«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ

Πολλά λέγονται για τις "αλήθειες" του Ιουνίου του 2011... Για τους εμπνευστές των μύθων, αφιερώνουμε μια σειρά δημοσιεύσεων της εποχής που δεν υπόκεινται σε αμφισβήτηση.

ΜΕΡΟΣ Α

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - 10 Ιουνίου 2011
Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Τσίπρα:
1. «Όταν ανέλαβα οι αγορές δεν μας δάνειζαν, το ξέρετε. Δεν μας δάνειζε κανείς από κάποια στιγμή και μετά. Πήγαμε και πήγα εγώ και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους μας. Τι είπαμε; Πολύ απλά. Δώστε μας χρήματα για να μην καταστραφούμε. Πολύ απλά. Τι είπαν λοιπόν, μετά από δυσκολίες; Να σας δώσουμε χρήματα. Για πόσο χρόνο; Εσαεί; Σαφώς όχι. Όσο χρειάζεται για να βάλετε τάξη στην οικονομία σας αλλά κάντε οικονομίες και μάλιστα βάζοντας τάξη στην οικονομία σας, φτιάξτε και μια οικονομία βιώσιμη, για να μην μας χρειάζεστε, για να σταθείτε στα δικά σας πόδια με τις δικές σας δυνάμεις. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο για να φύγουμε από την κηδεμονία;
-          Δηλαδή αν φύγει το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παπανδρέου, θα έχει φύγει το χρέος, θα έχουμε σταθεί στα πόδια μας, έτσι μονομιάς; Αυτή είναι η λύση;
2. Νομίζετε ότι θέλουν αυτοί να μας χρηματοδοτούν; Διότι μιλάτε σα να θέλουν αυτοί να μας χρηματοδοτούν. Κάποιοι θέλουν να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας, ότι ήθελαν την Ελλάδα υπό εποπτεία. Ποια εποπτεία; Τα λεφτά τους μας δίνουν, τα δικά τους λεφτά. Κι όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φορολογούμενων, αλλά και το ΔΝΤ.
Ξέρετε τι λένε στο ΔΝΤ οι χώρες οι αναδυόμενες; Γιατί δίνουμε σε αυτή την πλούσια χώρα, την Ελλάδα, το μεγαλύτερο πακέτο μαμούθ που έχει ποτέ υπάρξει στην ιστορία του πλανήτη μας, όταν υπάρχουν φτωχές χώρες στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, που χρειάζονται χρήματα, αλλά δε τους δίνουμε. Θέλουν να μας δώσουν τα χρήματα; Θέλουν να απαλλαγούν από την Ελλάδα κ. Τσίπρα, αυτό πρέπει να το κατανοήσετε.
3. Και να πω και κάτι άλλο, γιατί είναι πολύ εύκολο να δικάζει κανείς προθέσεις. Εγώ δεν το κάνω στη ζωή μου και σέβομαι την καλή προαίρεση κάθε Βουλευτή και κάθε πολίτη αυτής της χώρας και θέλω κι αυτό να το σεβαστείτε, διότι ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας θα ήθελε να βγαίνει με το δίσκο για να μαζεύει λεφτά από άλλες χώρες; Και να τα ακούει κι από πάνω, να ακούει τα σχολιανά του;
-    Κανένας δεν το θέλει, σίγουρα όχι εγώ. Αλλά εγώ δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για την Ελλάδα, το κάνω για τον συνταξιούχο, το κάνω για τον εργαζόμενο, το κάνω για τη μικρομεσαία επιχείρηση, το κάνω για τον καταθέτη, το κάνω για τη νέα γενιά.
4. Σήμερα πονάμε όλοι και θα πονάμε αυτά τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, τα δυο-τρία δύσκολα χρόνια. Αλλά θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν δεν έτρεχα κι αν δεν τρέχαμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Θέλω να μου πείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, με ειλικρίνεια κάποια στιγμή, γιατί το έθεσα και στους Αρχηγούς των κομμάτων: Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά; Πέστε μου, πέστε το κ. Τσίπρα, τα θέλετε ή όχι; Πολύ καθαρά, όχι μισόλογα, θέλετε να τα διεκδικήσω αυτά τα λεφτά ή όχι;
5. Αν μου πείτε, «άντε φτύσε τους», τα λέω πολύ-πολύ λαϊκά, αλλά όλοι να το πούνε, όλοι μας να το πούμε εδώ πέρα, να το κάνω. Ξέρετε, πολλές φορές κι εγώ το ίδιο αισθάνομαι, ανθρώπινα, άει στο καλό λέω με αυτούς που έχουμε από πάνω μας στα κεφάλια μας. Αλλά είναι αυτή υπεύθυνη στάση; Θα ήταν πολύ εύκολο αυτό να το πω και να κάνω τον ήρωα και να αισθανθώ προς στιγμήν εθνική ανάταση.
-    Ξέρετε ποια θα ήταν η επόμενη μέρα όμως; Ποια εθνική ανάταση θα αισθανόμασταν την επόμενη μέρα που θα φεύγαμε από το ευρώ; Που δε θα είχαμε να πληρώσουμε; Ξέρετε ότι το έλλειμμά μας σήμερα, όχι χθες, σήμερα είναι όσο ολόκληρη η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
-    Πολύ εύκολα λοιπόν, να φύγουμε, και να τους πούμε να φύγετε, την επόμενη ημέρα όμως, δεν θα είχαμε να πληρώσουμε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους μαζί. Αυτή θα ήταν η εθνική στάση, η πατριωτική στάση κ. Τσίπρα;
-    Και βέβαια θα είχαμε χάσει μαζί με αυτό και τη μεγάλη ευκαιρία επιτέλους να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο, με τις λιγότερο επώδυνες διαδικασίες, διότι αυτές οι διαδικασίες που είναι επώδυνες είναι πολύ λιγότερο επώδυνες από ότι θα ήταν εάν είχαμε καταστραφεί».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

1. «Στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες πήραμε ομόφωνη απόφαση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
-          Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική.
2. «Σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές. Έναολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον μας.
-          Αυτό το σχέδιο δεν είναι προϊόν μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας. Έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους.
-          Περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού. Στο πολιτικό σύστημα, στην παιδεία, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για να χτίσουμε ένα κράτος λειτουργικό. Στο σύστημα πρόνοιας, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τους άνεργους. Στην Ανάπτυξη, για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της πατρίδας μας.
3. Γι' αυτό και καλώ και πάλι όλους, και μέχρι την ψηφοφορία, αλλά και μετά - κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού -  να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους.
-          Κάθε δίκαιη πρόταση που θα κατανέμει ακόμα καλύτερα τα βάρη αυτής της κρίσης ή τους όποιους καρπούς της ανάπτυξης: υπέρ των ασθενέστερων και, ναι, με μεγαλύτερες υποχρεώσεις στους έχοντες.
-          Κάθε έξυπνη πρόταση που θα δώσει γρήγορη ώθηση στην επένδυση και την ανάπτυξη. Κάθε αποτελεσματική πρόταση που αξιοποιεί ακόμα καλύτερα τον πλούτο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
-          Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων.
4. Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις.
-          Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε - από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης.
-          Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας. Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις. Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις.  Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους. Όταν ξέρουμε ότι, το σημερινό κράτος έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ, για να σταθεί στο ύψος των αναγκών.
5. Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες. Δουλεύοντας μαζί.
-          Πρώτον,έτσι κάνουμε υπέρβαση. Υπέρβαση απαραίτητη, που συμβολίζει την αλλαγή. Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα. Και αυτό και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει.
-          Δεύτερον,δείχνουμε τη σοβαρότητά μας  απέναντι στους εταίρους  μας. Ότι είμαστε σοβαροί με τα δικά τους χρήματα που μας δανείζουν. Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά.  Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης.
-          Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν  μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή.
5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας:
-          Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση όπως και τον Μάρτιο όπου πετύχαμε την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δις.
-          Μπροστά μας έχουμε μια νέα, δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου, εγώ θα κάνω όπως πάντα το καθήκον μου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
-          Εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη. Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας. Εγγύηση να επενδύσουν στην χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι.
6. Ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες, την αγωνία, που περνά καθημερινά η ελληνική οικογένεια. Την ανησυχία και ανασφάλεια.
-          Ξέρω επίσης ότι, είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση. Να την κάνουμε την μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγές σοβαρές στην χώρα μας.
-          Και δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στην μέση της διαδρομής. Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε πιο γρήγορα και θα μπούμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά όσο δουλεύουμε μαζί, όλοι οι Έλληνες. Γιατί ξέρω καλά πως μαζί μπορούμε και να τα καταφέρουμε. Για το καλό της Ελλάδας. Για να εγγυηθούμε το αύριο των παιδιών μας».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ. 15/6.2011
1. Αντί να συνειδητοποιήσουν στη Ν.Δ. το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης όλων απέναντι στον τόπο, ιδιαίτερα του κόμματος που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και μετά το έβαλε στα πόδια, και αντί να καταλάβουν το μέγεθος της πολιτικής πρωτοβουλίας Παπανδρέου...
-          άρχισαν να κραυγάζουν για «ομολογία αποτυχίας», να παραπληροφορούν για «παραίτηση κυβέρνησης» και να θέτουν όρους μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουλάνε φούμαρα στους πολίτες περί «επαναδιαπραγμάτευσης», όταν όλοι ξέρουν ότι εδώ και ένα χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματεύεται κάθε μέρα - και έτσι πετύχαμε, και καλύτερο επιτόκιο και επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων το Μάρτιο και βελτιώσεις για τους πολίτες στο Μεσοπρόθεσμο.
2. Τόσο λίγοι, πριν, ως κυβέρνηση. Τόσο λίγοι, τώρα, ως αντιπολίτευση.
3. Η Ελλάδα όμως πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει. Και με όσους πράγματι εννοούν και αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ειλικρινά «εθνική συνεννόηση».


pame-mazi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: