«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟ AIDS


Την αχίλλειο πτέρνα του AIDS υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένας Γερμανός αιματολόγος, ο οποίος κατάφερε να θεραπεύσει ασθενή του με μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Λειτουργώντας με βάση το ένστικτό του, ο αιματολόγος Γκέρο Χίτερ επέλεξε να υποβάλλει τον ασθενή του στη διαδικασία της μεταμόσχευσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λευχαιμίας, από την οποία επίσης έπασχε. Επέλεξε ωστόσο έναν δότη με γενετική αντίσταση στα περισσότερα στελέχη του ιού HIV, με την ελπίδα πως ο μεταμοσχευμένος μυελός θα βοηθούσε τον οργανισμό του ασθενούς να παράγει κύτταρα με αντιστάσεις στον HIV.

Το πείραμα του Χίτερ φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα, αφού όπως υποστηρίζει, ο ασθενής του έχει «θεραπευτεί λειτουργικά». Στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την επέμβαση μέχρι σήμερα και χωρίς να έχει πάρει κανένα αντιρετροϊκό φάρμακο δεν εμφανίζει ίχνη του ιού.

«Ο ιός του HIV έχει αχίλλειο πτέρνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γερμανός αιματολόγος. Αυτή δεν είναι άλλη από ένα μόριο που κάθεται στην επιφάνεια κάθε ανθρώπινου κυττάρου και αποτελεί ουσιαστικά μια δίοδο μέσα από την οποία περνάει ο ιός στον οργανισμό. Οι άνθρωποι με γενετική αντίσταση στη νόσο του AIDS έχουν μια μετάλλαξη που μπλοκάρει την παραγωγή του συγκεκριμένου μορίου, χαρίζοντάς τους έτσι ένα είδος ανοσίας στα περισσότερα στελέχη του ιού HIV. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περίπου το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι φορείς της εν λόγω μετάλλαξης, τη στιγμή που σχεδόν κανείς Αφρικανός, Ασιάτης και Νοτιαμερικανός δεν είναι φορέας της.

Παρά το γεγονός ότι η μεταμόσχευση μυελού δεν είναι ούτε οικονομική ούτε εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι το 30% των ληπτών πεθαίνει μετά τη μεταμόσχευση, η ανακάλυψη του Χίτερ προσφέρει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς, καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπειών. Ήδη, οι αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα ήταν ενθουσιώδεις, με τον Νομπελίστα Αμερικανό ειδικό Ντέιβιντ Μπάλτιμορ να κάνει λόγο για «πολύ θετικές ενδείξεις»

Όπως και να ΄ναι, αυτή αποτελεί είδηση, ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids. Πολύ ελπιδοφόρα μάλιστα… σκέπτομαι πρώτα απ’όλα τα παιδιά με Aids.
Πολύ περίεργο όμως: σχεδόν κανείς Αφρικανός, Ασιάτης και Νοτιαμερικανός δεν είναι φορέας της λυτρωτικής μετάλλαξης… Με κάνει να αναρωτιέμαι…
Και για να δούμε σε πόσα χρόνια θα μπορέσει ο κάθε φτωχός του κόσμου να κάνει αυτή την θεραπεία και αν…

4 σχόλια:

VAD είπε...

Η πρόοδος της επιστήμης,προ παντός στο χώρο της Ιατρικής πάντα με ενθουσιάζει,αλλα με τρόμαξε το όνομα του επιστήμονα,γιατί στην αρχή διάβασα βιαστικά Χίτλερ:))))

KΑΡΜΕΝ είπε...

@VaD,
Χα, χα, χα… Ομολογώ ότι στην αρχή και εγώ έτσι νόμιζα ότι τον λένε, για μια στιγμή. Καλό μήνα, καλή εβδομάδα, όλα τα καλά εκεί στο Σουδάν. Ελπίζω να έρθεις στις γιορτές.

BUTTERFLY είπε...

Το ακουσα κι εγω! Μακαρι να ειναι αληθεια! Ποσος κοσμος θα σωθει!
Χαρηκα με την επισκεψη σου και ειπα να ανταποδωσω με ενα πεταγμα προς τα μερη σου!

KΑΡΜΕΝ είπε...

@BUTTERFLY,
Και πολύ καλά έκανες, μικρή μου πεταλουδίτσα. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό μήνα, καλή εβδομάδα.