«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Η Αξιοπρέπεια είναι Απόλυτο και Ανεξαίρετο Ανθρώπινο Δικαίωμα


"...Ίσως εκεί, που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα,

ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε,

κι η ομορφιά του ανθρώπου

ανάμεσα σε σκουριασμένα σίδερα..."

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Δεν ξέρω γιατί με άγγιζε τόσο αυτή η ιστορία των κρατουμένων. Μάλλον γιατί με αγγίζει οτιδήποτε άδικο. Μάλλον γιατί η αξιοπρέπεια είναι ένα αγαθό που την αξίζουν όλοι οι Άνθρωποι. Και γιατί τα κανάλια δεν παίρνουν, για άλλη μια φορά στάση… Μπορεί και να σκέπτομαι ότι πολλοί δεν είχαν τα λεφτά για «μεγάλο»- δικηγόρους. Η ότι υπάρχουν και ανθρωπινά λάθη.

Διαβάζω: *Μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων στις Φυλακές Τρικάλων, περίπου το 23% όπως μας πληροφορούν βρίσκεται κατά λάθος μέσα.

«Είναι άνθρωποι "πεταμένοι", άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τις δικονομικές διαδικασίες ή έχουν δικηγόρους που τους κοροϊδεύουν».

Σκέφτομαι μετά τα παιδιά που γεννιούνται πίσω από τα σίδερα (και μεγαλώνουν, στην συνέχεια εκεί), χωρίς οι μανάδες τους να έχουν ούτε ένα γιατρό διπλά. «Μακριά από τις φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας, με τις γυναίκες να γεννάνε τα παιδιά τους πίσω από τα κάγκελα και να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη... Ένας γιατρός.»

Την ώρα που οι φυλακές είναι ένα εν δυνάμει εκρηκτικός μηχανισμός, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει «ακαδημαϊκά» το όλο ζήτημα και το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών δηλώνει και πάλι «απών».

Οι κρατούμενοι δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν «σήμερα δεν θα φάμε» Η εξευτελιστική για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάσταση που επικρατεί στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων κάποια στιγμή θα φτάσει στο αδιέξοδο.

1 Ακόμη και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι το υποστηρίζουν. Στην Πάτρα, αναρωτιούνται με νόημα:

Γιατί υπάρχει τόσο οξυμένο πρόβλημα καθαριότητας στις ακτίνες που διαβιούν οι Αλβανοί (β' ακτίνα) και οι ρωσόφωνοι (γ' ακτίνα) και όχι τόσο στην α' ακτίνα που είναι οι Έλληνες, καθώς και στην δ' ακτίνα που είναι αποκλειστικά οι εργαζόμενοι-κρατούμενοι;».

-Σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε αντίθεση με τη νομοθεσία περί ωραρίου γιατί δουλεύουν μετά το νυκτερινό ωράριο (μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7.30 το πρωί) και έρχονται την επομένη σε πρωινή βάρδια χωρίς ένα ρεπό;

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

-Γιατί είναι όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι οι κρατούμενοι που κάνουν μεροκάματα; Ενώ υπάρχουν άλλοι που περιμένουν μήνες να πάρουν σειρά;

-Για να μην αναφερθούμε στο εξευτελιστικό ότι... «η διεύθυνση δίνει μόνον ένα ρολό χαρτί τουαλέτας για κάθε κρατούμενο τον μήνα».

2 Πριν από λίγες ημέρες οι κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων ξεκίνησαν και απεργία πείνας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν ενημερώσει τη διεύθυνση των φυλακών για συνολικά 9 αιτήματα ώστε η διαβίωση στη φυλακή να είναι τουλάχιστον ανθρώπινη. Τι συνέβη ύστερα;

-«Ξεκίνησε ένας ψυχολογικός πόλεμος για να μας φοβίσουν. Την επομένη ξεκίνησαν οι έρευνες των κελιών και στη συνέχεια έβαλαν τάπες πάνω στους μεντεσέδες της πόρτας των κελιών. Αυτό έγινε ώστε να μην μπορούν να βγουν οι πόρτες και να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξέγερσης. Προέβησαν ακόμα και σε απειλές του τύπου ότι θα μπουν τα ΜΑΤ και έπειτα πως θα μας τιμωρήσουν με πειθαρχικά».

Δηλαδή μόνο τα Ματ μπορούν να μπουν στις φυλακές, άλλοι φορείς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, ΜΚΟ, δικηγορικοί σύλλογοι, βουλευτές, δεν έχουν το δικαίωμα;;;

«Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορέων μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος.»

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ!

1. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε χθες, τις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να συναντηθεί με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους και εκπροσώπους των φυλακισμένων για να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και τα αιτήματα των φυλακισμένων.

2. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά την αντίθετη εισήγηση της Διεύθυνσης των Φυλακών, απαγόρευσε την επικοινωνία με τους φυλακισμένους, τονίζοντας ότι τους φυλακισμένους μόνο οι αρχηγοί κομμάτων μπορούν να τους δουν!

3. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι, οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και, έχουν δικαίωμα να έρχονται σε άμεση επαφή με τα προβλήματα όλων των πολιτών, Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αυτή τη συμπεριφορά απέναντι σε εκπροσώπους του λαού, προσπαθεί να κρύψει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σήμερα στις φυλακές, οι οποίες και οδήγησαν τους κρατούμενους σε απεργία πείνας και αποχή συσσιτίου για τρίτη εβδομάδα.»

3 Στη Θήβα, στις γυναικείες φυλακές, το στερητικό «α» χαρακτηρίζει την διαβίωση: Ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανύπαρκτοι κανόνες υγιεινής, ανύπαρκτη κοινωνική υπηρεσία και πρόνοια. Ποιο το παράπονό τους; «Η ιδιαίτερη σκληρότητα των ανθρώπων που μας δικάζουν. Η ανύπαρκτη «δεύτερη ευκαιρία» που όλοι περιμένουμε αλλά που ποτέ δεν μας δίνεται».

«Φέρανε μια άρρωστη κρατούμενη από τις απέναντι γυναικείες φυλακές και μου την παρέδωσαν να τη συνοδέψω μέχρι το νοσοκομείο κρατουμένων. Και εγώ φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία: Όπως τη συνόδευσα την παραμερίζω πιο πέρα από την εσωτερική πόρτα, που οδηγεί στο νοσοκομείο κρατουμένων ο "Άγιος Παύλος", τη στριμώχνω και της τραβάω ένα "φυσέκι"... Τι να σου πω, συνάδελφε, άλλο να σ' το λέω κι άλλο να με βλέπεις!»

Η ανατριχιαστική αυτή μαρτυρία μεταφέρθηκε αυτούσια στον πρώην σωφρονιστικό υπάλληλο Ζαχαρία Καρατζά. Την καταθέτει στο βιβλίο του με τίτλο: «Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου»!

Ο εξευτελισμός σε όλο του το μεγαλείο:

*Εδώ και δεκαετίες στις φυλακές κυκλοφορεί ένα σλόγκαν: «Ο κρατούμενος είναι κάρβουνο το οποίο όταν είναι αναμμένο σε καίει και όταν είναι σβηστό σε μουντζουρώνει». Και ένα κάρβουνο τι τη θέλει την... ασπιρίνη;

*Περιγράφει ο Ζ. Καρατζάς: «Τις βραδινές ώρες η ασπιρίνη καθίσταται πολύ αναγκαία. Οι συχνοί πονοκέφαλοι από την κλεισούρα και τη βαβούρα, που επικρατεί μέσα στη φυλακή, τους κάνει να αναζητούν κάποια ασπιρίνη για να τους περάσει ο πονοκέφαλος. Καλούν τους υπαλλήλους ή τον νοσοκόμο για να τους δώσουν την πολυπόθητη ασπιρίνη, αλλά φωνή βοώντος. Αυτός ο αρνητισμός και η αδιαφορία της υπηρεσίας, που εκφράζεται με απόρριψη κατά τη γνώμη τους, τους εκνευρίζει και τους στεναχωρεί αφάνταστα. Αρχίζουν τότε να βρίζουν και να σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

»Νομίζω σε κανέναν δεν στοιχίζει τίποτα να δώσει σε κάποιον που υποφέρει μια ασπιρίνη. Βέβαια, η υπηρεσία απαγορεύει τη χορήγησή της, μην τυχόν οι κρατούμενοι την ανάψουν με το τσιγάρο τους και μαστουρώσουν. Νομίζω πως εδώ η υπηρεσία διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο, τη στιγμή που τα σκληρά ναρκωτικά στη φυλακή δίνουν και παίρνουν»!

*Και ο επίλογός του... «Η κοινωνία μας θέλει την κόλαση, το purgatorio του Dante Aligheri που είναι η κόλαση και φυλακή... είναι πολύ οδυνηρό να είσαι άνθρωπος και να εκτελείς καθήκοντα φύλακα, ανθρωποφύλακα, δεσμοφύλακα, νυχτοφύλακα και ένα σωρό άλλα ρετσινωμένα επίθετα, συνώνυμα του βασανιστή...»

Τα αιτήματα των κρατουμένων

Κρατούμενοι απ’ όλες τις φυλακές διατύπωσαν 45 αιτήματα, χαρτογραφώντας την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα. Τα βασικά από αυτά:

«- Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.

- Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως ορίζεται από τον Σ.Κ. και να μην γίνεται κατάχρησή του.

- Να γίνει παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατουμένους.

- Να εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τακτικών αδειών σε όλους τους κρατουμένους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησης.

- Να χορηγείται η υφ’ όρων απόλυση σε όλους τους δικαιούμενους.

- Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής όπως τα ανοιχτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία.

- Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο.

- Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές, στους βουλευτές και στους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμοί).

- Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων και να εφαρμοστούν εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής.

- Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

- Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατουμένους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση

Σκέπτομαι πάνω απ΄όλα τα ανήλικα παιδιά. Οι συνθήκες για τους ανήλικους, πρώτα απ’όλα αυτούς που συνοδεύουν μητέρες κρατούμενες και δεύτερον για τις άλλες κατηγορίες ανηλίκων, που το μόνο που ΔΕΝ κάνουν είναι να “συμμορφώνονται”.
Συμπέρασμα: Μήπως ήρθε η στιγμή για κοινωνική αναγκαστική δουλειά, επιτέλους, για μερικές κατηγορίες ενόχων, στην χώρα μας; Με την οποία θα μπορέσουν να προσφέρουν ουσιαστικά, να τους δοθεί όντως μια δεύτερη ευκαιρία και να γλιτώσουμε και λεφτά των φορολογουμένων για την «συμμόρφωση» μέσο ενός κυκλώματος εμπορίας ανθρώπινου πόνου;

Με ταρακουνά βαθιά το κείμενο τους:

“Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ!”

Υπογράφουμε όλοι εδώ:

http://kratoumenoi.wordpress.com/

http://www.petitiononline.com/hrfa/petition.html

Επισκεφτείτε και το διαδικτυακό κόμπο του Γεώργιου Α. Παπανδρέου, δεξιά πάνω- «Φυλακές- Εύλογα κατάσταση ντροπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: