«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Εκδήλωση ΙΣΤΑΜΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:

"TO NEO ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 18:00

στο Αμφιθέατρο Μεγάρου "Θ.ΚΑΡΑΤΖΑ" της ΕΤΕ (Αιόλου 82-84 & Σοφοκλέους, 1ος όροφος)


ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών & Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΤΑΜΕ, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ,
Kαθηγητής του London School of Economics.

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

«Ποιοι θα μας σώσουν;»

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου «E» 23/2
Ενα από τα πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία των ραδιο-τηλεοπτικών πολιτικών εκπομπών είναι πρώην υπουργοί, άνθρωποι που έχουν ασκήσει επί χρόνια εξουσία, να... αναλύουν πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση και να διεκδικούν να είναι μέρος της λύσης!
Πολλές φορές μάλιστα τα λένε και πολύ ωραία... Ενοχλούνται δε πάντα όταν ερωτώνται γιατί αυτά που λένε τώρα δεν τα έκαναν ως υπουργοί. Συνήθως κάνουν μια «γενικού τύπου» πολιτική κριτική στο παρελθόν, ενώ η δική τους ευθύνη «εξαερώνεται» μέσα στο «ευρύτερο πλαίσιο».
Τελικά, ουδείς ευθύνεται. Ή ευθύνονται «κάποιοι άλλοι». Ενώ οι ίδιοι πάντα «έλεγαν το σωστό», το οποίο όμως δεν είχε τελικά κανένα «πρακτικό αποτέλεσμα»...
Το ερώτημα «πώς μπορεί να μας σώσουν όλοι αυτοί που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;» δεν έχει απαντηθεί προς το παρόν από κανέναν. Και κυρίως από τον λαό... Και αυτό είναι επικίνδυνο!
Παρατηρούμε με έκπληξη, υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, όχι μόνο χωρίς ντροπή, αλλά και με έπαρση, να μας κάνουν τηλεοπτικά μαθήματα σωτηρίας της χώρας! Και δεν τους λέει κανείς τίποτα... Ή όταν κάποιος επιχειρεί να πει κάτι, θεωρείται «ντεμοντέ» γιατί ασχολείται με την... «παρελθοντολογία».
Η «επωδός» είναι «να δούμε τώρα τι κάνουμε»! Οντως, να δούμε τώρα τι κάνουμε, αλλά ποιοι θα μας το πουν; Οι ίδιοι που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν; Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτοσυνείδηση. Ο δρόμος μιας έντιμης σιωπής μετά την παταγώδη αποτυχία είναι άγνωστος για τους περισσότερους.
Πολλοί πρωταγωνιστές ή και δευτεραγωνιστές του πολιτικού μας συστήματος δεν κατανοούν ότι πλέον μεγαλύτερη σημασία δεν έχει τόσο το «τι λέει κάποιος» όσο το «ποιος το λέει». Και τα πιο σωστά πράγματα, όταν λέγονται από «αφερέγγυα πρόσωπα», χάνουν την πειστικότητά τους και «καταστρέφονται».
Τα λέμε αυτά γιατί δυστυχώς η χώρα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δίνει μια μάχη εξόδου από την κρίση μέσα σ’ ένα «πεδίο απονομιμοποίησης» που το ειδικό βάρος των προσώπων στη δημιουργία του είναι σημαντικό.
Και «ταλαντούχοι πολιτικοί», ή δεν καταλαβαίνουν τη φθορά τους ή κάνουν πως δεν την καταλαβαίνουν... Υπ’ αυτή την έννοια, τα φαινόμενα «πολιτικής ανομίας» που βλέπουμε να διευρύνονται, δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσω μιας αυστηροποίησης «κανονιστικού χαρακτήρα», εάν δεν έχουν σαν υπόβαθρο ένα «ηθικό κοινωνικό περιεχόμενο» και φορείς τους δεν είναι πρόσωπα απαλλαγμένα από την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Φοβούμαι ότι όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στην κρίση τόσο περισσότερο θα ’ρχονται «τα πρόσωπα στην επιφάνεια»...
Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου

Πηγή: Ethnos

Δεν πουλάμε... νησιά!


Ο πρωθυπουργός απάντησε και στους Γερμανούς που... ονειρεύονται να αγοράσουν ελληνικά νησιά. «Αντί να πουλήσουμε τα νησιά μας, όπως ορισμένοι ανέφεραν, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε τα νησιά μας πρότυπα πράσινου τουρισμού, συνδυάζοντας τον πολιτισμό με τη μεσογειακή και κρητική διατροφή, τις εγκαταστάσεις αθλητισμού και υγείας με τον αγροτουρισμό» τόνισε. Τουλάχιστον θα μπορούν να έρχονται να τα βλέπουν!

Πηγή: Ethnos

Δάνεια 120 εκατ. σε μικρές εταιρείες – Πρόγραμμα Jeremie: Έως 100.000 ανά επιχείρηση με επιτόκιο κάτω του 3% μέσω Εθνικής και Alpha

Δάνεια έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, νεοϊδρυόμενες ή σε λειτουργία έως τρία χρόνια, με επιτόκιο που ξεκινά λίγο κάτω από το 3% θα χορηγούν από σήμερα οι τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie. Πρόκειται για την πρώτη φάση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, καθώς ακολουθούν και άλλες χρηματοδοτικές δράσεις Jeremie, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να διατεθούν στην αγορά εντός του 2011.

Το πρόγραμμα αφορά εταιρείες που απασχολούν έως 50 άτομα. Τα δάνεια έχουν χρόνο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες.

O κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι στα μέσα Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ τον ίδιο μήνα θα εφαρμοστεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα με την ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων. Εξάλλου, τον Μάρτιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη «Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα» με 30 συγκεκριμένα σημεία-ανατροπές για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ ως το τέλος του μήνα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο απλοποίησης της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Έσβησαν πρόστιμα 1 δις. ευρώ

Σε εισαγγελικό κλοιό βρίσκονται οικονοµικοί επιθεωρητές του υπουργείου Οικονοµικών, οι οποίοι φέρονται ότι µε τεχνάσµατα µηδένιζαν οφειλές επιχειρήσεων ζηµιώνοντας – σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις – ώς και ένα δισ. ευρώ το Ταµείο του ∆ηµοσίου.

Η αξιόποινη δράση των εµπλεκοµένων, η οποία αρχίζει από το 2006
, αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στη ∆ικαιοσύνη και οδηγούν στην τέλεση σοβαρών κακουργηµατικών πράξεων σε συνδυασµό µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόµου 1608/1950 περί καταχραστών του ∆ηµοσίου – προβλέπει ακόµα και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Είναι θέµα χρόνου, όπως εκτιµάται, οι περίπου 20 οικονοµικοί επιθεωρητές για τους οποίους διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το Τµήµα Οικονοµικού Εγκλήµατος της Εισαγγελίας να βρεθούν από τη θέση του ελεγκτή στη θέση του ποινικά ελεγχόµενου και µάλιστα µε την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργηµάτων, όπως αυτό της απιστίας, εις βάρος του ∆ηµοσίου.ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν


• Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε Τρόικα – «Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό»
12.02.2011 | Κατηγορίες: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δελτία τύπου, δράσεις, πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.
Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.
Ακόμη, η Κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση.


Διαβάστε και το Βασικό Σχολιασμό της Επικαιρότητας 14/02/2011
Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Ο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ Η ΑΘΛΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΩΝ. Διαβάστε περισσότερα.

Δήλωση Μιχάλη Καρχιμάκη σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ.

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ.:

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια.

Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα.

Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα.

Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία.

Γι αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση.

Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Διπλό μήνυμα Γ. Παπανδρέου: Γκάζι για τις αλλαγές, φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Με την τρόικα να διαπραγματεύεται σκληρά στην Αθήνα και το παρασκήνιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας να κορυφώνεται, η κυβέρνηση ενισχύει με κάθε τρόπο τα μηνύματα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους και τους δανειστές της. «Προχωράμε» ήταν το νόημα των κυβερνητικών αντιδράσεων χθες σε όλα τα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, γιατί αυτό ζητά η προοδευτική πλειοψηφία της χώρας.

Σε τόνο που έλεγε πολλά, ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι όχι µόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον σχεδιασμό που έχει για τις αλλαγές, αλλά δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για το περιεχόμενο τους σε κανέναν.

«Δεν θα απολογηθώ για το γεγονός ότι τα βάζουμε µε κεκτημένα συμφέροντα του παρελθόντος. Θα εκθέτουμε κάθε περίπτωση διαφθοράς, όποιος και να ευθύνεται για αυτήν», υπογράμμισε µε αυστηρότητα σε ένα ακροατήριο όχι και τόσο συνηθισμένο: ήταν τα µέλη της διάσκεψης των προέδρων των αµερικανοεβραϊκών οργανώσεων που βρέθηκαν στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτή του η αναφορά καταχειροκροτήθηκε - όρθια πολλά από τα µέλη της διάσκεψης χειροκροτούσαν τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν δύσκολα, απέδωσε σ’ αυτά τις απεργίες που ταλαιπωρούν τη χώρα, αλλά όπως σημείωσε «αυτές οι βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες, για να δημιουργήσουμε µια βιώσιμη οικονομία και µια χώρα πιο ασφαλή, σε τελική ανάλυση». Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης εξήγησε στο ακροατήριό του ότι:

«Πήραμε μέτρα για να αποκαταστήσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ηµασταν στο χείλος του γκρεμού και της πτώχευσης. Τα ελλείμματα και τα χρέη ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Υπήρχαν βαθύτερα προβλήματα και γι’ αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Έδωσε εντολή στον Γ. Πεταλωτή να δηλώσει πως δεν υπάρχει θέμα προκήρυξης εκλογών.

«Το εθνικό συμφέρον μάς οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο. Η κατάσταση και οι Έλληνες πολίτες δεν σηκώνουν πειραματισμούς. Όποιος θέλει εκλογές, ας βγει να το ζητήσει» απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη ΝΔ πως βρίσκεται πίσω από τα εκλογικά σενάρια για να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ – ΕΘΝΟΣ

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Καρχιμάκη στην Πανελλαδική συνάντηση Υπεύθυνων Εθελοντισμού


ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Ο Εθελοντισμός και η Αλληλεγγύη, ανήκουν στις ιδρυτικές αρχές της προοδευτικής μας παράταξης και αποτελούν διαχρονικούς κινηματικούς μας στόχους.

Ειδικότερα σήμερα, που η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη, βιώνουν μια κρίσιμη περίοδο μεγάλων και δύσκολων αποφάσεων.

Για τη χώρα μας, η ασυδοσία της προηγούμενης κυβέρνησης διόγκωσε τα χρόνια θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους. Λεηλάτησε αρχές και αξίες. Καλλιέργησε την παραίτηση που μετατρέπει τις άλλοτε δυνατές συλλογικές διεκδικήσεις σε μεμονωμένους ψιθύρους.

Και σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, και με την Ευρώπη να απειλείται από το αδίστακτο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, οδηγηθήκαμε στη σημερινή δυσμενέστατη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Γιατί και η Ευρώπη σήμερα, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Την αθωράκιστη οικονομία της απέναντι στον άκρατο φιλελευθερισμό και στην απουσία δυνατών θεσμών και δεοντολογίας. Την ανεπαρκή κοινωνική πολιτική που άσκησαν τα τελευταία χρόνια οι συντηρητικές Κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Και ας μην ξεχνάμε, πως ήταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου, που βγήκε μπροστά με αφορμή την κρίση στην χώρα μας και έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και την ανάληψη μέτρων που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στους κερδοσκόπους.

Και πράγματι, εισακούστηκε γιατί είχε δίκιο. Γιατί σύντομα αποκαλύφθηκε πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν θεσμικά ανεπαρκές για ν' αντιμετωπίσει ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα.

Γιατί το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, δεν είναι το Ευρώ, αλλά η αξιοπιστία της.

Δεν είναι ο άκρατος φιλελευθερισμός αλλά ο ενσυνείδητος εθελοντισμός.

Γι' αυτό και το 2011 έχει ορισθεί ως Ευρωπαϊκό έτος Εθελοντισμού.

Γιατί όπως η πατρίδα μας, έτσι και η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ανάγκη από τη συμμετοχή και τη συμβολή των εθελοντών.

Έχει ανάγκη από εσάς. Γιατί μόνο μαζί σας, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Γιατί ο Εθελοντισμός είναι στάση αμιγώς πολιτική. Είναι συναίσθηση συλλογικής ευθύνης. Είναι δίκαια αξίωση κοινής προκοπής.

Ο Εθελοντισμός, όπως και ο θεσμός της κοινωνίας των πολιτών είναι συμμετοχή.

Συμμετοχή μαζική που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και περιφρουρεί την θεμιτή άσκηση κάθε είδους εξουσίας.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που αγκάλιασε η κοινωνία που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση, και για την οποία αγωνιστήκαμε μαζί πριν λίγο καιρό -ώστε να υλοποιηθεί από αυτούς που την πίστεψαν και δεν την πολέμησαν με ψευτοδιλήμματα- δίνει φίλες και φίλοι, πολλές δυνατότητες συμμετοχής και εθελοντικής προσφοράς, γιατί αποκεντρώνει το κράτος και φέρνει την τοπική εξουσία πιο κοντά στον πολίτη και υπό τον έλεγχο του.

Γιατί πεποίθησή μας είναι ότι η ποιότητα μιας κοινωνίας κρίνεται από την κοινωνική συνοχή και τον βαθμό της συμμετοχής των πολιτών.

Κρίνεται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, από την ποιότητα της Δημοκρατίας της, από μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαιοσύνη.

Κρίνεται από την αξιοπρέπεια τελικά, των πιο στερημένων τμημάτων της.

Κρίνεται από την ενίσχυση της οργανωμένης πολιτικής δράσης που σημαίνει προστασία της πολιτικής από συμφέροντα που επιχειρούν να επιβληθούν στην πολιτική.

Ο Εθελοντισμός είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου. Μια ανάγκη που δεν βουλιάζει στο μύθο πως μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος ή του χρήματος είναι για τις δύσκολες δουλειές.

Μια ανάγκη που δεν περιμένει τη σωτηρία μόνο από την πολιτική. Που δεν επαναπαύεται σε μια ψήφο μεταβίβασης της ευθύνης και ενός αλάθητου σχεδίου για τη σωτηρία του κόσμου.

Μια ανάγκη που δεν περιμένει την πρώτη κίνηση από τον γείτονα για ν' αντιμετωπίσει τη δική της αδράνεια.

Ο χρόνος περνάει. Ο τόπος μας χρειάζεται. Χρειάζεται όλους τους συνανθρώπους μας για να γίνουν οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος της συμμετοχής, στην κοινωνία και στην πολιτική.

Ώστε να μην αναρωτιόμαστε αργότερα «με ποιό μαγικό τρόπο βρεθήκαμε στο αδιέξοδο».

Να μην αδιαφορούμε για την κοινωνική αδικία, όταν δεν μας θίγει προσωπικά.

Να μην αδιαφορούμε για την αναξιοκρατία, φτάνει να μην είμαστε εμείς τα θύματα.

Να μην αδιαφορούμε για την παραχάραξη της αλήθειας -στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή- αν δεν έχει επιπτώσεις σ' εμάς.

Απέναντι λοιπόν στον γενικευμένο ατομισμό, που πληγώνει την αξιοπρέπεια του πολίτη, το Κίνημά μας έχει ιστορικό χρέος να εμπνεύσει και να ενώσει τους πολίτες σε μια κοινή πορεία δημιουργίας της Ελλάδας όλων των Ελλήνων που ξεπερνούν τις δυσκολίες.

Σε αυτό το χρέος ο ρόλος του Εθελοντισμού, ο δικός σας ρόλος, είναι απαραίτητος.

Για να υλοποιήσουμε έναν αδιαπραγμάτευτο όρο. Τη συλλογική προκοπή της κοινωνίας μας.

Γιατί « Το χρέος καλεί τον άνθρωπο να πάει πιο πέρα από κει που τον άφησε η φύση».

Και χαίρομαι που ειδικά στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, εσείς, και γνωρίζετε καλά και αγωνίζεστε σκληρά να φέρεται εις πέρας το χρέος σας.

Ευχαριστώ.

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

εμείς οι Έλληνες αναλάβαμε τη δική μας ευθύνη. Ευθύνη, να αλλάξουμε τη χώρα.


"Εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για να καλύψουμε τις τεράστιες δανειακές μας ανάγκες. Να ανατρέψουμε το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας, αυτό το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας. Μια χώρα αθωράκιστη στην κρίση που ερχόταν.

Με τεράστια προσπάθεια, με την κατανόηση και στήριξη του Ελληνικού λαού, κατορθώσαμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρώτον, ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σταθερότητας, δεύτερον, ότι έπρεπε να καλύπτονται δανειακά οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας και, τρίτον και κυρίως, ότι αυτή η δομή θα έπρεπε να προσλάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπίσει οριστικά και αποφασιστικά την κρίση χρέους, που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες.

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, εμείς οι Έλληνες αναλάβαμε τη δική μας ευθύνη. Ευθύνη, να αλλάξουμε τη χώρα. Αλλά καταστήσαμε επίσης σαφές στους εταίρους μας, ότι θα αναδεικνυόταν σε μικρό χρονικό διάστημα, η ανάγκη μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, αφού ήταν θέμα που αφορούσε συλλήβδην την ευρωπαϊκή ολότητα, συστηματικά προβλήματα που αναδείχθηκαν στην ευρωζώνη, δηλαδή και τη σταθερότητα του ευρώ.

Οι τότε εκτιμήσεις μας αποδείχθηκαν και βάσιμες και αληθείς. Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνησή μας, αντιμετωπίζοντας αυτή την εθνική πρόκληση για σωτηρία της χώρας, σωτηρία από τη χρεοκοπία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πήρε αποφάσεις άμεσες, αρκετές εκ των οποίων ήταν επώδυνες για τον Έλληνα πολίτη, παράλληλα όμως, δείξαμε και τη βούλησή μας να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε ανάγκες και παθογένειες δεκαετιών.

Να μπορούμε να στηριχθούμε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις. Αλλαγές, για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί ήδη από τις εκλογές, αλλά που ήταν τελικά και εντολή του Ελληνικού λαού να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές στη χώρα μας. Και αυτές είναι που σήμερα υλοποιούμε."

Διαβάστε την Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες ΕΔΩ

Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν. Τζων Κέννεντυ

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Η Ν.Δ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ

Βασικός Σχολιασμός της Επικαιρότητας |03/02/11

Διαβάστε στο σημερινό Βασικό Σχολιασμό της Επικαιρότητας:
1. ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Η Ν.Δ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ.
ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ., ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΞΩ. Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ. Διαβάστε περισσότερα.
2. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Διαβάστε περισσότερα.
3. Ν.Δ. : ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΓΚΑΦΑ… Διαβάστε περισσότερα.