«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η κολύμβηση ΔΕΝ είναι άθλημα αποκλειστικά για τους άνδρες!

Ιράν: Της αφαίρεσαν μετάλλιο κολύμβησης γιατί ήταν γυναίκα.
Η Ελχάμ Εσγκάρι κολύμπησε με ισλαμικού τύπου μαγιό στα παγωμένα νερά της Κασπίας και κέρδισε μετάλλιο για την επίδοσή της. Το Ιράν όμως δεν το δέχεται
Κάλυψε το σώμα της από πάνω μέχρι κάτω με ένα ισλαμικού τύπου μαγιό για να μην σκανδαλίσει τους συμπατριώτες της, όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού η πατρίδα της δεν μπορεί να δεχτεί ότι μία γυναίκα αξίζει μετάλλιο.

Ο λόγος για την Ελχάμ Εσγκάρι, η οποία κολύμπησε στα παγωμένα νερά της Κασπίας καλύπτοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων σε εννέα ώρες. Όμως οι ιρανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν τον άθλό της. Αρνούνται να παραδεχτούν το ρεκόρ που κατέρριψε η Ελχάμ, επειδή είναι γυναίκα…

Σε συνέντευξή της στον βρετανικό «Guardian», η Ελχάμ αποκαλύπτει πως το παιδικό της όνειρο έγινε πραγματικότητα: να κολυμπήσει, δηλαδή, σε ανοιχτή θάλασσα και να ξεπεράσει τον εαυτό της. Όμως, οι αρχές της Τεχεράνης της κόβουν τα… φτερά.

Φορώντας ένα κολυμβητικό «χιτζάμπ», η Ελχάμ επισημαίνει πως ήθελε να διαγωνιστεί χωρίς να προκαλέσει τα ιρανικά ήθη. Όταν όμως βγήκε από τη θάλασσα περιχαρής που είχε κάνει ρεκόρ, οι κριτές της στέρησαν το μετάλλιο επειδή ήταν …γυναίκα.

Η 32χρονη Ιρανή κολυμβήτρια λατρεύει το νερό. Κολυμπάει από την ηλικία των πέντε ετών και όπως η ίδια υποστηρίζει, από τότε που μπήκε για πρώτη φορά στη θάλασσα, αισθάνθηκε σαν να ήταν αμφίβιο.

Όταν ένιωσε να την πνίγει η αδικία, με την βοήθεια της προπονήτριάς της, την Φραβατρίς Ρεζβανιέχ, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Φορώντας ένα ισλαμικού τύπου μαγιό, η Ελχάμ ζητά από τις συμπατριώτισσές της υποστήριξη στο βίντεο που κάνει θραύση στο You Tube έχοντας ήδη 120 χιλιάδες followers.

Επιπλέον, η Ελχάμ υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να αναγνωριστεί η προσπάθειά της. Εξηγεί επίσης πως τα κολυμβητικά μαγιό ισλαμικού τύπου προκαλούν πόνο στο σώμα.
«Δεν υπάρχει κολυμβητής που θα δεχόταν να κολυμπήσει με αυτό το μαγιό. Όταν το φοράς και κολυμπάς, πονάει όλο το σώμα», τονίζει.

Η Ιρανή κολυμβήτρια αδυνατεί να πιστέψει πως οι αρχές δεν της αναγνωρίζουν το ρεκόρ της.

«Μου αναγνώρισαν 15 χλμ και μετά την ένσταση που υπέβαλα , μου αναγνώρισαν 18 χλμ. Είναι απίστευτο ότι αρνούνται να αναγνωρίσουν το ρεκόρ μου», δηλώνει η Ελχάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: