18/12/2008
Η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μεταναστών, που ζουν χρόνια τώρα στη χώρα μας. Ο 32χρονος Λεονάρντ Μπαλιού από την Αλβανία, ζει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι πατέρας ενός 4χρονου αγοριού και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το παιδί μου είναι ξένος στην Αλβανία αλλά και ξένος και στη χώρα που γεννήθηκε».
«Ήρθα στην Ελλάδα σε ηλικία 14 χρονών. Τότε τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα στη χώρα μας. Φτώχια και άσχημες πολιτικές συνθήκες. Όλοι έφευγαν. Έτσι αποφάσισα να φύγω και εγώ μόνος όταν μου είπε ένας θείος μου ότι ήταν καλύτερα στην Ελλάδα. Περπατούσαμε για μέρες χωρίς να ξέρουμε πού πάμε, κοιμόμασταν στα βουνά χωρίς φαγητό και χωρίς νερό», θυμάται ο Λεονάρντ Μπαλιού. «Χτυπούσαμε τις πόρτες στα σπίτια και ζητούσαμε λίγο φαγητό. Οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί μαζί μας και πάντα μας έδιναν γιατί καταλάβαιναν την κατάσταση που ζούσαμε», λέει ο ίδιος.
Έγινε …«Έλληνας»
Στην Ελλάδα, ο Λεονάρντ έγινε «Χρήστος». Τον ρωτήσαμε πώς προέκυψε το όνομα αυτό. «Από φόβο. Επιλέξαμε ένα ελληνικό όνομα γιατί τότε δεν γινόμασταν δεκτοί στη χώρα. Ήμασταν ξένοι χωρίς όνομα, χωρίς θρησκεία, χωρίς πατρίδα. Στην Αλβανία, στο σχολείο μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει Θεός. Έτσι επέβαλε το καθεστώς εκεί. Και όταν καμιά φορά η δασκάλα μας αναφωνούσε «Αχ Θεέ μου», της λέγαμε πως το λέτε αυτό, αφού δεν υπάρχει Θεός; Φοβόταν και εκείνη. Έκανε ό,τι της ζητούσαν να κάνει».
Στην Ελλάδα βρέθηκε από το 1991 και, όπως λέει, πέρασε από πολλές πόλεις μέχρι να επιλέξει το μέρος που θα ζήσει. Το 1997 ήρθε στη Μυτιλήνη μαζί με τη γυναίκα του, την οποία γνώρισε στην Αλβανία σε κάποιο από τα ταξίδια που έκανε για να δει τους συγγενείς του. Ο ίδιος έχει πλέον άδεια παραμονής, την οποία ανανεώνει κάθε δυο χρόνια ενώ εργάζεται ως οικοδόμος νόμιμα και είναι ασφαλισμένος. «Δεν έχω παράπονο από δουλειά. Οι εργοδότες είναι σωστοί απέναντί μας και το μεροκάματο είναι ικανοποιητικό. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να μείνω στο νησί, το πρόβλημα είναι ότι θα ήθελα να είχε λυθεί οριστικά το θέμα της παραμονής για μένα και την οικογένειά μου».
Ο Αλέξανδρος
Κάθε δυο χρόνια χρειάζεται ν’ ανανεώνει την άδεια παραμονής του μαζί με τη γυναίκα του και αυτό απαιτεί μια σειρά από έγγραφα αλλά και γύρω στα 700 ευρώ χρηματικά έξοδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι με τη χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί του.
«Έχει αλβανικό διαβατήριο, αφού και οι δυο γονείς είμαστε Αλβανοί. Γεννήθηκε όμως και κατοικεί στη Μυτιλήνη. Βαφτίστηκε χριστιανός και τον ονομάσαμε Αλέξανδρο γιατί μας άρεσε αυτό το όνομα. Στην πατρίδα μου νιώθει ξένος, αφού εδώ είναι η ζωή του, την Ελλάδα ξέρει για πατρίδα, εδώ θα πάει σχολείο, εδώ θα έχει τους φίλους του. Και εδώ όμως θα είναι ξένος, αφού δεν αναγνωρίζεται σαν Έλληναςπολίτης παρόλο που γεννήθηκε και ζει εδώ. Αυτό είναι το παράπονο που έχω συνέχεια στο στόμα μου όταν με ρωτάνε για τη ζωή εδώ και δεν νομίζω ότι θα λυθεί ποτέ», τονίζει ο Λεονάρντ.
«Παιδιά-φαντάσματα» χαρακτηρίζονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς καθώς στη χώρα μας δεν έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ιθαγένεια, ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν πιστοποιητικό γέννησης। Αντιθέτως, μαζί με τα 18α γενέθλιά τους, αρχίζει ένας διαρκής αγώνας, καθώς είναι υποχρεωμένα να αποδεικνύουν πως έχουν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί μια απλή άδεια διαμονής.
18/12/2008 Emprosnet
18/12/2008
Άλλη μια καταγγελία της κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ήρθε να «ταράξει τα νερά» και μάλιστα ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για τους μετανάστες. Τρία χρόνια περίπου μετά τις καταγγελίες για Έλληνες λιμενικούς που μετέφεραν μετανάστες από το Μανταμάδο πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα, η Κίνηση κατήγγειλε χθες ότι Βρετανοί αξιωματούχοι της Frontex επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής και υπό τύπου ερωτηματολογίου «ανέκριναν» για μέρες τους αλλοδαπούς που κρατούνται εκεί. Στην καταγγελία μάλιστα αναφέρεται ότι αρχικά οι Βρετανοί άφησαν να εννοηθεί ότι εκπροσωπούν οργάνωση για πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Συνύπαρξης», δυο Βρετανοί αξιωματούχοι συνοδευόμενοι από Ιρανό μεταφραστή, γνώστη και της αραβικής γλώσσας, βρέθηκαν για μέρες στη Μυτιλήνη, και ζητούσαν από τους κρατούμενους να απαντούν ενυπογράφως σε ερωτηματολόγια τους. «Αρχικά, σε ερωτήσεις κρατουμένων από ποια υπηρεσία ή οργάνωση προέρχονται, άφησαν να εννοηθεί ότι εκπροσωπούν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που όμως από κανέναν δεν επιβεβαιώθηκε. Έτσι φόρεσαν στη συνέχεια περιβραχιόνια της Frontex (ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, που έχει συγκροτηθεί για την ασφάλεια των συνόρων)», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία.
Η «Συνύπαρξη» απευθυνόμενη προς το Νομάρχη Π. Βογιατζή και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου, Χρήστο Δεσποτέλλη, ζητά να ενημερωθεί καταρχήν για το αν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές, αν είχαν άδεια οι εκπρόσωποι της Frontex και γιατί παρακάμφθηκαν οι ελληνικές αρχές και πού αποσκοπούν οι ερωτήσεις αυτές προς τους κρατούμενους πρόσφυγες. «Μερικοί μάλιστα απ’ τους οποίους, κατά τις πληροφορίες μας, καλούνται πιεστικά ή με υποσχέσεις ανταλλάγματος, να απαντήσουν», όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Πώς και γιατί ήρθαν
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», οι αξιωματούχοι της Frontex ήρθαν πριν περίπου ένα μήνα στη Μυτιλήνη. Για ένα διάστημα 20 - 25 ημερών επισκέπτονταν καθημερινά το Κέντρο Υποδοχής στην Παγανή και έφυγαν πριν από μια εβδομάδα περίπου, αφού ολοκλήρωσαν τη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών από τους αλλοδαπούς στο Κέντρο Κράτησης. Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρήστος Δεσποτέλλης επιβεβαίωσε την παρουσία τους στο νησί τονίζοντας ότι «οι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν άδεια από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και η έρευνα γινόταν για λογαριασμό της Frontex, που συγκεντρώνει στοιχεία για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.».
Κατά πληροφορίες πάντα, οι ερωτήσεις που έκαναν στους αλλοδαπούς αφορούσαν τον τόπο καταγωγής, τη διαδρομή που ακολούθησαν για να έρθουν στη χώρα, το χρηματικό ποσό που έδωσαν στα κυκλώματα και αν αυτό το κατέβαλαν φεύγοντας από την πατρίδα τους ή στην Τουρκία, τον τελικό προορισμό τους κ.α. Πηγές από το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην έρευνα ήταν εθελοντική και όσοι ήθελαν μπορούσαν ν’ απαντήσουν.
«Αστυνομικού χαρακτήρα»
Ωστόσο στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η «Συνύπαρξη» θεωρεί ότι η επίσκεψη αυτή της Frondex δεν ήταν τόσο «αθώα» και είχε περισσότερο «αστυνομικό» χαρακτήρα .
«Τα μέλη της Συνύπαρξης -αλλά πιστεύουμε και κάθε δημοκρατικός Έλληνας πολίτης- είναι αδιανόητο να αντιληφθούν, πως οι μετανάστες, ακόμη και αυτοί που έρχονται λαθραία, αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Όσο κι αν αναγνωρίζουμε τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος της «Λαθρομετανάστευσης», ιδιαίτερα στον τόπο μας, δεν θα συμβιβαστούμε με αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές μεθόδους απόσπασης πληροφοριών. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες απ’ την υπόθεση των Πακιστανών στην Αθήνα, που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν παράνομα από ξένες μυστικές υπηρεσίες, ενώ ο αρμόδιος Έλληνας Υπουργός, δήλωνε πλήρη άγνοια. Έτσι παραβιάστηκαν βασικοί κανόνες δικαίου και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, ενώ η χώρα μας διασύρθηκε διεθνώς», καταλήγουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Συνύπαρξης σχολιάζοντας το καταγγελλόμενο γεγονός.
«Εμείς ενημερωθήκαμε για ένα γεγονός που θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να προσπεράσουμε και ζητάμε κάποιες απαντήσεις», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας।
Πηγή: Εμπρός Νετ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου