«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ξεφορτώθηκαν οι ξένοι τα ελληνικά ομόλογα πριν το «κούρεμα»; ΤΑ ΝΕΑ καταρρίπτουν – χωρίς να το θέλουν – τον μύθο!



Δώστε βάση. Ας δούμε προσεχτικά τον παραπάνω πίνακα που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ για να υποστηρίξουν ότι …

α) οι Γαλλογερμανικές τράπεζες αμέσως μετά το Μνημόνιο άρχισαν να ξεφορτώνονται ελληνικά ομόλογα

β) όταν τελικά αποφασίστηκε το «κούρεμα» το 2011 οι Γαλλογερμανικές τράπεζες δεν επηρεάστηκαν καθόλου αφού είχαν λέει ξεφορτωθεί το μισό τους και παραπάνω χαρτοφυλάκιο σε ελληνικά ομόλογα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Όπως φαίνεται από το ίδιο το διάγραμμα (α’ τρίμηνο 2010) οι Γαλλο-γερμανικό-ολλανδικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» περίπου 30 δις ΠΡΙΝ το Μνημόνιο και όσο η ΕΕ σέρνει τα πόδια της με το ελληνικό ζήτημα.

2.  Όπως φαίνεται από το ίδιο το διάγραμμα (β’ τρίμηνο 2010) οι Γαλλο-γερμανικό-ολλανδικές τράπεζες, αμέσως μετά το πρώτο Μνημόνιο, όχι μόνο δεν «ξεφορτώνονται» αλλά ΑΥΞΑΝΟΥΝ το χαρτοφυλάκιο τους σε ελληνικά ομόλογα. Πάει άκλαυτος δηλαδή ο πρώτος ισχυρισμός της εφημερίδας.

3. Όπως φαίνεται από το ίδιο το διάγραμμα μέχρι το α’ τρίμηνο 2011 οι Γαλλο-γερμανικό-ολλανδικές τράπεζες,  διατηρούν με μερικές αυξομειώσεις τα ίδια δισ., περίπου 90 σε ελληνικά ομόλογα που είχαν αμέσως μετά το πρώτο Μνημόνιο. Μετά παρατηρείται μία ελαφρά μείωση που κάθε άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί «ξεφόρτωμα».

4. Και φτάνουμε στον Ιούλιο του 2011. Όπως φαίνεται από το ίδιο το διάγραμμα (στο σημείο γ’ τρίμηνο 2011), όταν ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2011 το πρώτο «κούρεμα» ομολόγων η έκθεση των Γαλλο-γερμανικό-ολλανδικών τραπεζών ήταν περίπου στα 85 δισ.

5. Και φτάνουμε στον Οκτώβριο του 2011. Όπως φαίνεται από το ίδιο το διάγραμμα (στο σημείο δ’ τρίμηνο 2011), όταν συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2011 το τελικό «κούρεμα» ύψους 50+% των ελληνικών ομολόγων η έκθεση των Γαλλο-γερμανικό-ολλανδικών τραπεζών ήταν περίπου στα 75 δισ. Σύγκριση Μαΐου 2010 με Οκτώβριο 2011; Προκύπτει μείωση 15 δισ. Ποσοστό; Περίπου 16%, άντε 20% για να το στρογγυλέψουμε. Πάει άκλαυτος και ο δεύτερος ισχυρισμός της εφημερίδας ότι όταν ανακοινώθηκε τελικά το «κούρεμα» οι γαλλο-γερμανικο-ολλανδικές τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

6. Αλλά «ΝΕΑ» είναι αυτά, ΔΟΛ είναι, να μην κάνουν και κανα-δυό μαϊμουδιές; Αντί να συγκρίνουν την έκθεση των τραπεζών των τριών χωρών τη στιγμή που αποφασίστηκε το πρώτο Μνημόνιο (σημείο β’ τρίμηνο 2010) με τη στιγμή που αποφασίστηκε το πρώτο κούρεμα (σημείο γ’ τρίμηνο 2011) ή το δεύτερο και οριστικό κούρεμα (σημείο δ’τρίμηνο 2011), συγκρίνουν το σημείο α’ τρίμηνο του 2010, ΠΡΙΝ δηλαδή το πρώτο Μνημόνιο με το σημείο α’ τρίμηνο του 2012, όπου εντελώς αυθαίρετα και ανιστόρητα γράφουν «ανακοινώνεται το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων»! (το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα για πρώτη φορά 5 μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2011). Και μετά συγκρίνουν πάλι την κατάσταση στις αρχές του 2010 ΠΡΙΝ το πρώτο Μνημόνιο, με την κατάσταση στο γ’ τρίμηνο του 2013, όταν έχει μεσολαβήσει το δραματικό κούρεμα των ομολόγων… Γιατί κάνουν αυτές τις συγκρίσεις; Μα για να βγάλουν σώνει και καλά μεγάλα ποσοστά μείωσης της έκθεσης των τραπεζών των 3 χωρών και να δικαιολογήσουν τον τίτλο του άρθρου…Έλα όμως που δεν βγαίνουν.

7. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι επιλέγουν τις τράπεζες των τριών αυτών χωρών. Γιατί δεν υπολογίζουν όλα τα ελληνικά ομόλογα που είχαν ξένοι το 2010 και στα τέλη του 2011; Μα γιατί δεν τους συμφέρει. Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε απαντήσει τον Σεπτέμβριο του 2012 ως εξής στον αγαπημένο μας Προκόπη Παυλόπουλο που ισχυριζόταν τότε τα ίδια με ΤΑ ΝΕΑ σήμερα:

«…Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού τομέα, για να είναι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεσθε συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του εσωτερικού τομέα, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ανάλυση όχι μόνο οι εγχώριοι θεματοφύλακες, αλλά και οι θεματοφύλακες που εξυπηρετούν τους ξένους επενδυτές (CCBM, Clearstream, Euroclear). Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο εξωτερικού τομέα μειώθηκε από € 194,6 δις στο τέλος του 2009 σε € 174,3 δις στο τέλος του 2010 και σε € 152,2 δις στο τέλος του 2011″.

Από 194 δισ. ΠΡΙΝ το Μνημόνιο, σε 152 δισ. στα τέλη του 2011. Ποσοστό μείωσης; Γύρω στο 20%.

Συνεπώς:

α) Είναι μύθος ότι οι ξένοι – είτε στο σύνολό τους, είτε οι Γαλλο-γερμανο-ολλανδοί – όταν ανακοινώθηκε το «κούρεμα» το 2011, είχαν προλάβει να μειώσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα είτε εξολοκλήρου είτε κατά 50%. Μύθος. Όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» η έκθεση των ξένων τραπεζών και ιδιωτών ήταν ακόμα πολύ μεγάλη.

β) ΤΑ ΝΕΑ επιφέρουν με το διάγραμμα που παρουσίασαν συντριπτικό πλήγμα σε αυτό το μύθο. Χωρίς φυσικά να το θέλουν. Το αντίθετο ήθελαν, μπας και πουλήσει κανένα βιβλίο παραπάνω ο Ιγνατίου και ο Ρουμελιώτης. Και όχι μόνο για αυτό…

γ) Και όχι μόνο για αυτό. Ερώτηση: Γιατί όλο το «συστηματάκι» παίζει το θέμα της αναδιάρθρωσης που όλοι ήξεραν ότι το Μάιο 2010 ήταν απολύτως αδύνατο να γίνει, με δεδομένη την άρνηση όλων των χωρών του ευρώ, εκτός κι αν θέλαμε να γίνει ολοκαύτωμα στην Ελλάδα;


Elementary, my dear Watson. Για να πέσει το ανάθεμα στην κυβέρνηση που σαν πυροσβέστης έπεσε μέσα στη φωτιά και δεν υπολόγισε συμφέροντα και πάτρονες, για να ξεχαστούν οι ευθύνες των πραγματικών εμπρηστών της ελληνικής οικονομίας και για λένε οι σημερινοί κατά φαντασίαν μεταρρυθμιστές κυβερνώντες, άλλοτε Zappeio-lovers «πω πω τι πάθαμε με αυτό το πρώτο Μνημόνιο που δεν είχε και αναδιάρθρωση και τώρα μας δυσκολεύει αφάνταστα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: