«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

It's so simple:

το δράμα το οποίο βιώνουμε τους τελευταίους μήνες θα είχε αποφευχθεί αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο φθινόπωρο.

Photo: billdanos/Flickr
Photo: billdanos/Flickr
Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις τότε στις εκλογές της Κυριακής κανένα κόμμα δεν θα αποκτήσει την αυτοδυναμία. Αυτό σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση την δημιουργία ενός εύθραυστού κυβερνητικού συνασπισμού πού θα έχει μεν την κοινοβουλευτική αλλά όχι την κοινωνική πλειοψηφία.

Η νέα λοιπόν κυβέρνηση που θα προκύψει θα ζητήσει να διαπραγματευθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ ένα νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε μη ουσιώδεις διατάξεις (επιμήκυνση του χρόνου κάλυψης ελλειμμάτων κλπ). Οι δανειστές κατά πάσα πιθανότητα θα συμφωνήσουν οπότε θα προκύψει το Μνημόνιο 3. Τελείωσαν εδώ τα προβλήματα; Οχι το αντίθετο, τώρα μάλλον αρχίζουν!

Μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι και το Μνημόνιο 3 στο βαθμό που θα περιλαμβάνει επώδυνα για τις συντεχνίες μέτρα θα καταπολεμηθεί με λύσσα από την οποιαδήποτε αντιπολίτευση. Με αποτέλεσμα ότι και το νέο μνημόνιο θα έχει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την τύχη των προηγουμένων.

Η μόνη πολιτική πράξη που θα μπορούσε να αποσοβήσει την νομοτελειακή αυτή εξέλιξη των γεγονότων θα ήταν να τεθεί το Μνημόνιο 3 στην κρίση του λαού με την μορφή δημοψηφίσματος. Μόνο μία άμεση εντολή της λαϊκής  πλειοψηφίας  θα επέτρεπε σε μία κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα τα οποία σε ένα διάστημα δύο-τριών ετών έθεταν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με άλλα λόγια και για να μην περιττολογώ το δράμα το οποίο βιώνουμε τους τελευταίους μήνες θα είχε αποφευχθεί αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο φθινόπωρο.

It's so simple.


Δεν υπάρχουν σχόλια: