«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αντίσταση στον θάνατο της ακραίας λιτότητας, από 92χρονο ακτιβιστή

Κεν Σάβατζ: Με όπλο μας την αλληλεγγύη θα νικήσουμε | The Guardian

Στην Μεγάλη Βρετανία φέτος κάθε επτά λεπτά πεθαίνει ένας συνταξιούχος εξ αιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος στις «απελευθερωμένες» εγχώριες αγορές αγαθών κοινής ωφέλειας, εξ αιτίας της συνέχειας της πολιτικής ακραίας λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Κάποιοι από τους «απόμαχους της κοινωνίας» όμως αρνούνται να τα παρατήσουν, αρνούνται το θάνατο και με όπλο τους την αλληλεγγύη συνεχίζουν να πολεμούν για περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα. Μεταξύ αυτών και ο Κεν Σάβατζ επικεφαλής της καμπάνιας Greater London Pensioner, που στα 92 του χρόνια συγκλονίζει με όσα έγραψε τις τελευταίες ημέρες σε άρθρο του στον Guardian:

«Υπήρξα ακτιβιστής για 70 χρόνια. Οργάνωσα συνδικάτα, απεργίες αντιπολεμικές πορείες και αντι-φασιστικούς αγώνες, συμμετείχα σε επισκέψεις διεθνούς αλληλεγγύης προς τις σοσιαλιστικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια μπορώ να πως με  υπερηφάνεια ότι οι Greater London Pensioners* (των οποίων είμαι επικεφαλής) έχουν βγει στους δρόμους μαζί με τις κινήσεις UKUncut, Disabled People Against Cuts, Fuel Poverty Action** ή και τις περιβαλλοντικές δράσεις σε Balcombe και Μπλάκπουλ. Οι συνταξιούχοι αποτελούν μέρος του κινήματος για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει σήμερα τα επίπεδα του 1930. Το Γραφείο Προϋπολογισμού μόλις ανακοίνωσε ότι το επίπεδο των δημόσιων δαπανών θα υποχωρήσει στα επίπεδα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν η τρέχουσα κυβέρνηση ολοκληρώσει τις περικοπές. Θα ξαναδώ άραγε την φτώχεια που με περιτριγύριζε όταν ήμουν  παιδί στη δεκαετία του 30 στο Βόρειο Λονδίνο;

Η ανισότητα και η φτώχεια ή - για να είμαστε πιο σαφείς- ο καπιταλισμός σκοτώνουν τους ανθρώπους. Η βρετανική οργάνωση Age ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αυτό το χειμώνα ένας συνταξιούχος θα πεθαίνει κάθε επτά λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο εξ αιτίας της ένδειας καυσίμων, ή ακριβέστερα, ως αποτέλεσμα της χειραγώγησης των τιμών από τις εταιρίες ενέργειας και των προτεραιοτήτων που βάζουν τα κέρδη πάνω από την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. 

Η κυβέρνηση και οι «6 μεγάλες" (ιδιωτικές) εταιρίες παροχής ενέργειας μπορεί να υποστηρίξουν ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών. Ομως κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει επειδή δεν μπορεί να αντέξει το λογαριασμό για τη θέρμανση ή το ηλεκτρικό ρεύμα όπως συνέβη στην τραγική περίπτωση του David Clapson***, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων (DWP) τον τιμώρησε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανανεώσει τον προπληρωμένο μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος, που θα διατηρούσε ασφαλή την ινσουλίνη του στο ψυγείο.

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στο έλεος των στατιστικών στοιχείων, των εταιρειών και μιας κυβέρνησης που συμπεριφέρεται σαν να μην την ενδιαφέρουν οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι. Θα είμαστε ασφαλείς μονο αν η ενέργεια επανεθνικοποιηθεί, όταν ο καθένας μας θα μπορεί να την αντέξει οικονομικά και όταν αυτή δεν θα βλάπτει το περιβάλλον που οφείλουμε να προστατεύσουμε για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.
Τόσο η επιτροπή της κυβέρνησης για την αλλαγή του κλίματος όσο και η ρυθμιστική αρχή Ofgem υποδεικνύουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο θα μειώσουν τους λογαριασμούς μας και θα προσφέρουν ένα πιο ασφαλές κλίμα.

Εκτιμάται ότι αν προχωρήσουμε σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι οι λογαριασμοί θα αυξηθούν μόνο κατά 100 λίρες μέχρι το 2020. Αντίθετα αν επιμείνουμε στο φυσικό αέριο ως βασικό μας καύσιμο, τότε οι λογαριασμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 600 λίρες από το 2050. Μια έρευνα του YouGov το 2013 έδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων υποστηρίζουν την επανεθνικοποίηση.

Οι εταιρείες ενέργειας προειδοποιούν ότι τα φώτα θα σβήσουν αν δεν προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών ενεργειακών κοιτασμάτων ή να κολλήσουμε στο σύστημά τους. Ομως τα φώτα έχουν ήδη σβήσει για μας αφού δεν αντέχουμε την πολυτέλεια να συμπληρώσετε τον προπληρωμένο μετρητή ρεύματος.

Η υγεία μας και το κλίμα μας δεν μπορούν να θυσιαστούν για τα κέρδη των εταιρειών.

Δεν είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι που ωθούνται να νοιώθουν ότι είναι ένα βάρος για την κοινωνία. Είναι ένας αυξανόμενος αριθμός απ΄όλους εμάς. Η βασική κρατική σύνταξη είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, οι άνεργοι τιμωρούνται,  διασύρονται και ωθούνται να εργάζονται δωρεάν, η διαπραγματευτική δύναμη των συνδικαλισμένων εργαζομένων οδηγείται σε απελπιστικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν ταπεινωθεί και  δεχθεί επίθεση από αυτή την κυβέρνηση και την Atos****, και βλέπουν την γραμμή ζωής σωτηρίας του ανεξάρτητου ταμείου διαβίωσης να συρρικνώνεται.
Οι νέοι άνθρωποι έχασαν τα επιδόματα εκπαίδευσης τους και αν αποφασίσουν να πάνε στο πανεπιστήμιο επιβαρύνονται με χρέος 30.000 λιρών και θα δεχθούν την επίθεση από την αστυνομία αν διαμαρτυρηθούν - όπως ίδιοις όμασιν διαπίστωσα, με φρίκη στο Warwick.

Με τις επιθέσεις στην κοινωνική πρόνοια και ακόμη μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις όλοι γινόμαστε πολύ πιο ευάλωτοι.

Μερικές φορές δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω γύρω μου. Αυτή δεν είναι η κοινωνία στην οποία οι περισσότεροι από εμάς σπαταλήσαμε τις ζωές μας αναδεύοντας, σπουδάζοντας, οργανωνόντας τες.
Δεν νομίζω ότι θα δω στη ζωή μου τις αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουνι. Είμαι 92 χρονών. Αλλά γνωρίζω ακόμη αυτό που γνώριζα πριν από 70 χρόνια: ο συσσωρευμένος πλούτος στα χέρια των λίγων είναι δύναμη - αλλά είναι τα εκατομμύρια των καθημερινών εργαζόμενων που δημιούργησαν αυτόν τον πλούτο. Και η δύναμή τους, στην αλληλεγγύη, είναι πολύ μεγαλύτερη. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ».

* Κίνηση αλληλεγγύης βρετανών συνταξιούχων κατά της λιτότητας
** Κοινωνικές Οργανώσεις υπέρ ΑΜΕΑ και κατά των περικοπων
***Διαβητικός Βρετανός που οδηγήθηκε στην πλήρη ένδεια όταν του κόπηκε το επίδομα 

****Atos Healthcare: Παράρτημα της πολυεθνικής εταιρίας Atos που αξιολογεί τα επιδόματα αναπηρίας για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων

Πηγή  Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: