«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΟΡΓΙΟ ΒΟΝUS ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: «Σε διάψευση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού την 25/2/09 για δήθεν περικοπές των υπέρογκων αμοιβών των γαλάζιων golden boys, ο «εκλεκτός» του Μαξίμου επικεφαλής της Διοίκησης του ΟΠΑΠ, με την σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων στην από 6/5/09 Γενική Συνέλευση αρμόδιου εκπροσώπου της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών ως κυρίου μετόχου του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να διασφαλίζει ότι το πάρτυ των αστρονομικών bonus και των υπέρογκων αποδοχών «εκλεκτών» στελεχών της ΟΠΑΠ ΑΕ θα συνεχιστεί και για το 2009: Οι αποδοχές 4 μόνο στελεχών της Διοίκησης και τα bonus λίγων εκλεκτών συμβούλων υπερβαίνουν το συνολικό πόσο των 2.000.000 ευρώ! ».

OI ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ....

Στις 25/2/09, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιχειρώντας προφανώς να αποδράσει από την δυσμενή επικαιρότητα των ημερών (δεύτερη πανομοιότυπη εναέρια απόδραση Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού), εμφανίστηκε στα ΜΜΕ να ανασύρει από το 2004 εξαγγελίες περί άμεσων μέτρων περιορισμού της σπατάλης, δίνοντας εντολή στους Υπουργούς του, μεταξύ άλλων, να φροντίσουν άμεσα για την περικοπή των προκλητικών αποδοχών των golden boys με πλαφόν τα 6.000 ευρώ μικτά.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της αναξιόπιστης, όπως αποδεικνύεται, Πρωθυπουργικής εξαγγελίας, όπως αναπαράχθηκε στα ΜΜΕ εκείνη την ημέρα ήταν και το εξής:

«Να επιβάλλεται ανώτατο όριο στις αποδοχές των στελεχών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Όποιος δεν συμφωνεί να πάει σπίτι του»

...ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοίκηση του ΟΠΑΠ ΑΕ, με τον επικεφαλής της, μεγαλοστέλεχος της Κυβερνώσας παράταξης και «εκλεκτό» του Μαξίμου κ. Χατζηεμμανουήλ (που λαμβάνει αποδοχές πλέον του 1/2 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως) δεν συμφωνούσε. Όμως, γνωρίζοντας, ίσως, εκ των προτέρων τον υποκριτικό χαρακτήρα της Πρωθυπουργικής εξαγγελίας, τα διαφωνούντα «εκλεκτά» στελέχη της Διοίκησης του ΟΠΑΠ δεν πήγαν σπίτι τους. Παρέμειναν και στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ της 6/5/09 προσδιόρισαν και για το 2009 επιπλέον υπέρογκες αμοιβές για τους ίδιους, με την σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων αρμόδιου Υφυπουργού Αθλητισμού όσο και του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών ως κυρίου μετόχου της ΟΠΑΠ ΑΕ!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ BONUS ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ GOLDEN BOYS ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 50% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Συγκεκριμένα, ο «εκλεκτός» του Μαξίμου Πρόεδρος του ΟΠΑΠ και οι στενοί συνεργάτες του συνέδεσαν για άλλη μία φορά, ως φαίνεται εκ του ασφαλούς, τον περίπου διπλασιασμό των ήδη υπέρογκων αμοιβών τους, συνδέοντας τις με τα κέρδη της εταιρείας, έτσι ώστε αν τα κέρδη της εταιρείας για το 2009 υπερβούν το 8%, οι ίδιοι να λάβουν ως επιπλέον bonus το 90% των ετήσιων αποδοχών τους. Σημειώνεται ότι για το 2008 το ανώτατο όριο - στόχος ήταν το 10% το οποίο για το 2009 υποβιβάστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο 8%, διασφαλίζοντας ότι τυχόν μείωση των κερδών λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα επηρεάσει τις υπέρογκες αποδοχές των συγκεκριμένων «γαλάζιων – χρυσών παιδιών»!

Έτσι υπολογίζεται ότι για το 2009, την ώρα που οι υπόλοιποι Έλληνες θα υφίστανται τα άδικα Κυβερνητικά μέτρα και τις επιπλέον δυσμενείς συνέπειες της Κυβερνητικής ανικανότητας να προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία μια δίκαια και αποτελεσματική διέξοδο ανάταξης της οικονομίας μας, οι αποδοχές των «εκλεκτών» στελεχών της ΟΠΑΠ ΑΕ για το 2009 θα παραμείνουν στα αστρονομικά επίπεδα του 2008, διαψεύδοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την Πρωθυπουργική εξαγγελία του Φεβρουαρίου για δήθεν πλαφόν περίπου 6.000 ευρώ μηνιαίως:

κ. Χ.ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Συνολικές αποδοχές περίπου 500.000 €

κα. Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

182.000 € + bonus έως 165.000 €

κ. Σ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ

182.000 € + bonus έως 165.000 €

κ. Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ

(QUALITY BUSINESS SOLUTIONS)

425.000 ευρώ

Το πλέον προκλητικό όμως σε ότι αφορά τον προσδιορισμό του bonus συνίσταται στο γεγονός ότι αυτός έγινε με βάση κυρίως την με μεγάλη πιθανότητα αναμενόμενη κερδοφορία από τα αριθμολαχεία (Λοττο, Πρότο, Προπό, Προπογκολ, Τζοκερ κλπ), αφού έχε ήδη με απόφαση της ίδιας Διοίκησης αυξηθεί η τιμή της στήλης αυτών των παιχνιδιών κατά μέσο όρο πάνω από 50%. Είναι δε δείγμα έλλειψης κάθε συναίσθησης της αυτονόητης κοινωνικής ευθύνης το γεγονός, ότι σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας, που κατά κανόνα οι πολίτες αναζητούν ελπίδα και διαφυγή από τα οικονομικά τους αδιέξοδα στα τυχερά παιχνίδια, η Κυβερνητικά διορισμένη Διοίκηση του ΟΠΑΠ όχι μόνο έσπευσε να αυξήσει την τιμή των τυχερών παιχνιδιών, αλλά δεν δίστασε να συνδέσει την κερδοφορία που αναμένεται να προκύψει από την κοινωνικά ανάλγητη αυτή αύξηση, με την διασφάλιση παχυλών bonus για λίγα «εκλεκτά» ήδη ακριβοπληρωμένα στελέχη!

Και βεβαίως, η αυτονόητη κοινωνική ευθύνη ενός φορέα δημόσιας εξουσίας, όπως η διορισμένη Διοίκηση του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών της χώρας, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την προβολή προσωπικών πράξεων φιλανθρωπίας, με τα συνεπαγόμενα φορολογικά οφέλη για τον δωρητή. Όπως, επίσης, δεν μπορεί να καλυφθεί η τεράστια κοινωνική αδικία που προκαλείται από τη σπατάλη δημόσιου χρήματος σε υπέρογκες αποδοχές λίγων «εκλεκτών» golden boys, μέσα από πράξεις ελεημοσύνης, που ουσιαστικά δημιουργούν άλλοθι διαιώνισης τέτοιων κοινωνικών αδικιών.

Πράξη ανευθυνότητας συνιστά και η επιλογή της Διοίκησης του ΟΠΑΠ να συνδέσει για μία ακόμα φορά κατά τον παραπάνω τρόπο τις αποδοχές της με την κέρδη του Οργανισμού, τη στιγμή που εγγράφως η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί αυτόν τον τρόπο προσδιορισμού των αποδοχών ένδειξη επιδίωξης επιθετικής κερδοφορίας του Οργανισμού, που δεν συνάδει με τους όρους διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών στη χώρα. Ουσιαστικά, και σε αντίθεση με την πάγια πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτόν τον τομέα, η Διοίκηση του ΟΠΑΠ εμφανίζεται συστηματικά να ναρκοθετεί τη διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας!

... ΚΑΙ ΤΑ BONUS ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ: ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΟΣΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ!!!

Πέρα από τους τρεις «στενότατους» συνεργάτες του Προέδρου του ΟΠΑΠ, που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένας «εκλεκτός» κύκλος εγχώριων και αλλοδαπών συμβούλων λαμβάνει, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών, σημαντικά bonus σύμφωνα με την από 16.3.09 απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, απόφαση που ελήφθη 2 εβδομάδες περίπου μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού!

κ. K. ANDERSON

200. 000 € bonus

κ. R. HAYNES

150. 000 € bonus

κ. Π. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

50.000 € bonus

κ. Ε. ΚΟΣΜΙΔΗ

40.000 € bonus

κ. Δ. ΠΑΥΛΟΥ

30.000 € bonus

κ. Ε. ΤΕΛΟΓΛΟΥ

20.000 € bonus

κ. Χ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

20.000 € bonus

κ. Κ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

10.000 € bonus

Θα πρέπει να δοθεί ειδική βαρύτητα στους Βρετανούς συμβούλους της ΟΠΑΠ ΑΕ, οι οποίοι στις εξωφρενικά δαπανηρές για τον Οργανισμό συμβάσεις που έχουν υπογράψει, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους υπερβολικούς μισθούς τους και τα bonus, πληρωμές ενοικίων για την διαμονή τους σε πολυτελείς κατοικίες, χρήση πολυτελών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους, ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων, φαίνεται να εξαντλούν την προσφορά τους στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πραγματικά πρόκληση εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και Κυβερνητικών διαρροών για ακόμα πιο αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα, όπως λχ κατάργηση του 14ου μισθού και ενώ η τάση σε όλα τα κράτη είναι η συγκράτηση ή και η μείωση όχι μόνο των εκτάκτων αποδοχών των λεγόμενων golden boys αλλά και των τακτικών τους αποδοχών, να έρχεται η Κυβέρνηση Καραμανλή δια των επισήμων αντιπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου Υπουργών Εθνικής Οικονομίας , Πολιτισμού να εγκρίνει τέτοια μεθοδευμένη ενέργεια. Ένα απλό άθροισμα των ποσών αποκαλύπτει ότι μόνο στον ΟΠΑΠ, οι αποδοχές τεσσάρων «εκλεκτών» στελεχών και τα bonus λίγων «εκλεκτών» συμβούλων θα υπερβούν το αστρονομικό ποσό των 2.000.000 ευρώ!!

Μετά τα παραπάνω ερωτάτε ο Πρωθυπουργός:

  • Γιατί, ενώ στις 25/2/2009 ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την περικοπή των αμοιβών των «γαλάζιων» διορισμένων μεγαλοστελεχών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ της 6/5/09 ο παριστάμενος αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ως κυρίου μετόχου της ΟΠΑΠ ΑΕ συναίνεσε στον προσδιόρισαν και για το 2009 επιπλέον υπέρογκων αμοιβών για τον «εκλεκτό» του Μαξίμου Πρόεδρο του Οργανισμού και τους έμπιστους συνεργάτες του;
  • Και γιατί δεκαπέντε μέρες περίπου μετά την Πρωθυπουργική εξαγγελία, η Διοίκηση του ΟΠΑΠ αποφασίζει την καταβολή bonus που υπερβαίνουν συνολικά τα 500.000 ευρώ σε λιγοστούς εκλεκτούς ειδικούς συμβούλους του Οργανισμού, πέρα από τις ήδη παχυλές αμοιβές τους και τις λοιπές παροχές που απολαμβάνουν από τον ΟΠΑΠ;
  • Τι ακριβώς συμβαίνει; Ενέπεξαν τα συγκεκριμένα Υπουργεία και η Κυβερνητικά διορισμένη Διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθιστώντας πλήρως αναξιόπιστο τον Πρωθυπουργικό λόγο; Ή μήπως Διοίκηση ΟΠΑΠ, Υπουργοί και Πρωθυπουργός εμπαίζουν συνειδητά τον Ελληνικό λαό με εν γνώσει τους υποκριτικές εξαγγελίες και παραπλανητικές ψεύτικες υποσχέσεις;
  • Ποια η θέση του Πρωθυπουργού απέναντι στην προφανή κοινωνικής αναλγησίας και της έλλειψης κάθε συναίσθησης κοινωνικής ευθύνης που αναδύεται από την επιλογή της Διοίκησης του ΟΠΑΠ ΑΕ, όχι μόνο να αυξήσει κατά 50% την τιμή στήλης τυχερών παιχνιδιών, προσβλέποντας στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει σε περιόδους οικονομικής κρίσης από ανθρώπους που αναζητούν ελπίδα και διέξοδο, αλλά και να συνδέσει την περαιτέρω διόγκωση των ήδη παχυλών αποδοχών του Προέδρου του ΟΠΑΠ και των συνεργατών του, με τα έσοδα που προκύπτουν από αυτήν την ανάλγητη κοινωνικά αύξηση;
  • Έχει ενημερωθεί, ως όφειλε το Πρωθυπουργικό γραφείο για την αλληλοδιάψευση δύο Υπουργείων του στο θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΠΑΠ ΑΕ, θέμα για το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών εμμένει σε πάγια εθνική θέση τεκμηριώνοντας προς στην ΕΕ τον δημόσιο αυτό χαρακτήρα ως όρο για τη διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού επικυρώνει έγγραφες απαντήσεις του Προέδρου του ΟΠΑΠ προς τη Βουλή που υπεραμύνονται του ιδιωτικού χαρακτήρα του ΟΠΑΠ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι για το λόγο αυτό ως ιδιωτική εταιρεία εκφεύγει του Κοινοβουλευτικού ελέγχου; Με ποια από τις δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις Υπουργείων του συντάσσεται ο Πρωθυπουργός;
  • Ποια η θέση του Πρωθυπουργού απέναντι στην εμμονή της Διοίκησης του ΟΠΑΠ να δημιουργεί με τις επιλογές της, ιδίως ως προς τον τρόπο προσδιορισμού των αποδοχών των «εκλεκτών» της, πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματολογίας εκ μέρους της ΕΕ περί επιθετικής κερδοφορίας του ΟΠΑΠ που δεν συνάδει με τους όρους διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Σοφία Σακοράφα

Δημήτρης Λιντζέρης

Γρηγόρης Νιώτης

Χρήστος Αηδόνης

Μάρκος Μπόλαρης

Γιώργος Πεταλωτής

Θεοδώρα Τζάκρη

Γιάννης Κουτσούκος

Δημήτρης Τσιρώνης

Παναγιώτης Ρήγας

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Μιχάλης Τιμοσίδης

Γιώργος Ντόλιος

Γιάννης Δριβελέγκας

Χρύσα Αράπογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Δημήτρης Κουσελάς

Θάνος Μωραΐτης

Σοφία Γιαννακά

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Μιχάλης Παντούλας

Γιάννης Αμοιρίδης

Τάσος Σιδηρόπουλος

Βασίλης Τόγιας

Μανώλης Στρατάκης

Νίκος Ζωΐδης

Ελπίδα Τσουρή

Γιάννης Διαμαντίδης

Δημήτρης Βαρβαρίγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: