«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Το μαχαίρι που έμπηξε ο Βενιζέλος στην πλάτη του ΓΑΠ [ρεπορτάζ FAZ] και η κοπτοραπτική της Deustche Welle


Σε ολοσέλιδο άρθρο της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung [FAZ] δημοσίευσε το δικό της ρεπορτάζ για τα γεγονότα των Καννών, το δημοψήφισμα και την πτώση Παπανδρέου. Το άρθρο αναδημοσίευσε η Deustche Welle και μέσω αυτής κυκλοφόρησε ευρέως στα ελληνικά ΜΜΕ. Το δημοσίευμα-αντιγραφή της Deustche Welle δημοσιεύσαμε και μεις, (epikairo.gr) θεωρώντας αξιόπιστη τη Γερμανική εφημερίδα!
Εντελώς τυχαία και ενώ σέρφαρα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω στο κανονικό δημοσίευμα της FAZ, το οποίο αναδημοσιεύει το ΑΠΕ και διαπίστωσα ότι η Deustche Welle έκανε μία τρισάθλια κοπτοραπτική, διαστρεβλώνοντας τελείως το κανονικό ρεπορτάζ και μάλιστα αυτή η εκδοχή έπαιξε στα ελληνικά ΜΜΕ {screenshot via tanea}. Ας δούμε λίγο τι ακριβώς συνέβη...
Από το ρεπορτάζ της DW [και κατά συνέπεια πολλών εκ των ελληνικών ΜΜΕ που *προτίμησαν* αυτή την εκδοχή] δεν αναφέρονται σημαντικά πράγματα, τα οποία οφείλουμε να παραθέσουμε σε μικρά αποσπάσματα:

1) Στο απόσπαμα που παραθέτουμε αποδεικνύεται ότι ο Παπανδρέου είχε ως κριτήριο για τις αποφάσεις του το εθνικό συμφέρον και μόνο ενώ ο Σαμαράς την πρωθυπουργική καρέκλα και μόνο:

Ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε ούτε να ακούσει για μοιρασμένη ευθύνη. Ήθελε νέες εκλογές ώστε να κυβερνήσει μόνος του», σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Νέες εκλογές θα ήταν όμως καταστροφικές για την Ελλάδα και στο τέλος η Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν μπλοκαρισμένη», λέει ο κ. Παπανδρέου και ο συντάκτης επισημαίνει ότι «το διακύβευμα για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο σημαντικό από το ποιο κόμμα θα κυβερνούσε στην Αθήνα και ποιο θα ήταν το όνομα του Πρωθυπουργού – ήταν η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν ήταν ακόμη σαφές για πολλούς Έλληνες, άρα ο Πρωθυπουργός τους αποφάσισε να τους το κάνει κατανοητό με ριζοσπαστικό τρόπο».

2) Στο επόμενο απόσπασμα, το οποίο δεν αναπαράχθηκε, περιγράφεται με ακριβή τρόπο η αλλαγή της απόφασης Βενιζέλου για το δημοψήφισμα και η αποστασία εναντίον του εκλεγμένου πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματός του. Μάλιστα, ο συντάκτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Βενιζέλος έριξε τον Παπανδρέου:

«Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος του Γιώργου Παπανδρέου συμφωνεί με τον αρχηγό του: 'η Ελλάδα ζει ένα δράμα από το οποίο πρέπει να λυτρωθεί, με το να ζητηθεί από τον λαό να εκφράσει τη βούλησή του'. Ούτε εξήντα ώρες αργότερα ο κ. Βενιζέλος θα εκφραστεί ως επικεφαλής μιας κομματικής εξέγερσης εναντίον του δημοψηφίσματος και θα ρίξει τον κ. Παπανδρέου», συνεχίζει ο συντάκτης.

3) Στο παρακάτω απόσπασμα περιγράφεται η πολιτική στρατηγική του δημοψηφίσματος, η οποία δείχνει ότι ο Παπανδρέου όχι μόνο δεν παλάβωσε και έθεσε το θέμα της νομιμοποίησης του δευτέρου μνημονίου από τη βάση, αλλά με αυτή του την κίνηση θα έριχνε στο καναβάτσο τους πολιτικούς του αντιπάλους:

Ήταν σίγουρος ότι 90% των ελληνικών ΜΜΕ θα είχε στηρίξει στο θέμα του δημοψηφίσματος την παραμονή στην Ευρωζώνη, λέει ο κ. Παπανδρέου. Αυτό θα έφερνε την αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση. 'Θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να στηρίξει ένα όχι; Θα μπορούσε πραγματικά να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη και να καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει όχι; Τι θα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορεί να ζητούσε ένα όχι – αλλά με αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε.

4) Στο παρακάτω επίμαχο σημείο και το οποίο αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά, περιγράφεται η συνεργασία του Βενιζέλου με τον Μπαρόζο και ο προδοτικός ρόλος του τότε ΥπΟικ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ ο Παπανδρέου κοιμόταν, ο Βενιζέλος τού έμπηξε το μαχαίρι στην πλάτη και έτσι έγινε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ:

Ο κ. Σαρκοζί «προφανώς δεν ήταν ευτυχής εκείνη την ημέρα. Ο καθένας έχει τον χαρακτήρα και το στιλ του. Η κυρία Μέρκελ έχει ένα πολύ συγκρατημένο στιλ. Όταν μιλάει ο κ. Σαρκοζί, υπάρχει πάντα κάτι αγωνιστικό. Και βεβαίως είχαμε μια πολύ δύσκολη συζήτηση. Ο κ. Σαρκοζί ήταν πολύ αρνητικός στην ιδέα μου για δημοψήφισμα», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και ο συντάκτης τονίζει ότι, όταν Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν συνέντευξη Τύπου, «στα παρασκήνια προετοιμάζεται ήδη η πτώση του Παπανδρέου», για να προσθέσει: «Αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής του κ. Παπανδρέου Βενιζέλος έλαβε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο ήδη στις Κάννες κάλυψη. Λίγο πριν από τις 6πμ προσγειώνεται το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει σπίτι. Εδώ και μέρες δεν έχει κοιμηθεί σχεδόν καθόλου. Ο κ. Βενιζέλος ενώπιον του Τύπου. Στις 6.54, ενώ ο κ. Παπανδρέου ακόμη κοιμάται, έρχεται η πρώτη είδηση στα πρακτορεία: Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι μια ιστορική κατάκτηση, η οποία δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση μέσω ενός δημοψηφίσματος, είπε ο κ. Βενιζέλος. Αυτή η φράση είναι το μαχαίρι το οποίο ο Βενιζέλος μπήγει στην πλάτη του Παπανδρέου. Όταν κατά την διάρκεια της ημέρας κάποιοι βουλευτές τάσσονται στην πλευρά του κ. Βενιζέλου, γίνεται σαφές: ο κ.Παπανδρέου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Βουλή, οι μέρες του ως Πρωθυπουργού και Αρχηγού του κόμματος είναι μετρημένες. Έξι μέρες αργότερα παραιτείται από επικεφαλής της κυβέρνησης και αντικαθίσταται από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος αρχηγός του κόμματος λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος».


Κάποιοι αποφάσισαν ότι ο ελληνικός λαός δε δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια. Και κάποιοι από τους κάποιους δυστυχώς είναι και ''Έλληνες''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: