«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Οι εκλεκτοί για το Νόμπελ Ειρήνης 2014

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Κάιλας Σατιάρτ είναι τελικώς οι «εκλεκτοί» για το Νόμπελ Ειρήνης 2014, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η αρμόδια νορβηγική επιτροπή. Η μεν είναι διάσημη υπερασπίστρια του δικαιώματος των κοριτσιών του Πακιστάν στην εκπαίδευση, και ο δε, πολέμιος της παιδικής εργασίας στην Ινδία.

 Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράσθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν σε μια περίοδο που υπάρχουν ανταλλαγές πυρών από τις δύο πλευρές των συνόρων στο διαφιλονικούμενο έδαφος του Κασμίρ. Στην πρώτη αντίδρασή του, ο Σατιάρτι δεν έκανε καμιά αναφορά ούτε στη σύγκρουση ούτε στην Μαλάλα.

"Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου", δήλωσε ο Σατιάρτι. "Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο". Ο ινδός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι αφιέρωσε στα παιδιά που ζουν σε συνθήκες δουλείας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που μοιράσθηκε με την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία βρίσκόταν στο σχολείο και έκανε δηλώσεις μετά το τέλος των μαθημάτων.

"Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

Ο Κάιλας Σατιάρτι ίδρυσε το 1980 την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν –Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία– και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων 80.000 παιδιών.
"Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Σατιάρτι.

Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι βρισκόταν από την πλευρά της "στο σχολείο όπως συνήθως" στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όταν ανακοινώθηκε πως τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

"Είναι στο σχολείο, όπως συνήθως", δήλωσε μια εκπρόσωπος της επιχείρησης δημοσίων σχέσεων Edelman η οποία διαχειρίζεται την εικόνα της.

Η νεαρή Πακιστανή έδωσε συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ζει στο Μπέρμιγχαμ από τον Οκτώβριο του 2012.
«Με τιμά η επιλογή της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ», τόνισε η Μαλάλα, μιλώντας από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου διαμένει πλέον. «Είμαι υπερήφανη που είμαι η πρώτη Πακιστανή, η πρώτη γυναίκα στην οποία γίνεται αυτή η τιμή»

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ εξέφρασε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωσή του βραβείου, την ικανοποίησή του για τη βράβευση της Μαλάλα, χαρακτηρίζοντάς την "το καμάρι του Πακιστάν".

Η 17χρονη μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι επέζησε από επίθεση των Ταλιμπάν και έγινε σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην σχολική εκπαίδευση και όχι μόνο.

«Εθνική ηρωίδα», «Περηφάνια του Έθνους», «Ασυνήθιστο θάρρος», «Κόρη του έθνους»: είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων που εγκωμιάζουν την Μαλάλα. «Πλάι στους τρομοκράτες, τους βιαστές, τους ληστές και τους ψεύτες που παράγει το κράτος μας, υπάρχουν ήρωες που εργάζονται σιωπηλά για την ειρήνη, τις μεταρρυθμίσεις, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλήθεια. Η Μαλάλα είναι ταυτόχρονα ένας από αυτούς τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι αυτοί μαζί», ««Αν υπάρχει το πάθος και η ειλικρίνεια, οι προσπάθειες θα ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τα χειρότερα εμπόδια, αυτό είναι το μήνυμα αυτού του Νόμπελ», υπογραμμίζουν οι εφημερίδες.

Από την άλλη, ο Ινδός ακτιβιστής Κάιλας Σατιάρτ έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στη χώρα του κατά της ανήλικης παιδικής εργασίας.

Μάλιστα, έχει τεθεί επικεφαλής σε πολλές ειρηνικές πορείες στο Νέο Δελχί και την Βομβάη, ενώ έχει συμβάλει στην σύναψη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η Μαλάλα ήταν και πέρυσι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο η αρμόδια νορβηγική επιτροπή είχε επιλέξει την οργάνωση για την «Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων».

Τα μέλη της επιτροπής φαίνεται πως αναγνώρισαν με ένα χρόνο καθυστέρηση το λάθος τους.

Διότι περί λάθους πρόκειται δεδομένου ότι η νεαρή μαθήτρια έδειξε ηρωισμό, αντιστρόφως ανάλογο με το «αδύναμο» του φύλου της και με τη μικρή της ηλικία.

Είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν που εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν και την τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι.

Η Μαλάλα είχε μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.

Εξάλλου, ο Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896) ήταν σαφής :

«Το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών», ανέφερε στη διαθήκη του ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης
Κοίτα να δεις κάτι… «ξεγάνωτοι»… από κάπου είχαν και ένα ευχαριστώ για την τεράστια τους προσπάθεια. Το ήθος τους, πέρα από κάθε αμφιβολία, φαίνεται ξεκάθαρα και στον αξιοπρεπέστατο τρόπο που μοίρασαν  το «ευχαριστώ» που πήραν με εκείνους για τους οποίους πολέμησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: