Εάν έχετε κρυολόγημα, μην ζητήσετε από το γιατρό σας αντιβιοτικά – αυτός είναι ο χρυσός κανόνας.
Είναι για βακτηριακές λοιμώξεις, όχι ιογενείς.
Μας λένε όχι μόνο ότι δεν θα λειτουργήσουν , αλλά ότι χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά όταν δεν χρειάζονται, βοηθάμε τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά σε αυτά.
Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε ένα αιγυπτιακό νοσοκομείο, δείξαμε ότι η θεραπεία ασθενών με COVID με ένα από τα δύο αντιβιοτικά (κεφταζιδίμη ή κεφεπίμη, σε συνδυασμό με ένα στεροειδές) είχε ως αποτέλεσμα παρόμοιους χρόνους ανάρρωσης σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν τυπική θεραπεία .
Αυτή η τυπική θεραπεία, εγκεκριμένη από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και εγκεκριμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελείται από τουλάχιστον επτά διαφορετικά φάρμακα, υποδηλώνοντας ότι η θεραπεία του COVID με αντιβιοτικά θα μπορούσε να είναι ένας πολύ απλούστερος τρόπος βελτίωσης των ανθρώπων.
Ωστόσο, κάνοντας αυτό, πήγαμε ενάντια στην καθιερωμένη ιατρική σύμβαση ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι για τους ιούς.
Γιατί λοιπόν παραβιάσαμε αυτόν τον κανόνα;
Αναγκαιότητα η μητέρα της εφεύρεσης
Παραδοσιακά, η δημιουργία νέων φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών διαρκεί πολύ .
Η προσπάθεια ανάπτυξης μιας νέας θεραπείας μπορεί να διαρκέσει χρόνια, κοστίζει πολλά χρήματα και έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι γενικά αποδεκτή όταν στοχεύουμε κοινές ασθένειες.
Αυτή η χρονοβόρα διαδικασία δεν είναι βιώσιμη όταν υπάρχει υψηλή απειλή από μια αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια, όπως ο Ζίκα, ο Έμπολα, ο Μερς και τώρα ο COVID.
Χωρίς γρήγορη δράση ή αποτελεσματικές θεραπείες που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, οι αναδυόμενες ασθένειες μπορούν να εξελιχθούν σε πανδημίες που στοιχίζουν πολλές ζωές.
Έχουν υπάρξει εκατοντάδες εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID, για παράδειγμα, και πάνω από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.
Εξαιτίας αυτού, όταν αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή, οι προγραμματιστές φαρμάκων και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν πιο γρήγορες εναλλακτικές λύσεις στην τυπική διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων.
Μια πρακτική στρατηγική είναι η επαναχρησιμοποίηση των αντιβιοτικών – αντιικών φαρμάκων .
Εδώ ελέγχονται τα φάρμακα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και εγκριθεί για μία χρήση για να διαπιστωθεί εάν μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της νέας νόσου.
Καθώς τα φάρμακα έχουν ήδη αποδειχθεί ασφαλή και πολλά είναι γνωστά για τον τρόπο δράσης τους, αυτός είναι δυνητικά ένας πολύ λιγότερο επικίνδυνος και χρονοβόρος τρόπος για να βρεθεί μια θεραπεία για τη νέα ασθένεια.
Είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε συχνά στο παρελθόν – και ένας από τους συναδέλφους μου και εγώ θέλαμε να προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του COVID λόγω της πιεστικής ανάγκης.
Εύρεση νέου σκοπού
Η επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων ξεκινά με τη χρήση τεχνικών που βασίζονται σε υπολογιστή για να μοντελοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τα υπάρχοντα φάρμακα και ο νέος παράγοντας που προκαλεί ασθένειες –σε αυτή την περίπτωση ο κοροναϊός- μπορεί να αλληλεπιδράσουν.
Τα φάρμακα που δείχνουν πολλά υποσχόμενα δοκιμάζονται στη συνέχεια σε πραγματικές εργαστηριακές μελέτες για να επικυρώσουν τα ευρήματα του υπολογιστή και να επιβεβαιώσουν ότι θα μπορούσαν να είναι κλινικής χρήσης.
Με μια ιογενή ασθένεια όπως το COVID, ένα φάρμακο που θεωρείται για επαναχρησιμοποίηση θα πρέπει να εμφανίζει μία από αυτές τις τρεις ιδιότητες:
-θα πρέπει είτε να μπορεί να αναστέλλει ένα ή περισσότερα στάδια του κύκλου αναπαραγωγής του κορωνοϊού,
-να ανακουφίσει τις κακές επιπτώσεις του ιού, ή,
-να χειριστεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό.
Και παραδόξως, τα αντιβιοτικά είναι συχνά οι ουσίες που δείχνουν δυνατότητες.
Αν και οι ιοί είναι διαφορετικοί από τα βακτήρια, μερικές φορές είναι επίσης ευαίσθητοι στα αντιβιοτικά.
Η δήλωση ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν ενάντια στους ιούς δεν ισχύει 100% των περιπτώσεων.
Για παράδειγμα, ως απάντηση στην κρίση του Ζίκα πριν από πέντε περίπου χρόνια, μια αμερικανική μελέτη αξιολόγησε περισσότερα από 2.000 φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να δει εάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη κατά του ιού.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη θα μπορούσε να μειώσει τον πολλαπλασιασμό του ιού στον εγκέφαλο των αγέννητων παιδιών, προστατεύοντας έτσι δυνητικά από τη μικροκεφαλία , μια κατάσταση που προκαλείται από τον ιό στα νεογνά.
Ξεχωριστά, οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι το αντιβιοτικό νοβοβιοκίνη είχε ισχυρή αντιική δράση κατά του ιού Ζίκα.
Και μια μελέτη επαναχρησιμοποίησης φαρμάκων του 2016 που διεξήχθη στην Ταϊλάνδη προσδιόρισε τη μινοκυκλίνη ως ένα πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο κατά του ιού του δάγκειου πυρετού, με αυτό το αντιβιοτικό να αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής του.
Όλες αυτές οι μελέτες μας έδωσαν τη σιγουριά ότι η επαναχρησιμοποίηση των αντιβιοτικών ως θεραπείες για τον COVID ήταν μια εύλογη ιδέα.
Γιατί όμως κεφταζιδίμη ή κεφεπίμη;
Η έρευνα είχε ήδη δείξει ότι ορισμένα αντιβιοτικά ήταν καλά στο να σταματήσουν την αναπαραγωγή του κορωνοϊού σε εργαστηριακές δοκιμές – συμπεριλαμβανομένης της κεφταζιδίμης και άλλων της ίδιας κατηγορίας, η οποία είναι γνωστή ως «βήτα-λακτάμες».
Επομένως, γνωρίζαμε ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων είχε δυνατότητες.
Και όταν εκτελέσαμε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για το πώς η κεφταζιδίμη και η κεφεπίμη (άλλη βήτα-λακτάμη) θα αλληλεπιδρούσαν με τον ιό, ήταν και οι δύο αποτελεσματικές στη διακοπή της πρωτεάσης του, ενός βασικού ενζύμου που χρησιμοποιεί ο ιός για την αναπαραγωγή.
Η κεφταζιδίμη και η κεφεπίμη είναι επίσης αντιβιοτικά ευρέως φάσματος που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση που προσλαμβάνουν λοιμώξεις στο νοσοκομείο.
Καθώς οι ασθενείς με COVID συχνά καταλήγουν με άλλες λοιμώξεις ταυτόχρονα, πιστεύαμε επίσης ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν τους βαριά άρρωστους ασθενείς καθαρίζοντας άλλες λοιμώξεις που μπορεί να έχουν, συμβάλλοντας στην πρόληψη καταστάσεων όπως η πνευμονία .
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο μέρος της επίδρασης των αντιβιοτικών στη μελέτη μας στο αιγυπτιακό νοσοκομείο οφειλόταν στην εξάλειψη των συνλοιμώξεων, σε σύγκριση με το πόσο οφειλόταν στην άμεση επίθεση τους στον κορωνοϊό.
Πράγματι, η ιδέα ότι οι βήτα-λακτάμες έχουν αντιικές ιδιότητες βασίζεται σε προσομοιώσεις υπολογιστή και εργαστηριακά πειράματα – δεν έχει αποδειχθεί οριστικά.
Ωστόσο, η δουλειά μας έχει αποδείξει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.
Αν και εξακολουθούμε να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά προσεκτικά, μπορεί επομένως να παίξουν κάποιο ρόλο κατά του COVID στο μέλλον.
Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/covid-is-caused-by-a-virus-so-why-are-researchers-treating-it-with-antibiotics-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου