«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Για μια Ελλάδα πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική, πιο ανθρώπινη.

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου με Θέμα: «Πέντε Εθνικοί Στόχοι: Το σχέδιο μας για την χώρα»

"Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τις επιλογές μας και να πάρουμε αποφάσεις.

Ο πρώτος δρόμος είναι ο δρόμος της αδράνειας, των φθηνών δικαιολογιών. Ο δρόμος της μιζέριας και της απαισιοδοξίας, ο δρόμος που βλέπει καταστροφή παντού, καλλιεργεί φόβο και ηττοπάθεια, εκμεταλλεύεται το φόβο του Ελληνικού λαού.

Ο δεύτερος δρόμος είναι ο δρόμος που πιστεύει στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είναι ο δρόμος της σιγουριάς και της ασφάλειας. Είναι ο δρόμος που λέει ότι κάθε ένας από μας δικαιούται, αξίζει ένα καλύτερο αύριο."

....

"Τις πέντε εθνικές προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ. Προτεραιότητες, στόχοι, που ανοίγουν τους ορίζοντες για μια νέα πορεία της Ελλάδας.

Πρώτος στόχος: Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις. Υιοθετούμε και πιάνουμε ξανά από τις δικές μας μέρες το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια. Δίνει φωνή στην Ελλάδα.

Δεύτερος: Πράσινη Ανάπτυξη. Απέναντι στη διασπάθιση των πόρων, στην απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, στην υποβάθμιση του φυσικού πολιτισμικού, αλλά και ανθρώπινου πλούτου, εμείς προτείνουμε το νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη».

Τρίτος: Παιδεία και Πολιτισμός. Απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του μαθητή, της οικογένειας, της ανάπτυξης της χώρας, διαμορφώνουμε το πλαίσιο για μια σύγχρονη παιδεία. Δια βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού. Παιδεία, θεμέλιο του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ταυτότητάς μας, των αξιών μας, ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων, της προοπτικής μας ως χώρα, ως λαός.

Τέταρτος: Κράτος πρόνοιας. Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών μας, στην ανασφάλεια και στη λογική ότι, υγεία και πρόνοια είναι προνόμια των λίγων και όχι δικαιώματα όλων, εμείς αναγεννούμε το κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνικό δίκτυο που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Πέμπτος: Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος, διότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται ένα άλλο κράτος. Απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη."

Πού θα βρεθούν τα κονδύλια
<

  • «Πρώτον, πολιτική σημαίνει προτεραιότητες. Θα τα βρούμε τα λεφτά. Θα τα βρούμε, πρώτον, από τις φοροαπαλλαγές που έδωσε η Νέα Δημοκρατία στους μεγαλομετόχους, μεγαλοϊδιοκτήτες, στους εκλεκτούς.
  • Δεύτερον, πηγαίνοντας τον προϋπολογισμό γραμμή-γραμμή, για να κόψουμε όλες τις αντιπαραγωγικές δαπάνες.
  • Τρίτον, ανακατανέμοντας δαπάνες για να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσουμε την πολιτική μας για το κοινωνικό κράτος, αξιοποιώντας, όχι με πλιάτσικο, αλλά αξιοποιώντας, πραγματικά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, για να φέρουμε έσοδα στα Ταμεία. Όχι για να πλουτίζουν επίορκοι ηγούμενοι ή οι πολιτικοί τους προστάτες.
  • Τέταρτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 24 δις ευρώ, ώστε να χρηματοδοτήσουμε το νέο αναπτυξιακό μας, «πράσινο» πρότυπο.
  • Πέμπτον, αναβαθμίζοντας την εταιρική διακυβέρνηση στις ΔΕΚΟ, ώστε να μειωθούν οι ζημιές από τους υπερβολικούς μισθούς, τις αδιαφανείς προμήθειες, τις χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιωτικά και άλλα συμφέροντα κάτω από το τραπέζι.
  • Έκτο, καταργώντας ή συγχωνεύοντας, όπου χρειάζεται, δημόσιους Οργανισμούς, που σήμερα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, για να εξασφαλίζουν χρυσούς μισθούς σε λίγους.
  • Έβδομο, εξοικονομώντας κονδύλια από την επανεξέταση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  • Και όγδοο, χτυπώντας τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και κερδίζοντας τον πόλεμο που έχουμε κηρύξει στη διαφθορά».
Τελειώνοντας την ομιλία του, ανέφερε:

“Έχουμε ανάγκη κι έχουν ανάγκη οι Έλληνες να εμπιστευθούν και να μην προδοθούν. Να υπάρξει ειλικρίνεια. Και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα θέσει τις ανάγκες του λαού στο επίκεντρο των επιλογών μας, στο επίκεντρο των επιλογών και του Προγράμματός μας.

Εμπιστεύομαι τον Έλληνα, εμπιστεύομαι την Ελληνίδα. Πάνω σ' αυτή την εμπιστοσύνη στηρίζω και την επιτυχία του σχεδίου μας για το μέλλον. Και ξέρω ότι η εμπιστοσύνη του Έλληνα και της Ελληνίδας, ούτε αυτονόητη είναι, ούτε δεδομένη. Κερδίζεται κάθε μέρα. Αυτός είναι ο στόχος μου: Να κερδίζω αυτή την εμπιστοσύνη κάθε μέρα. Όχι με ωραία λόγια, αλλά με πράξεις που επηρεάζουν θετικά τη ζωή μας, που αλλάζουν θετικά τη χώρα μας, που ανοίγουν νέους δρόμους για την Ελλάδα.

Στη διαδρομή κάθε πολιτικού, που καθοδηγείται από την ιδέα της προσφοράς στον τόπο, υπάρχουν εκείνες οι μεγάλες στιγμές. Μεγάλες στιγμές, που ο πολιτικός ξέρει πως βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορία. Στιγμές, που ξέρει ότι το χρέος της ευθύνης είναι βαρύ, γιατί ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με τους μεγάλους του στόχους και με μέτρο αυτούς να κριθεί. Να κριθεί απ' το λαό, αλλά και από τις γενιές που θα έρθουν.

Για μένα, αυτή η μεγάλη στιγμή είναι τώρα. Και ο πήχης μπαίνει ψηλά. Πολύ ψηλά."

"…μπορούμε να πετύχουμε. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Είμαστε περήφανοι πολίτες, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα μας. Με βαθιά αγάπη γι' αυτήν. Και είναι στόχος όλων μας, είναι στόχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, να πάμε την Ελλάδα ξανά μπροστά.”


Ολόκληρη η Ομιλία του Γεωργίου. Α. Παπανδρέου εδώ.




3 σχόλια:

barel είπε...

Μπορεί η ομιλία του προέδρου να επισκιάστηκε απο τα τραγελαφικά γεγονότα της απόδρασης εις διπλούν αλλά ευτυχώς Αγάπη μας τα υπενθυμίζεις με τον καλύτερο τρόπο.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Δεν θυμάμαι ποτε κανεις αρχηγος αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατονομάζει συγκεκριμένες πηγες χρηματοδότησης των εξαγγελιών του και μάλιστα με τέτοια σαφήτητα. Η φτωχολογιά εχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες της στον Γιώργο. Είναι η μόνη μας ελπιδα

Σε ευχαριστώ πολυ για την ωραία περίληψη της ομιλίας του προέδρου,

KΑΡΜΕΝ είπε...

@barel, @Nikos.Lioliopoulos,
Είναι πολύ σημαντική ομιλία και αυτό που με συγκίνησε είναι αυτό που νομίζω ότι χαρακτηρίζει τον ΓΑΠ σαν σπουδαίο πολιτικός- ότι μιλάει με ΠΡΑΞΕΙΣ και είναι δίπλα στον απλό πολίτη, όπως πάντα.