«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Εμπόριο ανθρώπινου πόνου και “Ημέρες των… Ζώων”;



Διαβάζω σήμερα με κατάπληξη στο τοπικό ΜΜΕ, για «γύπες» που εμπορεύονται τις εξωλέμβιες μηχανές των βαρκών με τις οποίες φτάνουν οι μετανάστες στα παράλια του νησιού μας.
Όπως γράφουν στα «Αιολικά Νέα», έγιναν δυο συλλήψεις δυο ατόμων από το Μανταμάδο, οι όποιοι στήσαμε μια τέτοια «επιχείρηση». Και συνεχίζει η εφημερίδα: “ Υπάρχουν και πολλοί ακόμα άλλοι που καραδοκούν στις ακτές περιμένοντας (ακόμα και με βάρδιες) μέχρι να φτάσει κάποιο σκάφος από τα απέναντι παράλια στη Βόρεια Λέσβο για να αφαιρέσουν από αυτό οτιδήποτε αντικείμενο αξίας έχει επάνω του.”
Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που έστησαν καινούργιες μπίζνες, αρπάζοντας την λεία τους στην κυριολεξία κάτω από τα πόδια εξουθενωμένων ανθρώπων, χωρίς άλλο σκοπό και χωρίς σεβασμό προς αυτούς, αλλά μόνο για το προσωπικό τους κέρδος.

Την ίδια στιγμή διαβάζω με απορία και πόνο καρδιάς, ένα άλλο άρθρο στο «ΕμπροςΝετ», που μας περιγράφει ότι οι αγανακτισμένοι γιατροί, μην μπορώντας να κάνουν το χρέος τους προς τους συνανθρώπους τους, δήλωσαν παραίτηση. Το άρθρο πιο κάτω:

«Φύγαμε γιατί δεν μπορούσαμε να εργαστούμε»

Γράφει η ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ
1/10/2008

"Στα προβλήματα πρόσβασης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στους αλλοδαπούς που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής, αλλά και στην αναποτελεσματικότητα των τοπικών αρχών να καλύψουν τις ανάγκες των κρατούμενων εκεί, εστίασε τους λόγους της αποχώρησης της οργάνωσης από τη Μυτιλήνη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο υπεύθυνος προγραμμάτων μεταναστών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Ο κ. Καραγιάννης, στη χθεσινή συνέντευξη, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσφέρουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες. «Δεν στρεφόμαστε απέναντι συγκεκριμένα σε κάποια Αρχή, στρεφόμαστε απέναντι στο αποτέλεσμα. Όποιος και αν ευθύνεται, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό», εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Καραγιάννης. «Φύγαμε όχι γιατί οι συνθήκες ήταν δύσκολες ή γιατί έχουν λυθεί τα προβλήματα, αλλά γιατί με τη σημερινή κατάσταση, δεν μπορούμε να εργαστούμε κατάλληλα στο Κέντρο Υποδοχής», σημείωσε ο ίδιος.
«Η επείγουσα παρέμβαση των ΓΧΣ ξεκίνησε τον Ιούνιο 2008, έπειτα από διερευνητική αποστολή που κατέδειξε την έλλειψη στην πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και σε ψυχολογική υποστήριξη και γενικά τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης μέσα στο Κέντρο Κράτησης», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Καραγιάννης. Και συνέχισε: «Η έλλειψη υποστήριξης και δέσμευσης από τις Αρχές επηρέασε, όμως, σοβαρά τις προσπάθειες της οργάνωσης να βελτιώσει τις συνθήκες για τον κρατούμενο πληθυσμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ΓΧΣ θεωρούν πως περαιτέρω συνέχιση της παρέμβασης μέσα στο Κέντρο Κράτησης δεν μπορεί να είναι ουσιαστικά επωφελής».
Ο ίδιος τόνισε: «Η περιορισμένη και ασυνεχής συνεισφορά των Αρχών εμπόδισε τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια και να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στο Κέντρο Κράτησης».

«Εξέταση… από τα κάγκελα»
Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να λειτουργήσουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο κ. Καραγιάννης είπε: «Σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να εξετάσουμε ασθενείς μέσα από τα κάγκελα, μια και δεν επιτρεπόταν στους μετανάστες να βγουν από τους θαλάμους. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από 3 μήνες (και να υπάρξουν πιέσεις από τους ΓΧΣ και άλλες οργανώσεις) για να μπορέσει ο πληθυσμός αυτός να προαυλίζεται σε τακτική βάση, για να οριστεί δεύτερος ιατρός στο Κέντρο και για να αρχίσουν βασικά έργα συντήρησης. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση θα είχαν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά οι Αρχές δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης ούτε στο ελάχιστο. Θα πρέπει επιτέλους να δείξουν τη δέσμευση που απαιτούν οι συνθήκες, μια και υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στους ίδιους χώρους με τους ενηλίκους, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς ειδική πρόβλεψη για τις ανάγκες τους», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
Από της αρχή της επέμβασης, η οργάνωση παρείχε ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης, οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως Αφγανιστάν, Σομαλία και Παλαιστίνη και τις οποίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, της βίας, της πείνας και των κακουχιών.
Είναι ενδεικτικό πως ο συνολικός αριθμός συλληφθέντων μεταναστών έφθασε τους 6.863 ως και τον Αύγουστο 2008 (σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου), ξεπερνώντας το συνολικό αριθμό του 2007 (6.147 άτομα). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Καραγιάννης, παρά την περιορισμένη πρόσβαση, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 1.202 ασθενείς, οι οποίοι εμφάνιζαν κυρίως αναπνευστικές και δερματολογικές παθήσεις. Επιπλέον, παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη στους μετανάστες, οι οποίοι εμφάνιζαν κυρίως άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Η οργάνωση θεωρεί πως ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν τελικά βοήθεια θα μπορούσε να είναι διπλάσιος αν είχε εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στους μετανάστες.
Οι ΓΧΣ υπογραμμίζουν την ανάγκη για λήψη μέτρων από την πλευρά των Αρχών, που να διασφαλίζουν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ιατρική φροντίδα, ειδικότερα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Η οργάνωση, συνεχίζοντας την παρέμβασή της στον καταυλισμό της Πάτρας, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα."

Την ίδια στιγμή, όλη η Μυτιλήνη ψιθυρίζει πως πεταχτήκανε έξω ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Λέσβου, από το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Άσυλο των Μεταναστών, που έγινε στην Λέσβο τις προηγούμενες μέρες.

Αναρωτιέται κανείς: η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός πρέπει να υπάρχουν μόνο σαν λόγια;
Οι μόνοι που τιμωρούνται σε τούτη την άγρια εποχή που διανύουμε, είναι μόνο αυτοί που μείνανε ακόμα Άνθρωποι. Την ίδια στιγμή που επιβραβεύονται ψεύτικοι εκπρόσωποι τις «αγάπης» και οι υποστηρικτές τους (Εφραιμ, κ.λπ.), την εποχή που θέλουν να περάσουν στα παιδιά μας ότι «όλοι είναι το ίδιο» και να έχουν σαν κατευθυντήριο ζωής το «ότι φάμε και ότι πιούμε» (με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως π.χ. αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.α.), αντιστέκομαι και δηλώνω υπεύθυνα ότι δίδαξα πάντα τις Αληθινές Ανθρώπινες Άξιες, τηρώντας αντίστοιχη στάση ζωής! Αντιστέκομαι και αγωνίζομαι για το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ μέλλον του Κόσμου.

Για τους άλλους- τους «ότι φάμε και ότι πιούμε», περιμένω την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (χωρίς να θέλω να τα προσβάλλω τα τελευταία!)…

18 σχόλια:

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Έκανα τη βόλτα μου στο ιστολόγιό σου για να δω... τι καπνό φουμάρεις και τελικά χάρηκα που σε ανακάλυψα! Τελικά, είμαστε συνοδοιπόροι...

Ρίχνε καμιά ματιά και στο http://diktyon.wordpress.com/

VAD είπε...

Αυτά που περιγράφεις συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε κάποιο τριτοκοσμικό κράτος;
Εφόσον συμβαίνουν στην Ελλάδα,ακόμα θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι;
Την καλημέρα ,Αγάπη...

Matrix είπε...

Η κατάσταση στο νησί είναι απερίγραπτη.

Στη Σάμο έπεσαν όλοι πάνω και δόθηκαν κάποιες λύσεις, σε εμάς?

Καλημέρα.

KΑΡΜΕΝ είπε...

@Νίκος Λαγκαδινός
Σε ευχαριστώ πολύ που «ήρθες»! Χάρηκα πολύ!

KΑΡΜΕΝ είπε...

Στο Ελλαδιστάν, δυστυχώς, καλέ μου!...
Αγωνιζόμαστε για την Αλλαγή!

KΑΡΜΕΝ είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο ήταν για τον @VAD.
Καλή ξεκούραση!

KΑΡΜΕΝ είπε...

@matrix,
Εμείς δεν ήμαστε Σάμο. «Εμείς»… έχουνε «τσαμπουκά»… Για να δούμε, θα τους τον σπάσουμε;
Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, πατριώτη!

Ανώνυμος είπε...

Ανέφερες δυο πολύ μεγάλες λέξεις. Αλληλεγγύη και εθελοντισμός!
Αν πραγματικά τα είχαμε σαν λαός στο DNA μας, σήμερα θα είμασταν "σύμβολα" στην Ευρώπη και όχι παρατρεχάμενοι...
Φιλί κοραλένιο για καλό ΣΚ!

leondokardos είπε...

Περίεργο, σου άφησα χθές σχόλιο γιαν την ανάρτησήση σου και προφανώς δεν βγήκε !!
Καλή Κυριακή.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Χάρηκα πολύ που σε βρήκα Κάρμεν, χάρηκα για τις ιδέες σου, για τη ποιότητά σου για το Blog σου. Και ασφαλώς χάρηκα που είμαστε συμπατριώτες. Καλά συναπαντήματα να έχουμε και ελπίζω να τα λέμε.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Ήδη συνέδεσα στο Blog σου με το δικό μου, για άμεση επικοινωνία

barel είπε...

Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Συγχαρητήρια για το blog και τους προβληματισμούς που μας δημιουργεί.

KΑΡΜΕΝ είπε...

@zanzibar,
Οι λέξεις δεν είναι τόσο, όσο η σημασία τους. Αν περνάμε με αδιαφορία δίπλα από τα μεγάλα προβλήματα, αυτά όλο και θα μεγαλώσουν, μέχρι που θα μας πιάσουν και εμάς μέσα.
Πάντως, για το DNA- νομίζω ότι είναι μέσα στον Ανθρώπινο DNA. Τις έχουμε όλοι που έχουμε μέσα μας Ελάχιστη ΑΝΘΡΩΠΙΑ!

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Άγγιξες την ουσία.

KΑΡΜΕΝ είπε...

@leondokardos,
Δεν πειράζει! Δεν ξέρω γιατί, μου φαίνεται και εμένα περίεργο. Αλλά πάντα είσαι ευπρόσδεκτος, με όσα σχόλια θέλεις, κάλε μου.

KΑΡΜΕΝ είπε...

@ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ,
Χάρηκα πολύ και εγώ, επίσης! Ευχαριστώ για όλα τα καλά σου λόγια.
Υπόσχομαι να επισκεφτώ σύντομα το μπλογ σου. Χαίρομαι πάντα όταν γνωρίζω άλλον ένα πατριώτη!

KΑΡΜΕΝ είπε...

@barel,
Δυστυχώς … μερικές φορές μερικοί παύουν να λέγονται άνθρωποι!
Καλώς ήρθες, ευχαριστώ πολύ. Και μην χαθούμε.

leondokardos είπε...

agapi σ΄ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σου και ναι, θα είμαι πάντα επισκέπτης στο μπλόγκ σου.

KΑΡΜΕΝ είπε...

@leondokardos,
Σ’ευχαριστώ από καρδιάς!