«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ- Το real estate της οικογένειας του μητροπολίτη Αλεξίου της Νίκαιας. Οι καταγγελίες των ιερέων.


Φωτογραφία για ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ Το real estate της... αγίας οικογένειας...!!!Σάλος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά και στην κοινή γνώμη μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» για τον έλεγχο που ήδη διενεργείται από το ΣΔΟΕ στα οικονομικά δέκα μητροπολιτών.
Ιδιαίτερη αίσθηση δε προκάλεσε η δημοσιοποίηση των καταγγελιών σχετικά με τη δράση της «αγίας οικογένειας» της Νίκαιας, κοινώς του μητροπολίτη Αλεξίου και ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών του αδελφού του Δημήτρη, αρχιλογιστή της Μητρόπολης, και του ανιψιού του Αλέξη.
Ο ίδιος ο μητροπολίτης Νικαίας, στην οργισμένη απάντησή του στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, χαρακτήρισε «ψευδέστατες και συκοφαντικές (τις) καταγγελίες», απείλησε με αγωγές και μηνύσεις και αφού παρέθεσε μακροσκελή αναφορά στη φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης Νικαίας υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι έχει στην κυριότητά του μόνο μια παλαιά κατοικία όπου ζει με τη μητέρα του στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά.
Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει επί των καταγγελιών που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία του αδελφού και του ανιψιού του, οι οποίοι επίσης θα ελεγχθούν αφού ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, λαμβάνοντας υπόψη του το δημοσίευμα, αλλά και τα στοιχεία που είχε ήδη συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ ζήτησε από τους «ράμπο» να προχωρήσουν σε πλήρη έλεγχο όλων των προσώπων που αναφέρονται στις καταγγελίες, δείχνοντας με τη στάση του ότι αξιολογεί την υπόθεση ως άκρως σοβαρή.
Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, το ΣΔΟΕ ερευνά την ακίνητη περιουσία της οικογένειας Βρυώνη
Δίνοντας συνέχεια στο ρεπορτάζ, το «Εθνος της Κυριακής» αναζήτησε τα ακίνητα τα οποία αποδίδονται τόσο στον Δημήτρη Βρυώνη όσο και στον γιο του Αλέξη, δηλαδή στον αδελφό και στον ανιψιό του μητροπολίτη αντίστοιχα. Δύο από αυτά τα εντοπίσαμε, το ένα στη Γραβιά Φωκίδας, στη θέση «Τζότζικας», και το άλλο στα σύνορα Ν. Ερυθραίας και Εκάλης - αμφότερα αποτελούν λουξ κατοικίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ενώ είναι προφανές ότι οι «ένοικοί» τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να διάγουν βίο ανάλογο της αξίας των οικημάτων.
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στην ιστορική Γραβιά, το εξοχικό σπίτι του Δημήτρη Ν. Βρυώνη όχι μόνο δεν είναι φτωχικό, αλλά εντυπωσιάζει για την πολυτελή κατασκευή του.
Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
Είναι χτισμένο σε πλαγιά, σε ένα μεγάλο οικόπεδο με συνεχόμενα κλιμακωτά επίπεδα. Το κυρίως κτίριο, εμβαδού περίπου 150 τ.μ., ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, με λαξευτή πέτρα και σχιστόλιθο, ενώ στις λεπτομέρειές του έχει χρησιμοποιηθεί αρκετή ξυλεία.
Η κατοικία προστατεύεται από πλήθος μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, ενώ στην κεντρική βεράντα δεσπόζουν οι μεγάλες τζαμαρίες. Υπάρχουν επίσης στεγασμένοι με κεραμοσκεπές χώροι στάθμευσης, ενώ στο οικόπεδο βρίσκονται και μικρότερα βοηθητικά κτίρια.
To ακίνητο εμβαδού περίπου 300 τ.μ. στα σύνορα Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, που φέρεται ως έδρα του αδελφού και του ανιψιού του μητροπολίτη, είναι εξίσου πολυτελές με τη βίλα στη Γραβιά, περιβάλλεται από ψηλά δέντρα και έχει δύο εισόδους
Η εντυπωσιακή έπαυλη κοσμείται με κήπους στα διάφορα επίπεδα, πολλές πέτρινες σκάλες σε καλαίσθητους αρχιτεκτονικούς σχηματισμούς, ενώ κρυμμένη ανάμεσα στα λουλούδια και τα δένδρα βρίσκεται πολυτελής... δεξαμενή κολύμβησης! Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι μπορούν να απολαμβάνουν εκεί τις βουτιές τους, αφού η ορατότητα έξω από το περίφρακτο οικόπεδο είναι μηδαμινή.
Οι γείτονες έχουν δει τον αδελφό του μητροπολίτη Νικαίας να μπαινοβγαίνει στο σπίτι, ενώ τον τελευταίο καιρό συχνά εμφανίζεται και ο γιος του Αλέξης. Στο χωριό γνωρίζουν τον Δημήτρη Βρυώνη ως επιτυχημένο επιχειρηματία και ο ίδιος δεν παραλείπει, κάθε φορά που πηγαίνει εκεί, να περνά πολλές ώρες στην εκκλησία, όπου μάλιστα του αρέσει να ψάλλει.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών και η βίλα στη Νέα Ερυθραία
Αντίστοιχης πολυτέλειας και αξίας είναι και η εντυπωσιακή κατοικία που χρησιμοποιούν ως έδρα τους ο αδελφός και ο ανιψιός του μητροπολίτη Νικαίας. Πρόκειται για ένα ακίνητο εμβαδού περίπου 300 τ.μ. στα σύνορα Ν. Ερυθραίας και Εκάλης, τη διεύθυνση του οποίου μάλιστα δηλώνει στους τηλεφωνικούς καταλόγους ο γιος του αρχιλογιστή της μητρόπολης, Αλέξης. Πρόκειται για την περιοχή όπου έχουν τα σπίτια τους γνωστοί επιχειρηματίες και άλλοι επώνυμοι. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη ησυχία, χωρίς πολυκοσμία και κίνηση αυτοκινήτων.
Το σπίτι περιβάλλεται από ψηλά δένδρα, έχει δύο εισόδους, σε καμία όμως από τις δύο δεν υπάρχει διακριτικό που να παραπέμπει στα μέλη της οικογένειας Βρυώνη. Προφανώς και αυτό το ακίνητο, όπως και το εξοχικό της Γραβιάς θα αποτελέσουν αντικείμενα έρευνας των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, μαζί με τα υπόλοιπα ακίνητα που αναφέρονται στις έγγραφες καταγγελίες και φέρονται να ανήκουν στους συγγενείς του μητροπολίτη Νικαίας.
Ειδικότερα αναφέρεται μια μυστηριώδης έπαυλη στην Ανοιξη, η οποία, σύμφωνα με τις περιγραφές, μοιάζει με... φρούριο (!) και ως ιδιοκτήτης κατονομάζεται ο Δημήτρης Βρυώνης. Στην κατάφυτη περιοχή του Διονύσου (Δροσιά) αναζητούνται δύο ακόμα επαύλεις, στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη και στην ομώνυμη πλατεία, που οι καταγγελίες κατονομάζουν ως ιδιοκτήτη τους τον Αλέξη Βρυώνη, γιο του Δημήτρη.
Οκτώ ακίνητα
Ο μητροπολίτης Αλέξιος και η οικογένειά του φέρονται να διαθέτουν τουλάχιστον οκτώ ακίνητα, για τα οποία μένει να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Ο ίδιος ο μητροπολίτης φέρεται να διαθέτει ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά, τρία ακίνητα στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή και ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Ο κ. Αλέξιος έχει ως κύρια κατοικία του ακίνητο στην Ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τα Μακρά Τείχη, στα βράχια της Πειραϊκής, με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Στον έναν όροφο μένει η μητέρα του με την αλλοδαπή οικιακή βοηθό της και ακριβώς από πάνω διατηρεί κατοικία ο μητροπολίτης.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ, εκτός από τα ακίνητα, αναμένεται να εξετάσει και σειρά καταγγελιών που αναφέρονται στα οικονομικά της μητρόπολης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ανιψιός του μητροπολίτη καταγγέλθηκε από ιερείς ότι ορίστηκε ως ελεγκτής των λογιστικών βιβλίων στους 40 ενοριακούς ναούς (περιοχή Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Χαΐδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κερατσινίου και Περάματος), απ' όπου συνολικά κατακρατεί περί τις 4.000 ευρώ, χωρίς αποδείξεις, για έξοδα ελέγχων κάθε μήνα!
Οι καταγγελίες των ιερέων
Αφαίμαξη και στα παγκάρια των ενοριών
Στις καταγγελίες που εξετάζει το ΣΔΟΕ περιγράφεται μια ζοφερή κατάσταση με τους ιερείς να δεινοπαθούν λόγω των «υπερβολικών και παράλογων οικονομικών απαιτήσεων του Αλέξιου». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι πολλές ενορίες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τον πρωτοσύγκελλο και άλλους άμεσους συνεργάτες του μητροπολίτη για να στέλνουν στα «κεντρικά» όλο και περισσότερα χρήματα.
Στη μέγκενη της μητρόπολης έχουν μπει ιερείς νεκροταφείων, ενώ «ποσοστά» απαιτούνται από όλους όσοι ευλογούν βαπτίσεις και γάμους. Βάσει των καταγγελιών που κάνουν φύλλο και φτερό οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, από την αφαίμαξη δεν γλιτώνουν ούτε τα παγκάρια αλλά ούτε και οι «κουμπαράδες» των ενοριών. Συνολικά υποστηρίζεται ότι μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, αφορολόγητα εισοδήματα χωρίς αποδείξεις!
Αναφέρονται, μάλιστα, περιπτώσεις όπου οι ιερείς αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούσαν συνεργάτες του μητροπολίτη και αναγκάστηκαν να τα καλύψουν παίρνοντας από τράπεζες καταναλωτικά δάνεια!
Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Νικαίας μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση ούτε για τις καταγγελίες που αφορούν προσλήψεις συγγενών του σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης, όπως του αδελφού και του γιου του αδελφού του, αλλά και των ανιψιών του Ελπίδας, Χριστίνας και Θανάση.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: