«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο Δίκαιος

Ο Δίκαιος… Όχι για τον εαυτό τους, αλλά για τους άλλους. «που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμένα», όπως επισημαίνει.Το βρήκα στα περίεργα (perierga.gr). Κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο να κάνουμε όλοι μας… και όμως η μεγάλη πλειοψηφία… ανθρώπων (?) το βρίσκουν περίεργο… ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ ανάμεσα σε ανθρώπους, που δίνει σημασία στους ακόμα πιο αδύναμους από αυτόν, ένας ζητιάνος που κρατάει στο τραπέζι του ένα βιβλίο… τροφή για σκέψη…

Ο Dobre κατάγεται από τη Βουλγαρία και είναι 99 ετών. Όλη του τη ζωή την πέρασε δύσκολα, πολλές φορές σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ζούσε σε τρώγλες και τρεφόταν με ό,τι έβρισκε στα σκουπίδια ή του έδιναν οι «καλοί άνθρωποι» στο δρόμο όπως λέει ο ίδιος. Ζει σε μια μικρή πόλη της χώρας, το Bajlo, και κάνει καθημερινά πάνω από 30 χιλιόμετρα για να φτάσει στη Σόφια. Εκεί στέκεται για πολλές ώρες στο προαύλιο μιας ορθόδοξης εκκλησίας και ζητιανεύει. Όχι για τον εαυτό τους, αλλά για τους άλλους. Ό,τι χρήματα συγκεντρώσει τα δωρίζει στην εκκλησία, σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία αλλά και σε φτωχές οικογένειες «που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμένα», όπως επισημαίνει.
Πρόκειται για τον ιδιώτη που κάνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες δωρεές στην εκκλησία, ενώ μέχρι τώρα έχει δωρίσει πάνω από 30.000 ευρώ, χωρίς να κρατήσει τίποτα για τον εαυτό του. Ο ίδιος είναι αυτάρκης, ζει με μια πενιχρή σύνταξη των 80 ευρώ που παίρνει και δείχνει να μην ενοχλείται καθόλου από τις δυσκολίες. Στην πόλη όλοι τον γνωρίζουν με το προσωνύμιο ο «δίκαιος από το Bajlo», αφού και ο ίδιος είναι υπέρμαχος της δικαιοσύνης και της αγάπης. Γιατί ο άνθρωπος αυτός ικετεύει τον συνάνθρωπο όχι για τον εαυτό του αλλά για τους αναξιοπαθούντες. Και συνεχίζει… «Για όσο ζω», λέει ο ίδιος!


Το αφιερώνω σε όλους, σαν μια πολύ ξεχωριστή δημοσίευση, όπως ξεχωριστή είναι και η ψυχή σπάνιων ΑΝΘΡΩΠΩΝ που πέρασαν σε αυτή την γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: