«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο
Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο
και ΕΔΩ.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τακτοποίηση πληρωμών Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καταβολή Εξισωτικών Αποζημιώσεων 2007 και 2008, ενίσχυση των Καπνοκαλλιεργητών και μέτρα στήριξης για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.

Με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του μηνός Φεβρουαρίου τακτοποιείται μια σειρά χρόνιων εκκρεμοτήτων ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου και σκληρού σιταριού καθώς και των κτηνοτροφικών προϊόντων και των μειονεκτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα:

Α) Πληρωμές που αφορούν το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής

 1. Σχέδια βελτίωσης
  • 495 δικαιούχους φυτικής παραγωγής που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005
  • 550 δικαιούχους ζωικής παραγωγής (κτηνοτρόφους) που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005

   οι οποίοι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το Γ’ ΚΠΣ 4 χρόνια, ύψους 50 εκ €.

 1. Νέοι Αγρότες
  • 863 δικαιούχους από την προκήρυξη 2005
  • 440 δικαιούχους από την προκήρυξη 2006

   οι οποίοι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το Γ ΚΠΣ 4 χρόνια, ύψους 7,5 εκ € εντός Φεβρουαρίου

 1. Εξισωτική αποζημίωση

  Είναι γνωστό ότι στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι δαπάνες για την εξισωτική αποζημίωση είχαν μειωθεί από 860 εκ € για την περίοδο 2000-2006 σε 440 εκ € για την περίοδο 2007-2013. Για τον λόγο αυτό είχαν ουσιαστικά σταματήσει οι πληρωμές για 1,5 χρόνια λόγω εξάντλησης των πιστώσεων του προγράμματος.

  Μετά την έγκριση της τροποποίησης του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2009 θα γίνουν οι εξής πληρωμές:

  • Εξισωτική Αποζημίωση 2007 για τους υπόλοιπους 10.000 περίπου δικαιούχους κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους ύψους 16 εκ € (1.600 € ανά δικαιούχο με μέγιστο τις 5.500 €) μέχρι 31.1.2010
  • Εξισωτική Αποζημίωση 2008 για 60.000 περίπου δικαιούχους που έχουν υποβάλει σωστά δικαιολογητικά κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους ύψους 120εκ € (2.000 € ανά δικαιούχο με μέγιστο τις 5.500 €) μέχρι 12.2.2010

Β) Ενίσχυση των Καπνοκαλλιεργητών

Τον Απρίλιο του 2004 στο πλαίσιο της τροποποίησης της ΚΟΑ Καπνού ελήφθη μια άδικη απόφαση για τους καπνοκαλλιεργητές, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα τους: μειώθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις τους από το 2010 κατά 50% σε σχέση με το 2009.Το συνολικό ποσό που έχαναν οι καπνοπαραγωγοί σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, για την τριετία 2010-2012, έχει υπολογισθεί σε 568,3 εκ.€.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλώντας κάθε δυνατή προσπάθεια διασφάλισε τους πόρους και μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της απώλειας των 568,3εκ. € στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς με προτεραιότητα σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν είτε καπνό είτε διατροφικά προϊόντα.

Τα μέτρα που προγραμματίζονται για τη χορήγηση του ποσού θα αναρτηθούν αύριο, Τετάρτη 20-1-2010 στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ (www.minagric.gr)

Γ) Μέτρα για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε ένα ποσό 108 εκατομμυρίων ευρώ/έτος να δοθούν σε κτηνοτρόφους κυρίως στις μειονεκτικές περιοχές αλλά και σε παραγωγούς ελαιόλαδου και σκληρού σιταριού για την τριετία 2010-2012. Από το ποσό αυτό:

 • 28 εκ. € το χρόνο κατανέμονται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σιταριού. Το ποσό θα δοθεί σαν πρόσθετη ενίσχυση στους παραγωγούς, πέρα δηλαδή από την ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν. Στόχος είναι η ανάκαμψη και η στροφή στην ποιότητα, ώστε οι γεωργοί να μειώνουν αφενός το κόστος τους αλλά και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά.

 • 10 εκ .€ το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετη ενίσχυση για την παραγωγή ποιοτικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιοκομικών προϊόντων και για την προώθηση στην αγορά αυτών των υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.

 • 13,6 εκ. € το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες για αναπαραγωγή, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Οι ενισχύσεις αυτές είναι 100€ ανά μοσχίδα αναπαραγωγής, ηλικίας 16-24 μηνών και ανά θηλάζουσα αγελάδα και προσαυξάνεται κατά 80€ για τα αντίστοιχα ζώα καθαρών φυλών.

 • 26,4 εκ. € το χρόνο θα δοθεί στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 3€ ανά ζώο και προσαυξάνεται κατά 2€ ανά ζώο εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές.

  Επιπλέον, σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους, θα διανεμηθούν νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ποσού 30 εκ. €. Το μέτρο στοχεύει στην ανακατανομή των επιδοτήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι, που το εισόδημά τους έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

  Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν ένα παρακράτημα μόλις 1,9% της ενιαίας ενίσχυσης αντί 5,3% που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο 2009 και το οποίο μάλιστα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και για μέτρα που αντικειμενικά ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν.

Τέλος, ένα πρόσθετο ποσό περί τα 50 εκ. € κατανέμεται στον τομέα του γάλακτος, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τον εκσυγχρονισμό και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, που αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

22/01/2010

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος


Με εντολή της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε αποστέλλει από χθες 21.1.2010 στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις αντίστοιχες ΕΑΣ τις καταστάσεις κατανομής δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης των ετών 2006, 2007 και 2008 προκειμένου να γίνει ανάρτηση, ενημέρωση και κοινωνικός έλεγχος.


Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Σε αυτό το κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας. Έκκληση βοήθειας για τον λαό της Αϊτής

Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας.
Στις 14 Ιανουαρίου ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την, φτωχότερη χώρα του πλανήτη, Αϊτή άφησε πίσω του χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι εικόνες που έρχονται απο την περιοχή δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Οι νεκροί έχουν, ήδη, ξεπεράσει τους 75.000, περίπου 3.000.000 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι ενώ τα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι αρκετά για να περιθάλψουν τους πληγέντες.

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε δηλώσει απο την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα θα αποστείλει την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στην Αϊτή, τονίζοντας ότι,

"Πολλές φορές, οι εξελίξεις έρχονται να μας θυμίσουν ότι σε αυτό τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας. Μπορεί να έχουμε τα προβλήματά μας, να καταναλώνουμε και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας για να τα λύσουμε, αλλά δεν ξεχνάμε.

Δεν πρέπει και δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας σε πολλές περιοχές, που περνούν δύσκολες στιγμές και οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι, να προσφέρουμε και εμείς τη δική μας βοήθεια. Διότι σε δύσκολες στιγμές για μας, έχουν και αυτοί δείξει τη δική τους αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Αυτό το τονίζω."

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη βοήθειας αποστέλλοντας ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών, φαρμακευτικό υλικό αλλά και χρήματα μέσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων.

Συμβάλλουμε όλοι μας, στην παγκόσμια προσπάθεια για αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στον λαό της Αϊτής καταθέτοντας ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό. Για τον σκοπό αυτό έχει ανοίξει λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος με αριθμό 2341131478 καθώς και διατραπεζικός λογαριασμός με χρήση του ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478.

Προώθησε το αυτό σε όποιον γνωστό σου, θεωρείς, ότι τον ενδιαφέρει. Αναδημοσίευσε το ή τοποθέτησε ένα από τα banner της προσπάθειας στην sidebar του blog σου.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Το δίκιο του αγρότη

Το δίκιο του αγρότη

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Εφημερίδα "Καθημερινή" 20/01/2010


Εδώ που τα λέμε, η στάση των αγροτών είναι οικονομικά ορθολογική. Αν έχεις βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ κλείνοντας μια βδομάδα τους δρόμους, γιατί να μην το επαναλάβεις; Εντάξει! Τα μπλόκα των αγροτών είναι εκβιασμός στο κοινωνικό σύνολο, παραβιάζουν μερικές δεκάδες νόμων, αλλά αφού η πράξη δεν έχει κόστος (παρά μόνον όφελος) γιατί να μην το κάνουν; Ετσι κι αλλιώς, είναι κοινή πεποίθηση στη χώρα ότι «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη». Επομένως, οι νόμοι του κράτους και τα δίκια των άλλων οφείλουν να παραμερίσουν.


Τίθεται, όμως, ένα ερώτημα: ποιο ακριβώς είναι το «δίκιο του αγρότη», για το οποίο καταλύονται οι νόμοι του κράτους και ζημιώνονται τόσες κοινωνικές κατηγορίες; Απ' όσα δημοσιοποιούν οι ίδιοι, δεν υπάρχει ένα «δίκιο». Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι κάτι σαν τον Δεκέμβρη του 2008. Πολλά παράπονα (κάποια δικαιολογημένα), χωρίς κεντρικό αίτημα συν εκείνη η καλλιεργημένη αίσθηση ότι όλος ο κόσμος τους χρωστάει, ενώ εκείνοι είναι τα μόνιμα θύματα.

Να συμφωνήσουμε ότι είναι δίκαιο το αίτημα της καταβολής των εκκρεμών αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, αλλά εκείνο για «μείωση του κόστους παραγωγής» ποιος εκτός από τους ίδιους μπορεί να το ικανοποιήσει; Ποιος άλλος θα κάνει τις «πειραματικές καλλιέργειες» που ζητούν; Πρέπει να πάει ο νταλικέρης ή ο οδηγός του ΚΤΕΛ, που ξεροσταλιάζουν στην Εθνική, να φυτέψουν τις πειραματικές καλλιέργειες; Το δε αίτημά τους για «ενεργοποίηση όλων των νόμων και υπουργικών αποφάσεων για την αγροτική παραγωγή» υπάρχει από την εποχή του Ροΐδη. Κανείς άλλος, όμως, δεν παραβαίνει τους νόμους κάθε Ιανουάριο επειδή δεν εφαρμόζονται καθ' ολοκληρίαν οι υπουργικές αποφάσεις.

Η ελληνική κοινωνία είναι θύμα των «αριστερών» μύθων που καλλιεργήθηκαν χρόνια τώρα. Ενας από αυτούς είναι του δύστυχου αγρότη, που δεν ξέρει τι να καλλιεργήσει, που δεν μπορεί να διαθέσει την παραγωγή στις τιμές που πρέπει, που γενικώς χρειάζεται το κράτος-πατερούλη να του εξασφαλίσει τα εισοδήματα. Φυσικά, υπάρχουν και τέτοιοι αγρότες, όπως υπήρχαν και αδαείς μικρομεσαίοι που άνοιξαν ένα μαγαζί κι επειδή δεν τα υπολόγισαν καλά, χρεοκόπησαν.

Αλλά, πάλι, ποιος μπορεί να ενημερώσει τους αγρότες ότι φέτος πρέπει να βάλουν στάρι αντί καλαμπόκι; Πώς αλλιώς να τους εξηγηθεί ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα με την ελληνική αγροτική παραγωγή; Το δείχνουν στις τηλεοράσεις, το λένε τα ραδιόφωνα, το διακηρύσσουν οι πολιτικοί, το γράφουν οι εφημερίδες. Δεν πήρε τίποτε το αυτί τους ότι οι μικροί κλήροι είναι αντιπαραγωγικοί, ότι δεν μπορεί κάθε χωράφι δέκα στρεμμάτων να έχει κι από ένα τρακτέρ και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή; Δεν άκουσαν ότι οι «κουτόφραγκοι» μας πήραν χαμπάρι επειδή οι ίδιοι δήλωναν τριπλάσια και τετραπλάσια αγροτική για να παίρνουν τις στρεμματικές ενισχύσεις; Δεν κατάλαβαν ότι μια της παράνομης επιδότησης, δυο της πλασματικής ενίσχυσης, την τρίτη δεν θα υπάρχει; Πόσο περισσότερο να ενημερωθούν, για να αλλάξουν παραγωγή, συνήθειες και νοοτροπίες; Δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν για να φτιαχτούν συνεταιρισμοί, τους οποίους οι ίδιοι χρεοκόπησαν ή, έστω, δεν ήλεγξαν.

Αλλά είπαμε: αφού στην κοινωνία επικρατεί η άποψη πως νόμος είναι ό, τι προσδιορίζει ως δίκιο του ο καθένας και οι πολιτικοί πλειοδοτούν, γιατί να μη βγάλουν άκοπα άλλα 500 εκατομμύρια;

Από ΕΔΩ.


Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

OTAN EΡΧΕΤΑΙ Ο ...ΑΛΛΟΣ

when the stranger arrives..a short film on the poem of Yiannis Ritsos from lucia rikaki on Vimeo.


OTAN EΡΧΕΤΑΙ Ο ...ΑΛΛΟΣ

Μια ταινία μικρού μήκους της Λουκίας Ρικάκη

Πηγή: Το προσωπικό blog της Λουκίας Ρικάκη

"Η Λουκία εκτός από τον «άλλο» προσμένει και τον «ερχομό» του και καταθέτει μια μικρή προσευχή στο κιβώτιο της συλλογικής μας αφύπνισης που μόνο η ποίηση μπορεί να ξεκλειδώνει…" Ο. Σγουρός, 18.01.2010

"μια μικρή προσευχή στο κιβώτιο της συλλογικής μας αφύπνισης που μόνο η ποίηση μπορεί να ξεκλειδώνει…"

«Οταν έρχεται ο ξένος»
Γιάννης Ρίτσος

(Αποσπάσματα)


"Εκείνα που χάσαμε και χάνουμε, έλεγε,

εκείνα που έρχονται, προπάντων εκείνα που φτιάχνουμε,

είναι δικά μας, και μπορούμε να τα δώσουμε, - έτσι έλεγε, -

ακάλεστος, ξένος, απαράδεχτος,

κι ήταν τα λόγια του σα μια σειρά σταμνιά σε νησιώτικα παράθυρα

γερά, καλόκαρδα σταμνιά, ιδρωμένα,

θυμίζοντας το δροσερό νερό σε νεανικά στόματα…"

"Σας έλεγα, λοιπόν, πως δεν υπάρχει o θάνατος, - τελείωσε o Ξένος

ήμερα, απλά, τόσο που εμείς χαμογελάσαμε χωρίς δισταγμό,

δε φοβηθήκαμε τους σκεπασμένους καθρέφτες. Ενας τρίγωνος ήλιος στον απέναντι τοίχο

είχε επιμηκυνθεί, φωτιζόταν ολόκληρο το βορινό δωμάτιο

από μια μόνιμη αντανάκλαση.

Σηκωθήκαμε,

ξεσκεπάσαμε τους καθρέφτες, κοιταχτήκαμε,

κι ήμασταν νέοι πριν από χιλιάδες χρόνια, νέοι

ύστερ' από χιλιάδες χρόνια, γιατί o χρόνος κι o ήλιος

έχουν την ίδια ηλικία - την ηλικία μας."