«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δίχως ίχνος ντροπής, η Μέρκελ και οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η άμεση δημοκρατία… “υπονομεύει την κοινοβουλευτική… δημοκρατία”

Σίγουρα κάποιοι υπονομεύουν την Δημοκρατία και την νοημοσύνη μας, όπως το ξαναέκαναν πριν δυο χρόνια στις Κάννες, φράου Μέρκελ…

Γερμανία: Αντίθετη στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για αποφάσεις της ΕΕ η Μέρκελ
Οι Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Την πραγματοποίηση εθνικών δημοψηφισμάτων για μείζονες αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής οι οποίες περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δεσμεύουν γερμανικά χρήματα στο επίπεδο της ΕΕ, προτείνουν οι διαπραγματευτές για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.
«Ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της ΕΕ. Όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων».

Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Ντίτριχ της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και τον Τόμας Όπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τάσσονται κατά της ιδέας να διεξάγονται δημοψηφίσματα για μείζονες αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, επειδή κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, δήλωσε σήμερα βουλευτής στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Ο Γκίντερ Κρινγκς, υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, αντιδρώντας σ' ένα έγγραφο που συντάχθηκε κατά τις συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε στον ιστότοπο του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ»: «Η θέση της CDU είναι σαφής: είμαστε αντίθετοι στην υπονόμευση της κοινοβουλευτικής νομοθετικής λειτουργίας».

Το έγγραφο, στο οποίο συνιστάται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για αποφάσεις πολιτικής που περιλαμβάνουν μεταβίβαση εξουσιών στις Βρυξέλλες ή δέσμευση γερμανικών κεφαλαίων στο επίπεδο της ΕΕ, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρύτερη επιτροπή για τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία έχει επικεφαλής την Μέρκελ. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην τεθεί ποτέ σε ισχύ.


Πηγή: AΠE-MΠΕ

Σχόλιο μου: Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, δίνει εκ νέου το στίγμα της εμπιστοσύνης που έχουν οι σοσιαλιστές για την έκφραση των λαών με μια φωνή, έτσι ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους… από την απέναντι η φράου Μέρκελ εναντιώνεται για άλλη μια φορά στους λαούς και στην θέληση των πολλών, στο βωμό του εθνικού (και όχι μόνο) κέρδους. Φράου Μέρκελ, ΔΕΝ είναι αυτή η σωστή εκπροσώπηση μιας ένωσης των λαών, όπως θά’πρεπε να ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεπεραστήκατε προ πολλού και ακόμα προσπαθείτε να μας φλομώσετε, μαζί με τους ημετέρους σας.
Και όμως, έχουμε πόλεμο… ψυχρό η καυτό, είμαστε οι πολλοί εναντίον των συμφερόντων, συμφέροντα δίχως κόμματα η χρώματα… συμφέροντα που μας κουνάνε κατά περίπτωση μια σημαία μπροστά στα μάτια, πίσω από την οποία κρύβεται η απόφαση τους να μας διαιρέσουν, για το απόλυτο τους- και μόνο για αυτό- κέρδος.
Καιρός να τους δείξουμε ότι τους καταλάβαμε. Καιρός να απαιτούμε να αποφασίζουμε όλοι με μια φωνή για μας, σε μια ηθική αρχή που ξεπερνάει τα ανθρώπινα σύνορα που βάζαμε ανάμεσα μας, σε μια έκφραση του δικαιώματος στην συλλογικότητα όλων που θέλουμε να φτιάξουμε έναν διαφορετικό, καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. 

(Τουλάχιστον στην Γερμανία οι συντηρητικοί που εναντιώνονται στην Δημοκρατία και στην απόλυτη της έκφραση, ανήκουν στο φυσικό τους πολιτικό χώρο και κόμμα και δεν βρίσκονται σαν “στατικές βόμβες”, κρυμμένοι ανάμεσα μας…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: