«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Εξοργιστικές σπατάλες στον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Αγροτικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ)


Η ερώτηση αυτή θα κατατίθετο σήμερα Πέμπτη 14/5/09 στη Βουλή, εάν ο
Πρωθυπουργός της χώρας δεν αποφάσιζε με επιλογές που συνιστούν θεσμική
εκτροπή να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή για να παραγραφούν τυχόν
ποινικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησής του, ΑΠΟΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ταυτόχρονα τον
Ελληνικό λαό από το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμά του να απαιτεί, μέσω
του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του στο
Κοινοβούλιο, λογοδοσία εκ μέρους της Κυβέρνησης για το πως
ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης

Θέμα: «Εξοργιστικές σπατάλες στον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Αγροτικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) συνολικού ύψος περίπου 2 ΕΚ ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2008 και για αμοιβές 72 εξωτερικών συνεργατών, για τους οποίους όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές περιεχόμενο της συνεργασίας δεν προσδιορίζεται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εντύπωση ότι πρόκειται μία ακόμα ευνοιοκρατική σπατάλη των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων προκειμένου να ευημερούν λίγοι «εκλεκτοί ημέτεροι την ίδια στιγμή που ταλαιπωρούν χιλιάδες αγρότες, αρνούμενοι να καταβάλουν ακόμα και τα δικαιούμενα τους.»!!!»
Ποσά που συνολικά αγγίζουν ετησίως μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ φέρεται να μοιράζει αφειδώς ο ΟΠΕΓΕΠ σε «ημέτερους», κατά παράβαση - σύμφωνα με πληροφορίες- ρητών διατάξεων νόμων και του Κανονισμού του, αλλά και κάθε έννοιας διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Ο ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων) γνωστός και ως AGROCERT είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οφείλει να λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Όμως το «δημόσιο συμφέρον» φαίνεται να είναι λέξη άγνωστη για τα στελέχη της Κυβέρνησης των Ομολόγων, της COSMOTE ΓΕΡΜΑΝΟΣ του Βατοπεδίου, των Μιζών των Άγονων Γραμμών, αλλά και της ταλαιπωρίας χιλιάδων αγροτών, με την εξαπάτηση και την άρνηση να καταβάλουν ακόμα και αυτά τα ποσά που δικαιούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εξοργιστική σπατάλη φέρεται να αποτελεί πάγια τακτική του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ΟΠΕΓΕΠ από το 2005: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2005 σύμφωνα με απόφαση του τότε Υπουργού ανέθεσε στον ΟΠΕΓΕΠ την αρμοδιότητα να παράγει τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικά προγράμματα για την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού μέσω των εκπομπών της ΕΡΤ και Περιφερειακών ΜΜΕ. Έτσι η έγκριση, ο έλεγχος και η βεβαίωση των όρων παραγωγής και εκτέλεσης του όλου έργου των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η μέριμνα για την τήρηση της νομιμότητας ανάθεσης και εκτέλεσης του, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της διορισμένης από την Κυβέρνηση Διοίκησης του ΟΠΕΓΕΠ με την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Η πορεία υλοποίησης του έργου αυτού τα 4 τελευταία χρόνια, από την ανάθεση και σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες ύψους έως και 3.000.000 ευρώ ανά έτος, μέχρι και την παραλαβή και παρακολούθησή του παρουσιάζουν μια αδιαφανή και ανεπίτρεπτη εικόνα, καθώς:
• Η ανάθεση και σύναψη συμβάσεων έργου σχετικά με την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΟΠΕΓΕΠ και των επιλεγέντων εξωτερικών συνεργατών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 6 του ν.2527/97. Και ενώ αυτές οι διατάξεις απαγορεύουν ρητά την ανανέωση ή την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης καθιστώντας τις αυτοδικαίως άκυρες, φέρονται να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις «εξωτερικών συνεργατών» που έχουν προβεί σε τέτοιες συνεχείς ανανεώσεις από το 2005 και μετά, με αποτέλεσμα να καταβάλει ο ΟΠΕΓΕΠ παρανόμως ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ μέσω άκυρων συμβάσεων!
• Δεν ακολουθούνται οι όροι του αρ. 10 του Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης του ΟΠΕΓΕΠ, με αποτέλεσμα το ύψος των αναθέσεων να φέρεται να υπερβαίνει το νόμιμο, ενώ το συνολικό έργο φέρεται να «σαλαμοποιείται» σε ετήσια βάση με την ίδια εκπομπή να επιμερίζεται σε 12 διαφορετικές μηνιαίες αναθέσεις ανά έτος, προκειμένου να αποφευχθεί η διαφανής διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμου.
• Δεν έχει γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποτέ ποσοτική και ποιοτική παραλαβή του έργου, ούτε έχει ολοκληρωθεί σχετική απογραφή και έλεγχός του.
Χαρακτηριστικό της ευκολίας με την οποία καταβάλλονται τεράστια ποσά, είναι το από 20/2/2009 Πρακτικό Παραλαβής του ΟΠΕΓΕΠ, στο οποίο αποτυπώνονται οι αποδοχές εξωτερικών συνεργατών του Οργανισμού για το έτος 2008, οι οποίες αγγίζουν περίπου το συνολικό ποσό των 2.000.000 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους κατανεμήθηκε ως εξής:

Συνέχεια ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: