«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της σοσιαλδημοκρατίας


«Οι σοσιαλιστές μπορούμε να γίνουμε μια πραγματική δύναμη αλλαγής θετικής, προοδευτικής, δημοκρατικής, κοινωνικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Να οικοδομήσουμε ένα κράτος και μια αγορά, που θα υπηρετούν τους πολίτες, μέσα από ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο θερινό Πανεπιστήμιο της La Rochelle, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Στο επίκεντρο της ομιλίας βρέθηκαν οι αιτίες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι ναξιακές και προγραμματικές διαφορές μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης καθώς και τα ζητήματα της Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερσυγκέντρωση πλούτου και στην διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων σε συνδυασμό με την συγκέντρωση εξουσίας και ισχύος στην πολιτική σε συμφέροντα των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «πρόκληση για τους Σοσιαλιστές είναι η άρση αυτής της συγκέντρωσης εξουσίας και ισχύος και η αποκατάσταση η επαναεπινόηση της δημοκρατίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Σε ότι αφορά την υπέρβαση της κρίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέσσερα ζητήματα:

1) Την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι των τραπεζών, των τραπεζιτών με τους παχυλούς μισθούς τους. 2) Να προστατεύσουμε τους φτωχούς, την απασχόληση της μεσαίας τάξης και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και όχι να το υπονομεύσουμε εξ αιτίας της κρίσης. 3) Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για νέες μορφές διακυβέρνησης στο οικονομικό σύστημα, αλλά και στο γεωπολιτικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε από το θέμα των φορολογικών παραδείσων έως το ζήτημα του αφοπλισμού . 4) Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, μια πράσινη ανάπτυξη. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί όρο επιβίωσης, αλλά και ουσιαστικής κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαβαστε ολοκληρη την Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στο θερινό Πανεπιστήμιο της La Rochelle στη Γαλλία ΕΔΩ

Και την δηλωση του: Δήλωση, La Rochelle, 29/08/2009 Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένο που αντιδρά στις αλλαγές προς όφελος του πολίτηΣυνέντευξη Γιάννη Ραγκούση στην εφημερίδα "Ημερησία" και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

29/8/2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε «ανεύθυνοι» και «βουλιμικοί»; Κάνετε πολιτική στις στάχτες; Κάνετε τα πάντα για να κατακτήσετε την εξουσία; Παίζετε ακόμη και με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Προφανώς σας έχει συνεπάρει ο... «αφοπλιστικός» αλλά και απελπισμένος λόγος του εκπροσώπου του κ. Καραμανλή. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι πολλοί οι έλληνες που πείθονται πλέον από ένα τέτοιο πολιτικό λόγο.

Εδώ και αρκετό καιρό, και με αποκορύφωμα βέβαια την περίοδο πριν από τις Ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής δια μέσω του εκπροσώπου του επιδίδεται σε μια ανοίκεια επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Είναι φανερό το πολιτικό αδιέξοδο και η πολιτική αδυναμία ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης, οι οποίοι πραγματικά συναισθάνονται και συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα έχει πια επέλθει οριστικά το πολιτικό τους τέλος. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός, νομίζω ότι δεν αφήνει σε κανέναν υπαίτιο αυτής της κατάστασης το περιθώριο να υβρίζει, να συκοφαντεί, να λασπολογεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να παραδεχτείτε, όμως, ότι το επιχείρημα πως η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο έχει μια λογική...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Γι αυτό ζητούμε εκλογές άμεσα. Σίγουρα η χώρα αυτή τη στιγμή δεν αντέχει μια μακρά προεκλογική περίοδο, αλλά ακόμα περισσότερο, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, δεν αντέχει έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που την ζημιώνουν με τα λάθη, τις παραλήψεις και τις επιλογές τους. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Καραμανλής αφού πρώτα οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο, εγκλωβίστηκε και ο ίδιος. Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία υπό κατάρρευση, έναν προϋπολογισμό στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ελλείμματα που διαρκώς διογκώνονται, και για τα οποία δεν διαθέτει καμία απολύτως λύση, δεν διαθέτει κανένα απολύτως σχέδιο. Από την άλλη, αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτει καμία πολιτική αλλά και ηθική δυνατότητα να κυβερνήσει. Οι πολίτες, μετά τα πρωτοφανή σκάνδαλα που έπληξαν το δημόσιο βίο, έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση. Ενώ, η κοινοβουλευτική του ομάδα συναποτελείται από πρόσωπα που έθιξαν το κοινό αίσθημα και προκάλεσαν την ηθική του ελληνικού λαού. Η υπομονή όλων εξαντλήθηκε. Κανένας δεν θέλει να μείνει άλλο θεατής μιας παράστασης που τον θίγει, τον προσβάλλει, τον ζημιώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε έτοιμοι, ή θα λέτε και εσείς ότι έφταιγαν οι προηγούμενοι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό το επιχείρημα δεν υπάρχει για εμάς. Ο πολίτης ξέρει τα προβλήματα και εμείς δηλώνουμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε ξανακάνει, και το 1981 και το 1993. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την ηγεσία, τα στελέχη, τις θέσεις και τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα. Και στο πεδίο της οικονομίας και στο πεδίο των αξιών. Το ΠΑΣΟΚ, κύριε Αντύπα, είναι έτοιμο. Άλλωστε κανένας δεν θα παραχωρούσε την εμπιστοσύνη του στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, εάν δεν είχε πεισθεί ότι είμαστε έτοιμοι, ότι μπορούμε, ότι έχουμε τη βούληση, όχι να προσφέρουμε μια γενική και αόριστη ελπίδα για το αύριο, αλλά να παρουσιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό, ένα συνολικό σχέδιο ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Η ίδια η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει ότι διάττοντες αστέρες δεν καταφέρνουν πλέον να πείσουν τον Έλληνα πολίτη, δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Αυτό που εκείνος ζητά είναι απτά δείγματα γραφής, μια άλλη αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας, πολιτικές που πηγάζουν καθαρά και μόνο από το συμφέρον των πολιτών. Αυτά παρουσιάζουν καθημερινά ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και από αυτά αντλούμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέτε αυτό γιατί ακούγεται πως ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει μια διαχειρίσιμη ήττα για να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ και να περιμένει την αποτυχία του Γ. Παπανδρέου...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όποιος απολαμβάνει δύο φορές της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, όποιος διανύει μια εξάχρονη πορεία και καταλήγει να παραδίδει μια χώρα με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, σε ποια διαχειρίσιμη ήττα μπορεί να ελπίζει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ραγκούση φοβάμαι πως μας λέτε μόνο τα ευχάριστα. Τι θα δώσετε και τι θα αυξήσετε. Είστε όμως ασαφείς ως προς το ποιοι θα πληρώσουν...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καθόλου. Έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματός μας: εξοικονόμηση πόρων από τις σπατάλες, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πολιτική που θα δημιουργεί ανάπτυξη και πλεόνασμα, δίκαιη φορολογική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για συστράτευση, αλλά έχετε ξεχάσει τη συνεργασία. Τώρα που προηγείστε στις δημοσκοπήσεις ζητάτε την αυτοδυναμία...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μας αδικείτε. Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πέντε χρόνια απευθύνει συνεχώς προσκλήσεις για συνεργασία. Όμως, εισέπραξε μόνον άρνηση. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η απαίτηση των καιρών. Χρειάζονται συναινέσεις, αλλά πάνω σε πολιτικές και όχι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ένας ανασχηματισμός;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όσο επιμένουν να διατηρούν τη συζήτηση και να επικεντρώνουν όλη την πολιτική τους δράση γύρω από έναν επικείμενο ανασχηματισμό, τον δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, τόσο περισσότερο εξοργίζουν τον Έλληνα πολίτη. Η μετακίνηση προσώπων σε υπουργεία και η μεταξύ τους ανταλλαγή θέσεων, αφήνει παγερά αδιάφορο τον πολίτη, που αυτή τη στιγμή παλεύει με τη σκληρή πραγματικότητα που οι ίδιοι διαμόρφωσαν για εκείνον. Το μόνο που ζητούν τώρα οι πολίτες από αυτόν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του είναι να τους δώσουν την ευκαιρία να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν για την Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια και αυτό να γίνει πράξη. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ξεκάθαρο, ας γίνει και σεβαστό. Οι πολίτες αυτό που ζητούν είναι μια συνολική πολιτική αλλαγή, είναι αλλαγή κυβέρνησης αλλά και πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε αποκαλύψεις από το μέτωπο της Siemens;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η υπόθεση της SIEMENS αποτελεί μια ακόμη περίτρανη απόδειξη πως το ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για διαφάνεια και φως στην πολιτική ζωή του τόπου το εννοεί απόλυτα και το υλοποιεί. Αναδείχθηκε καθαρά η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του απέφυγαν να ζητήσουν στοιχεία για χρήματα της SIEMENS προς τα ταμεία τους παρότι προκλήθηκαν δημοσίως απ' τους δικηγόρους του κ. Χριστοφοράκου. Επιχείρησαν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν κάθε κρούσμα διαφθοράς, από τα ομόλογα και το Βατοπαίδι, μέχρι τις άγονες γραμμές και τη SIEMENS. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε εμπράκτως αποφασισμένο να αποκαταστήσει την τιμή του πολιτικού μας συστήματος, αποφασισμένο να οικοδομήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που θα στηρίζεται στην αλήθεια, τη διαφάνεια, το σεβασμό και την εντιμότητα.

Αρκετά καταστρέψανε πεντέμισι χρόνια τώρα. Καιρός η Ελλάδα να μπει και πάλι σε εποχή δημιουργίας.

Βασικός σχολιασμός της επικαιρότητας | 28/08/09

1. Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να οργανώσει την έξοδό του

Τα διλήμματα όμως του κ. Καραμανλή, ανασχηματισμός ή εκλογές, δεν αφορούν τον πολίτη.

Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής και το μοντέλο εξουσίας που εκπροσωπεί.

Οι πολίτες λένε «δεν πάει άλλο». Ζητάνε άμεσα ηγεσία με σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και αποφασιστικότητα για να το εφαρμόσει.

Να ξεχάσουν, όσοι θέλουν να δώσουν σωσίβιο στον Καραμανλή, τα αστεία περί συγκυβέρνησης. Συνένοχοι σε πολιτικές που καταδικάζουν οι πολίτες δεν θα γίνουμε.

2. Γ. Παπανδρέου: Μπροστά στην κρίση που βιώνουμε χρειάζονται μεγάλες τομές

Τομές στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στην αναπτυξιακή αντίληψη.

3. Πυρκαγιές και πολιτική χρήσης της γης

Το οικολογικό έγκλημα στην Αττική «κόκκινη γραμμή» για το κράτος και τους πολίτες. Επεξεργαζόμαστε ήδη συγκεκριμένη πολιτική γης που αφήνει πίσω την αναρχία και την ανομία του παρελθόντος.

Δεν θα υποκύψουμε σε συμφέροντα που αγνοούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερα...

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Απάντηση στον @VaD

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Δεν ήταν ότι είχα ανάγκη από διακοπές, αλλά από ηρεμία και ανασυγκρότηση, μετά από ένα αναπάντεχο γεγονός. Έτσι, θα ήθελα να περάσω και ένα μήνυμα:

Προσοχή στους δρόμους

Αρχές του καλοκαιριού ένα ατύχημα με έχει συγκλονίσει και με γύρισε λίγο πίσω στο χρόνο. Είχα ανάγκη να γεμίσω όλες τις μπαταριές μου με αγάπη και ήλιο, όσο πιο πολύ ήλιο.

Όσο για τις φωτιές, που αυτή την χρονιά φτάσανε και στις αυλές των αθηναίων, ένα έχω να πω… ΕΔΩ.


Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009

1. Σκάνδαλο Siemens 2. Φέσια στην αγορά 3. Αγρότες

18/08/2009 - Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας

1. Σκάνδαλο Siemens

Στο κυβερνητικό τσίρκο τσακώνονται για την αναβολή του ριάλιτι «Χριστοφοράκος».

Δεν απαντάνε όμως: Γιατί τον άφησαν να φύγει; Γιατί δεν απάντησαν στα ίσια στην πρόταση-πρόκληση των συνηγόρων του, όπως το ΠΑΣΟΚ; Και για ποια αδικήματα θα δικαστεί στην Ελλάδα αν τελικά εκδοθεί;

2. Φέσια στην αγορά

Μετά το ρεκόρ σε ρυθμό ανάπτυξης (αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά το 1993), το ρεκόρ στον κρατικό δανεισμό (μέσα σε ένα επτάμηνο δανείστηκαν όσα έπρεπε να δανειστούν για όλο το 2009 έτος συν 12 δις), τώρα και ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών στην αγορά.

Τους λέγαμε ότι τα 28 δις στις τράπεζες δεν θα φτάσουν στην αγορά, μας κατηγορούσαν για ανευθυνότητα, λαϊκισμό και ότι επιδιώκουμε το φανατισμό.

Συνάντηση Καραμανλή-Παπαθανασίου σήμερα για να δουν τι μπορούν να κάνουν για να πάνε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

3. Αγρότες

Τον Ιανουάριο έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο των 500 εκ. ευρώ. Τους προειδοποιούσαμε ότι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οκτώ μήνες μετά η Επιτροπή ζητά νέα στοιχεία για να μην στείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Περισσότερα ΕΔΩ.