνώσεις τους για τα γεγονότα και το λεξιλόγιο. Όσον αφορά τις κινητικές δεξιότητες, γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτεροι εξακολουθούν να μαθαίνουν, αλλά το κάνουν πιο αργά από τους νέους.

Όσον αφορά τη δομή του εγκεφάλου, συνήθως βλέπουμε μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου σε ενήλικες άνω των 65 ετών. Αυτή η μείωση δεν εντοπίζεται μόνο σε μία περιοχή. Διαφορές παρατηρούνται σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Υπάρχει επίσης τυπικά αύξηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που γεμίζει χώρο λόγω της απώλειας του εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, η λευκή ύλη, η μόνωση στους νευράξονες, τα μακριά καλώδια που μεταφέρουν ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, είναι επίσης λιγότερο άθικτη σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερα άτομα φτάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενώ ο στόχος είναι όλοι να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο όπου κάποιος γερνάει χωρίς ασθένειες ή αναπηρία, η μεγαλύτερη ενηλικίωση φέρνει αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και κινούμαστε.

Το να μάθουμε πώς ταιριάζουν όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ θα μας βοηθήσει να ξεδιαλύνουμε τα μυστήρια της γήρανσης, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργίας των ατόμων που γερνούν. Και τώρα, στο πλαίσιο της COVID-19, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον βαθμό στον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να ανακάμψει και μετά από ασθένεια.

Πηγη: εδω

Θυμαμαι πως επι του Χιτλερ ο Μενγκελε εκανε πειραματα με την αφαιρεση του μετωπικου λοβου απο τους εβαιους στα στρατοπεδα συγκεντρωσης, ωστε "να γινουν υπακουοι"... Ποσο πιο πολυ υπακουοι απο εκατομμυρια ανθρωπους οι οποιοι μερικες φορες εθαψαν και τους ταφους τους ξεροντας πως θα τους δολοφονησουν οι ναζι; 

Αρα κατι τετοιο αφου προκαλει τετοια ζημια οταν μπαινει στην ρινικη κοιλοτητα, τι πρεπει να προκαλεσει οταν μπαινει στον οργανισμο με βαθια ενδομυικη ενεση, απο εκει στο αιμα και απο εκει παντου, εως και στο μυαλο... ; 

Ετσι και αλλιως μου φανηκε πολυ περιεργο απο την αρχη οταν ακουσα πως οι νοσουντες δεν μπορουν να μυριζουν, οποτε λεω πλακα θα εχει να εχει σχεση ΚΑΙ με το μετωπικο λοβο... Πολλες συμπτωσεις μαζεμενες... 

Το θεμα -για μενα- ειναι πως πρεπει να ειναι καποιος τρελος η καθηστερημενος ωστε να πιστευει στην συνεχεια εναν που αποδειχθυκε πως επιχορηγουσε την ερευνα των κορονοιων στο Wuhan, που ψευδορκιστηκε μπροστα στο Κονγκρεσο δυο φορες πανω σε αυτο και τωρα επιβαλλει τα "εμβολια" σε ολο τον αμερικανικο πληθυσμο μεσω ελεγχομενου πολιτικα CDC με "εγκρισεις εκτακτου αναγκης" απο ενα ελεγχομενο οικονομικα FDA. 

Βαλε την ασυλια των πολλων που σε εξαναγκασουν, βαλε την -για πρωτη φορα στην ιστορια των ΜΜΕ- τοσο μονοπλευρη "ενημερωση"... βαλε την μονοπλευρη και ψευτικη συμπεριφορα επιλεγμενων "ειδικων" τους οποιους εβαλαν πιο πανω απο διακεκριμενους διεθνως επιστημονες...

Βαλε που απο το δεκεμβριο 2020 οι φαρμακευτικες εταιριες ζητησαν αδεια για ολες τις ηλικιες, ακομα και βρεφων κατω απο 6 μηνων... βαλε πως εως τωρα τα παιδια και οι νεοι νοσουσαν ασυμπτωματικα και εκτος κινδυνου πειπου ολοι, αλλα τωρα λενε πως πρεπει να κανουν εμβολια και αυτοι, ειδικα οταν η μεταλλαξη Δελτα ειναι πιο ακινδυνη για ολες τις ηλικιες... ασε που παλια ελεγαν πως πρεπει να προστατευουν τους μεγαλους, τωρα πως πρεπει να ποστατευτουν τα ιδια...

Ασε η "κλιματικη αλλαγη" και το "διοξειδιο του ανθρακα" που παραγουμε τοσος πληθυσμος ανθρωπων... αλλο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΕΜΜΑ...

Στην αρχη λεω να η τεχνολογια που θα αντικαταστησει τους ανθρωπους για την οποια μιλουσαν ανοιχτα πια αρκετοι.

Μετα σκεφτηκα, καλα, αυτοι φοβουνται ετσι και αλλιως πως θα τους ζητησουμε τον απολογισμο της δημιουργιας μιας τετοιας τεραστιας περιουσιας... δικαιολογειται; 

Αλλα ξαφνικα οσο προσωραει ο εμβολιασμος αναμεσα στους ανθρωπους, αρχιζουν οι "ειδικοι" επιστημονες να μιλανε για εμβολιασμο ολων των ζωων και για παρεμβαση πανω στα φυτα της γης...

Εχουμε και τον γραφικο Σβαμπ με την "Μεγαλη Επαναφορα" οπου μας το λεει ευθαρσως πως θα αλλαξουμε γενετικα αλλα και θα λειτουργησουμε στο μελλον μεσω της τεχνολογιας η οποια θα την ελεγξουν τα ελιτ... και θα πρεπει να λενε ευχαριστω οι νεες γεννιες που δεν θα ειναι βασικα ανθρωποι, αλλα ελεγχομενα ανδροειδες πλασματα χωρις δικη τους θεληση, επιλογη, μπορει και χωρις να ζητανε φαγητο και μισθο... οσοι θα μεινουν διπλα στα τοσα αλλα ρομποτ που σιγουρα δεν ζητανε...

Εχουμε και τους γραφικους "ηγετες" που ακολουθουν κατα γραμμα τον Σβαμπ και τον "ελει" "εμπνευστης" της "κλιματικης αλλαγης"...

Εχουμε την διαστρεβλωση των παντων, εως και των πιο εξυπνων και ψαχμενων εκ των ανθρωπων, με τις βρισιες της "βλακειας"... αλλα ακριβως επειδη πολλοι εκ αυτων εχουν οντως υψηλο IQ τους αφηνουν παντελως αδιαφορους. Εως και γελανε με αυτο στην ολη την τραγικη κατασταση που μας περιβαλλει.

Και μας ερχεται "κερασακι στην τουρτα" το διωγμο των σκεπτικιστων απο τους εχοντες το ακαταδιωκτο. Με το "ετσι θελω" και "αποφασιζω και διαταζω"... 

Ωστε να μην τους κουνησει ποτε κανεις απο την θεση του χασαπη εως τα φιμωμενα για τα καλα προβατα θα πανε στο σφαγειο χωρις κραυγη... 

ΦΤΑΝΕΙ! ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: