«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Ζητά κοινή ευρωπαϊκή θέση
Υπέρ ενός ενδεχόμενου μποϊκοτάζ της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών η Ευρωβουλή

Associated Press
Η σημαία του Θιβέτ στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Στρασβούργο
Να πασχίσει να εξασφαλίσει κοινή ευρωπαϊκή θέση ως προς τη συμμετοχή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -εξετάζοντας και την επιλογή του μποϊκοτάζ- καλεί τη σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία.
Σχετικό, μη δεσμευτικό, ψήφισμα υιοθετήθηκε την Πέμπτη με 580 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 45 αποχές σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ευρωπαϊκή προεδρία να καταβάλει προσπάθειες για μια κοινή στάση της ΕΕ όσον αφορά την παρουσία [των Ευρωπαίων ηγετών] στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την επιλογή της μη παρουσίας [τους] σε αυτήν εάν δεν επαναληφθεί ο διάλογος μεταξύ των κινεζικών Αρχών και του Δαλάι Λάμα» αναφέρεται στην απόφαση.
Έκκληση για μποϊκοτάζ της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έχουν απευθύνει πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε διχασμένη ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στην Κίνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έπειτα από τις ταραχές στο Θιβέτ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, του οποίου η χώρα θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, θα δώσει το «παρών» στο Πεκίνο.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα κρατά τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ την περίοδο διεξαγωγής των Αγώνων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απουσιάζει.
Τσεχία και Πολωνία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εκπροσωπηθούν σε πολιτικό επίπεδο στην τελετή έναρξης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: