«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΔΑΝΙΑ-University of Copenhagen> Σαρώνει στους εμβολιασμένους η Omicron. Oι Δανοί αναζητούν άλλους τρόπους αντιμετώπισης της COVID-19! Το 78% των Δανών πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο 6 Ιανουαριου 2022 14:01

 

Η παραλλαγή Omicron βρέθηκε ότι αποφεύγει την ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σύγκριση με το Delta και με υψηλότερο ρυθμό από τα μη εμβολιασμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τη Στατιστική της Δανίας και το Statens Serum Institut. (University of Copenhagen, Statistics Denmark, and Statens Serum Institut.)

«Συγκρίνοντας τα νοικοκυριά που έχουν μολυνθεί από το Omicron με το Delta VOC, βρήκαμε 1,17 φορές υψηλότερο SAR για τους μη εμβολιασμένους, 2,61 φορές υψηλότερο για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και 3,66 φορές υψηλότερο για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστικό, καταδεικνύοντας ισχυρές ενδείξεις ανοσοδιαφυγής του Omicron VOC», είπε. την προεκτύπωση της μελέτης.

Ωστόσο, η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα από εκείνα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, ενώ υπήρξε μειωμένη μετάδοση μεταξύ των ατόμων που έλαβαν αναμνηστικά εμβόλια.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 11.937 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 2.225 είχαν ήδη το Omicron. Μετά από μία έως 7 ημέρες, η ομάδα παρακολούθησε τα νοικοκυριά και βρήκε 6.397 δευτερογενείς λοιμώξεις. Το SAR βρέθηκε να είναι 31% με το Omicron και 21%  με την παραλλαγή Delta.

Η Omicron έχει εξαπλωθεί σε 90 χώρες παγκοσμίως και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές όπως το Delta, και έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες νοσηλείες.

«Η Omicron VOC (παραλλαγή ανησυχίας) έχει αναφερθεί ότι είναι τρεις έως έξι φορές πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές, με σύντομο χρόνο διπλασιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων εκτιμήσεων από χώρες με υψηλή κάλυψη εμβολιασμού που υποδεικνύουν χρόνους διπλασιασμού 1,8 ημερών (Ηνωμένο Βασίλειο). 1,6 ημέρες (Δανία), 2,4 ημέρες (Σκωτία) και 2,0 ημέρες (Ηνωμένες Πολιτείες)” από τη μελέτη.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης την εξέταση εναλλακτικών μεθόδων για την καταπολέμηση της λοίμωξης. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των προηγούμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2 είναι επίσης πιθανό να είναι αποτελεσματικές έναντι του Omicron VOC».

Το 78% των Δανών πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο. Πάνω από το 80% έχει λάβει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται σε περίπου 40% και 80% για σοβαρή ασθένεια με την παραλλαγή Omicron.

Οι αριθμοί ήταν καλύτεροι με τις αναμνηστικές βολές, καθώς η αποτελεσματικότητα μειώθηκε μόνο στο 86%  για τα συμπτώματα και στο 98%  αντίστοιχα για εκείνους που έπασχαν από σοβαρή μόλυνση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με την Pfizer-Biotech για την πρόληψη της μόλυνσης με την παραλλαγή Omicron είναι μόνο 35%, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Το πλεονέκτημα του Omicron φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός υψηλής μεταδοτικότητας και αυξημένης ικανότητας ανοσοδιαφυγής.”

«Επομένως, προτείνουμε ότι ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμοσμένα ή βελτιωμένα εμβόλια για τον μετριασμό της εξάπλωσης του Omicron VOC».

Η δανική ομάδα πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση της πιο πρόσφατης παραλλαγής COVID-19, καθώς κατέληξαν, «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη μετάδοση του Omicron VOC στα νοικοκυριά, αν και ο εμβολιασμός ως στρατηγική για τον έλεγχο της επιδημίας γίνεται όλο και περισσότερο αμφισβητούμενος από την ανοσολογική αποφυγή του Omicron VOC».

Μια προεκτύπωση της μελέτης δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: