«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η αλήθεια είναι μια και δεν έχει τρακ!!!


Όπως το ξέρουμε όλοι ο κ.Καμμένος επαινεί την «εντιμότητα του τρακ» της συνεργάτιδας του (όταν δεν έχει επιχειρήματα για το πως θα μείνουμε στο ευρώ δίχως το μνημόνιο. Η απάντηση της είναι: «εεεεεεεε, δεν μπορώ να σας το πω… εεεεεεεεεεεεε»).
«Με αυτούς θα κυβερνήσω» υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος, στηρίζοντας την στενή του  συνεργάτιδα Κατερίνα Αναστασοπούλου με γραπτή του δήλωση. Την επαινεί μάλιστα για την «εντιμότητα του τρακ».
Ο κ. Καμμενος λέει μετάξι άλλων ότι θα αλλάξουν την Ελλάδα με πάθος ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ.
Κύριοι «ανεξάρτητοι» («εμείς δεν είμαστε τίποτα από όλα αυτά», όπως λέει και η αναπληρώτρια πολιτικού σχεδιασμού του κόμματός σας) η αλήθεια είναι μια και δεν έχει τρακ!!!

Η απάντηση στον Καμμενο από το γραφείου τύπου του Προέδρου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής και πρώην Πρωθυπουργού, Γεωργίου Α. Παπανδρέου:
Αθήνα, 25 Απριλίου 2012
"Από καιρό, ο κ. Καμμένος έχει υιοθετήσει την τακτική της δημαγωγίας και της πατριδοκαπηλίας.
 Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Γιώργος Παπανδρέου και όλη η οικογένεια Παπανδρέου, ανεξαιρέτως, υπηρετούν τα σκοτεινά συμφέροντα όλων των εχθρών της πατρίδας, άπληστων κερδοσκόπων, εκπροσώπων παγκόσμιων συνομωσιών και οποιουδήποτε άλλου έχει βάλει στο μάτι την Ελλάδα.
 Σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ, αποκάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου "απατεώνα" και υποστήριξε και πάλι ότι εσκεμμένα παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο "εκτελώντας συγκεκριμένο σχέδιο".
 Εναγωνίως προσπαθεί να τεκμηριώσει τις απόψεις τους με συνεχή ψεύδη.
Χθες μάλιστα, σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ, επικαλέστηκε δήθεν δήλωση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν το 2010, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, είχε δηλώσει δημοσίως ότι «αφού δεν θέλετε τα 22 δισ. που σας δίνουμε, να πάτε στο ΔΝΤ».
 Μία ακόμη απόδειξη ότι χρησιμοποιεί ασύστολα ψεύδη για να κάνει το σόου του σε βάρος της αλήθειας.
 Φυσικά τέτοια δήλωση δεν υπάρχει.
 Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει μόνο η δημόσια προτροπή του τότε Προέδρου της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ προς την Ελλάδα, στις 16 Φεβρουαρίου 2010. Στην συνάντησή του με τον τότε επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, R. Zoellick, ο κ. Μεντβέντεφ είχε πει: «Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του σύστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας».
 Ο Γιώργος Παπανδρέου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να υπάρξει στήριξη προς την Ελλάδα και να μην καταρρεύσει η χώρα. Έδωσε πραγματική μάχη, σε αντίθεση με την τότε παράταξη του κ. Καμμένου, τον ίδιον και όλη την κυβέρνηση Καραμανλή, που φυγομάχησαν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματεύτηκε σκληρά στην ΕΕ, για το πακέτο στήριξης που έσωσε τη χώρα και τους πολίτες από την βέβαιη χρεοκοπία το Μάιο του 2010.
 Το ποιους και τι εξυπηρετεί η δημαγωγία και η πατριδοκαπηλία, ας το απαντήσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος και ας το αξιολογήσει ο Έλληνας πολίτης.
 Τα φαινόμενα αυτά συσκοτίζουν τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς υπεύθυνους για αυτά που περάσαμε και περνάμε ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
 Ο Ελληνικός λαός ζητά αλήθειες και όχι παραμύθια που αποπροσανατολίζουν.
 Ο κ. Καμμένος, με όσα υποστηρίζει, παραμένει ψεύτης και έκθετος, πολιτικά και ηθικά.
 Όσο για τη ΝΔ, να χαίρεται το τέρας δημαγωγίας που ανέχτηκε, καλλιέργησε και δημιούργησε, με στόχο τη συστηματική λασπολογία και κατασυκοφάντηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
 Τώρα πλέον, αποτελεί και αυτή θύμα του και θύμα της δημαγωγίας του.
 Αλλά δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα ούτε ο Ελληνικός λαός, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, να είναι θύμα της δημαγωγίας.
 Το μέλλον του τόπου υπηρετείται μόνο με την αλήθεια."

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η βία και το αυγό του φιδιού, δεν έχουν χρώμα


Αθήνα, 21 Απριλίου 2012
Γιώργος Α. Παπανδρέου (Φωτο: Αρχείου)
Γιώργος Α. Παπανδρέου (Φωτο: Αρχείου)
Γραφείο Γιώργου Α. Παπανδρέου —
Η βία και το αυγό του φιδιού, δεν έχουν χρώμα
Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου
"Σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την επικράτηση της χούντας, οι φασιστικές επιθέσεις εναντίον μελών του Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνουν με τον πλέον καταλυτικό τρόπο, ότι η κρίση που βιώνει η χώρα μας, δεν είναι απλώς οικονομική.
Η αδήριτη ανάγκη για εθνική κυριαρχία, να ορίζουμε, δηλαδή, εμείς οι Έλληνες την τύχη μας, συνειδητοποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε τότε, με την τραγωδία της Κύπρου, η οποία ξεκίνησε με την απόπειρα ανατροπής του Μακαρίου από την χούντα των συνταγματαρχών και κατέληξε στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Σήμερα η οικονομική κρίση, και η περιπέτεια που περνά η χώρας μας, σηματοδοτεί όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να αναπτύξουμε τις δικές μας παραγωγικές δυνάμεις, τη δικιά μας σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, να σταθούμε χωρίς δάνειες δυνάμεις στα δικά μας πόδια.
Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, για μια Ελλάδα περήφανη και αυτοδύναμη, δεν χωρούν τραμπουκισμοί και νεοφασισμοί.
Δεν χωρά η βία και η αλητεία.
Απαιτείται η νηφάλια, οργανωμένη και δημοκρατική απάντηση στα φαινόμενα της πελατειακής πολιτικής, των μικρών ή μεγάλων ολιγαρχιών, της ανομίας και της έλλειψης κράτους δικαίου.
Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Αυτό αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου, είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης κρίσης, που αφορά τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, τη σχέση της πολιτικής και των πολιτικών με την οικονομία, τη σχέση της πολιτικής με τους ίδιους τους πολίτες, είναι εντέλει κρίση που αφορά την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία.
Σε αυτές τις προκλήσεις καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε και συλλογικά και ατομικά.
Γιατί είναι κρίση που αφορά τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της.
Τον καθημερινό μας δημοκρατικό πολιτισμό.
Τις υποχρεώσεις μεταξύ μας και ευρύτερα, απέναντι στην κοινωνία. Η κρίση θα αντιμετωπισθεί μόνο δημοκρατικά, αλλιώς δεν θα αντιμετωπισθεί. Αυτό το διακύβευμα είναι και Ελληνικό και Ευρωπαϊκό.
Σήμερα παρά ποτέ, το διακύβευμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο, είναι η Δημοκρατία.
Είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας, με την εμβάθυνση και εμπέδωση ουσιαστικών αντιπροσωπευτικών θεσμών και θεσμών ελέγχου, στην οικονομία, ιδίως του παρασιτικού κεφαλαίου, στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στην δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό.
Δυστυχώς, την ίδια ώρα, που απαιτείται περισσότερη δημοκρατία, πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι λειτουργούν στο όνομα του λαού, καλλιεργούν την άρνηση, το μίσος, τη βία.
Σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, τα ακροδεξιά φασιστικά κόμματα εκμεταλλεύονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, για να καλλιεργήσουν αισθήματα ρατσισμού κάθε είδους, για να πολεμήσουν τη διαφορετικότητα.
Επιχειρούν μέσω ενός εύκολου λαϊκισμού, να αμφισβητήσουν τα ίδια τα θεμέλια και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά τις τραγικές συνέπειες του χουντικού πραξικοπήματος. Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, έχει πλήρη συνείδηση της αξίας μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.
Σε αυτές τις δυνάμεις, προστίθενται και εκείνες, οι υποτιθέμενες προοδευτικές, που καλλιεργούν τη "σιδηρά αντιπαράθεση" με εκδηλώσεις τύπου "καρφίτσας". Εκδηλώσεις που ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πληρώσει ακριβά πρωτίστως οι ίδιοι και όλοι οι δημοκράτες πολίτες.
Η βία και το αυγό του φιδιού, δεν έχουν χρώμα.
Ενισχύουν τις επιδιώξεις όλων εκείνων των συμφερόντων που προσμένουν σχεδόν λυτρωτικά να επικρατήσει η ισχύς της βίας, η δύναμη του ισχυρού.
Αντιστρατεύονται έτσι, το δημόσιο συμφέρον.
Και πάνω από όλα, απαξιώνουν και αποδομούν την αναγκαιότητα μιας πολιτικής που επιδιώκει την ευνομία, τη διαφάνεια, τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, το κράτος, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Με την άρνηση, τελικώς, παρατείνουν την λειτουργία ενός συστήματος που παράγει ανισότητες. Ανισότητες που κάθε μέρα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Αδικούν ακόμη περισσότερο τους αδύναμους.
Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και σε αυτές τις πρακτικές, δεν αρκεί η καταγγελία και η καταδίκη.
Απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των δημοκρατών πολιτών στη διαμόρφωση της καθημερινής μας ζωής, στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας.
Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και πολιτών, είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Το δίλλημα μπροστά μας δεν είναι απλά οικονομικό.
Όσο και εάν πονάει σήμερα η Ελλάδα, καθοριστικό για το μέλλον θα είναι το πως αντιμετωπίζουμε την κρίση. Τα μέσα με τα οποία θα αγωνιστούμε, οι πρακτικές που θα ακολουθήσουμε και οι αντιλήψεις που θα καλλιεργήσουμε, αφορούν και το αποτέλεσμα, το τι θα δρέψουμε αύριο. Για αυτό, το δίλημμα σήμερα, είναι μεταξύ της δημοκρατίας και της βαρβαρότητας.
Απέναντι στη βία και την επιχείρηση εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δεν δικαιολογείται καμία παραίτηση."
www.papandreou.gr

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι Βρετανοί διώχνουν την «Ολυμπιάδα» από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Η αρχαία ελληνική τριήρης προγραμματιζόταν να πλεύσει στον Τάμεση με την Ολυμπιακή φλόγα στη διαδρομή της για το στάδιο
Οι Βρετανοί διώχνουν την «Ολυμπιάδα» από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου
Η «Ολυμπιάς» δεν θα καταπλεύσει στον Τάμεση για τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες;
 
 
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αγγλίας ακύρωσε αναπάντεχα τη συμμετοχή της αρχαίας ελληνικής τριήρους στην τελετή έναρξης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 480 π.Χ. οι τριήρεις οδήγησαν τους Έλληνες στη νίκη κατά των Περσών στη μάχη της Σαλαμίνας. Το 1987 «χτίστηκε» ένα ακριβές αντίγραφο του πλοίου, το οποίο συνδέθηκε με όσα σηματοδότησε για την ευρωπαϊκή ιστορία εκείνη η νίκη, και καθελκύστηκε για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το 2004 μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα για τους Αγώνες της Αθήνας και τον Ιούλιο του 2012 έμελλε να αναβιώσει περασμένα μεγαλεία, καθώς θα οδηγούσε την ολυμπιακή φλόγα κατά μήκος του Τάμεση, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Από το κατάστρωμά του θα ξεκινούσε η φλόγα για την τελική της διαδρομή προς το στάδιο.

Αντί να πλεύσει «περήφανα» στον λονδρέζικο ποταμό, ωστόσο, η «Ολυμπιάς», το ακριβές αντίγραφο της αρχαίας τριήρους που συμμετείχε στη νίκη της Σαλαμίνας, παραμένει μη αξιόπλοη και… μισοσυντηρημένη στο φαληρικό όρμο.

Αιτία είναι η απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της τριήρους στην τελετή έναρξης.

«Η απόφαση ήταν όχι μόνο αναπάντεχη και αδικαιολόγητη, αλλά και απολύτως προσβλητική προς τον ελληνικό λαό», τονίζει μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» η κυρία Ζορζέτ Αληθινού, διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της εταιρίας «International Advantage Corporation», η οποία ανέλαβε σε συνεργασία με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τη συντήρηση της τριήρους και τη μεταφορά της μέχρι το Λονδίνο, όπου υπό το βλέμμα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα έπλεε στον Τάμεση μεταφέροντας την ολυμπιακή φλόγα και την ελληνική σημαία λίγο πριν την τελετή έναρξης των αγώνων.

«Οι διοργανωτές των Αγώνων κινητοποίησαν λυτούς και δεμένους - ολόκληρο το διπλωματικό μηχανισμό σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία - για να επιτευχθεί η συμφωνία για τη συμμετοχή της τριήρους. Η υλοποίηση του εγχειρήματος θα αποτελούσε όχι μόνο κορυφαίο γεγονός των αγώνων αλλά και εξαιρετικό συμβολισμό της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», τονίζει η κυρία Αληθινού.

Πράγματι, Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία έχουν συνεργαστεί ποικιλοτρόπως από την αρχή της κατασκευής της τριήρους. Το 1987 Βρετανοί ναυπηγοί κατασκεύασαν για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το ακριβές αντίγραφο της αρχαίας τριήρους, σύμφωνα με όλα τα πρότυπα και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ναυπηγούς.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι 170 κωπηλάτες που θα οδηγούσαν την τριήρη κατά μήκος του Τάμεση, φέροντας την ελληνική σημαία και την ολυμπιακή φλόγα, επρόκειτο να είναι Βρετανοί και να επιλεγούν από το περίφημο «Καταπίστευμα Τριήρους» (Trireme Trust) της Μεγάλης Βρετανίας.

Απόρριψη και υποψίες
Όλα ανατράπηκαν, ωστόσο, στις 20 Μαρτίου, όταν η κυρία Αληθινού έλαβε ένα email από τον Βρετανό κ. Μάρτιν Γκριν, διευθυντή τελετών για την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Λονδίνου, με το οποίο ενημέρωνε την ελληνική πλευρά ότι η παρουσία της τριήρους θα έκανε το εγχείρημα «υπερβολικά δημοφιλές» και θα συγκέντρωνε «υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων», με αποτέλεσμα να προκύψουν πιθανά προβλήματα ασφαλείας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Financial Times της Πέμπτης, ο κ. Γκριν επικαλέστηκε σε email του το ενδεχόμενο να προκύψει κυκλοφοριακό χάος στις όχθες του Τάμεση, καθώς και τον κίνδυνο οι θεατές να… πηδήξουν από τις γέφυρες του Τάμεση στην προσπάθεια τους να θαυμάσουν το αντίγραφο του αρχαίου πλοίου!

«Πρόκειται για προσβολή όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες αλλά και προς τους Βρετανούς. Ο κίνδυνος πτώσης από τις γέφυρες και τα άλλα προβλήματα ασφαλείας που επικαλέσθηκε η βρετανική πλευρά ακούγονται σαν κακόγουστο αστείο», σχολίασε η κυρία Αληθινού.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το δημοσίευμα των Financial Times έλαβε δεκάδες σκωπτικά σχόλια από απλούς πολίτες που σατίριζαν την πιθανότητα «οι πολίτες του Λονδίνου το 2012 να πηδήξουν από μία γέφυρα για να δουν ένα πλοίο να περνά»!

Το κόστος αποκατάστασης της τριήρους ήταν 350.000 ευρώ, από τα οποία είχαν ήδη καταβληθεί τα 150.000 για τις επισκευές που πραγματοποίησαν οι περίπου εβδομήντα Έλληνες μηχανικοί και ναυπηγοί, όταν η βρετανική πλευρά αποφάσισε να ακυρώσει το εγχείρημα.

Διπλωματικά επεισόδια και απειλές
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι το τι μέλει γενέσθαι καθώς η μισοσυντηρημένη τριήρης παραμένει μη αξιόπλοη στον φαληρικό όρμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική συμφωνία περιείχε λεπτομερή πρόβλεψη για σύγχρονα πειράματα ευσταθείας και υδατοστεγανότητας ώστε η τριήρης να καταστεί πλήρως πλεύσιμη, ενώ η ελληνική πλευρά είχε εξασφαλίσει και την απουσία οποιασδήποτε διαφήμισης στο σώμα της τριήρους, την οποία θα κοσμούσαν μόνο δύο μεγάλες ελληνικές σημαίες.

Όταν όλες οι παραπάνω προβλέψεις έπεσαν στο κενό, η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς ήταν εμφανής. Ειδικότερα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ακύρωσε την ειδική εκδήλωση που είχε προγραμματίσει για τις 17 Μαΐου, κατά την οποία βρετανική αποστολή θα ανέβαινε στην τριήρη στο φαληρικό όρμο και θα παραλάμβανε την ολυμπιακή φλόγα.

Η εν λόγω απόφαση όξυνε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη βρετανική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η συνεισφορά της τριήρους θα αποτελούσε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στις τελετές των αγώνων του 2012, γεγονός που καθιστά το «πλήγμα» για την ελληνική πλευρά ακόμα ισχυρότερο.

«Προς στιγμήν θέλουμε να ασκήσουμε πιέσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, να κερδίσουμε την υποστήριξη του ελληνικού και του βρετανικού λαού. Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε και σε νομικό επίπεδο, καθώς η βρετανική πλευρά παραβίασε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και οφείλει να λογοδοτήσει γι' αυτό», καταλήγει η κυρία Αληθινού.
 
Πηγή Βήμα

Παραμύθι για ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα


Ήταν ένας δύσκολος Οκτώβριος, η Ελλάδα μέσα στη δίνη της κρίσης και οι πολιτικοί να πιέζονται να βρουν λύσεις να αποφευχθεί η χρεωκοπία, ενώ οι πολίτες έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και την ανεργία στα ύψη, ξεσπούσαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπου κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Άμεση Δημοκρατία». Ήταν αργά το απόγευμα, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -που είχε την πλειοψηφία στη ελληνική Βουλή - ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα αποδεχτεί τη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπέγραφε η καταχρεωμένη χώρα με τους δανειστές της.
 Ήταν γνωστή η ιδιαίτερη προτίμηση του Παπανδρέου για τα δημοψηφίσματα, όπως και ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ- και όχι μόνο- ότι  θα προχωρούσε σε κάποια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, είχε ψηφιστεί πρόσφατα και ο σχετικός νόμος, που έδινε τη δυνατότητα, οπότε όλοι είχαν φανταστεί το λόγο για τον οποίο -εν μέσω οικονομικής κρίσης- ο Πρωθυπουργός είχε δώσει προτεραιότητα  σ’  αυτόν το νόμο.
Σίγουρα, δεν το έκανε για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν θα έπρεπε να πεζοδρομηθεί η Πανεπιστημίου.
 Αμέσως, υπήρξαν κάποιες αρνητικές αντιδράσεις από μερικά- μικρής όμως εμβέλειας- τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία, παράλληλα παρότι πανηγύριζαν για το επικείμενο ,,κούρεμα του χρέους,, της τάξεως του 21% ωρύονταν για το κούρεμα στο 50% που προέβλεπε η νέα δανειακή σύμβαση. Αλλά, αυτές οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες. Όλος ο πνευματικός και πολιτικός κόσμος υποστήριξε την πρόταση. Ακόμη και τα κομμουνιστικά κόμματα, στην περίπτωση αυτή ξεπέρασαν το φοβικό τους σύνδρομο προς τα «αστικά» κόμματα και το μικροπολιτικό συμφέρον τους, που τους οδηγεί στην περιχαράκωσής τους και χαιρέτησαν την απόφαση αυτή. Το είδαν και ως την ευκαιρία να καταψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.
 Ακόμη και το μεγάλο, παλλαϊκό, κίνημα ,,δεν πληρώνω,, μέσω facebook  χειροκρότησε την απόφαση και σταμάτησε να χρεώνει το ελληνικό δημόσιο με την ελεύθερη διέλευση των ΙΧ από τα διόδια που επί μήνες είχαν τεθεί υπό τον δημοκρατικό τους έλεγχο.
 Ο ενθουσιασμός ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έβλεπαν μια από τις κεντρικές πολιτικές στρατηγικής, αυτό της λαϊκής κυριαρχίας, να γίνεται,  επιτέλους, πράξη.
 Ο ενθουσιασμός, όμως, ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Οι Γερμανοί, οι οποίοι δυσφορούσαν με την παρουσία της χώρας και την ήθελαν εκτός ευρωζώνης, ενώ, επίσης, αμφισβητούσαν την πρόθεση αλλά και την διάθεση του ελληνικού λαού να εφαρμόσει το δανειακό πρόγραμμα, το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους,  υποστήριξαν ότι, επιτέλους, θα ξέρουμε τι μας περιμένει. Η Ελλάδα μέσα στο ευρώ ή έξω;
 Η ιδέα ταξίδεψε τον Ατλαντικό και ενθουσίασε ακόμη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ,  Ομπάμα, ο οποίος την χρησιμοποίησε στο νέο ιατροασφαλιστικό σύστημα που ήθελε να περάσει και το οποίο έβρισκε σφοδρή αντίσταση από τους ρεπουμπλικάνους στην γερουσία.
 Ένα μήνα μετά την ανακοίνωσή του πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα και ο ελληνικός λαός αποφάσισε, με σχετικά υψηλά ποσοστά 60% ναι, σε ότι αφορούσε τη λήψη μέτρων που θα εξασφάλιζαν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την αποφυγή της χρεοκοπίας.
 Ο λαός είχε ξεπεράσει τα κόμματα, είχε εκφράσει ο ίδιος άμεσα την άποψή του, η κοινωνική ηρεμία επανήλθε, καθώς όλες οι ομάδες ,,αγανακτισμένων,, «περιθωριακές» και μη δεν είχαν λόγο και περιθώρια να αμφισβητήσουν την πλειοψηφία.
 Η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της, ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί και ολοκλήρωσε την κυβερνητική θητεία του, χωρίς απανωτές εθνικές εκλογικές διαδικασίες. Στο τέλος, ως όφειλε, ήταν επικεφαλής του κόμματός του στις εκλογές. Εκείνη την εκλογική αναμέτρηση την έχασε, καθώς παρότι οι πολίτες γνώριζαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για όσα έγιναν, ακόμα για σφάλματα που δεν χρεωνόταν ο ίδιος.
 Ο Πρωθυπουργός, όμως, είχε τη συνείδησή του καθαρή γιατί είχε πράξει το καθήκον του. Είχε σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία και είχε με την απόφαση του δημοψηφίσματος φέρει την απαραίτητη κοινωνική ηρεμία στη χώρα.

Υστερόγραφο του παραμυθιού.
Ποιοι θα είχαν απελπιστεί από την εξέλιξη αυτή της φανταστικής ιστορίας; Εκείνοι που σήμερα θεωρούν το δημοψήφισμα τεράστιο λάθος και αποστασιοποιούνται από αυτό. Είναι εκείνοι που δεν θα ήθελαν αυτό να ακουστεί ούτε, απλά ως ένα παραμύθι. Για τους δικούς τους πολλούς και διαφορετικούς για τον καθένα λόγους.

PROTOVOULIA PAPANDREOU

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Στην Ελλάδα, σε όλους και σε όλες!

Καλή Ανάσταση Πρόεδρε!!!

               


Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πιστεύω ότι...


“Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό.”
“Το απόλυτο μέτρο ενός ανθρώπου δεν είναι, εφόσον βρίσκεται σε στιγμές άνεσης και ευκολίας, αλλά όταν βρίσκεται σε περιόδους πρόκλησης και αμφισβήτησης.”
”Η ρηχή κατανόηση των ανθρώπων της καλής θέλησης είναι πιο απογοητευτική από την απόλυτη παρανόηση των κακόβουλων ανθρώπων.”
Πρέπει να χτίσουμε αναχώματα θάρρος για να συγκρατήσουμε το κύμα του φόβου.”
“Ποτέ μην υποκύψεις στον πειρασμό της απογοήτευσης.”
 “Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: «τι κάνεις για τους άλλους;”
“Αρνούμαι να δεχτώ την άποψη ότι η ανθρωπότητα τόσο τραγικά δεσμεύεται στα χωρίς άστρα μεσάνυχτα του ρατσισμού και του πολέμου έτσι ώστε το λαμπρό ξημέρωμα της ειρήνης και της αδελφοσύνης δεν μπορεί ποτέ να γίνει πραγματικότητα ... Πιστεύω ότι η άσπιλη αλήθεια και η άνευ όρων αγάπη θα έχουν την τελευταία λέξη!”

Martin Luther King