«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – τέταρτο μέρος, 27 & 28 Οκτωβρίου 2011: από τις Βρυξέλλες στα αίσχη στις παρελάσειςΠέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, έξη η ώρα το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες λέγοντας: 
«Νομίζω, μπορούμε στην κυριολεξία να πούμε ότι μία καινούργια μέρα ξημερώνει. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η καινούργια μέρα είναι μια καινούργια μέρα και για την Ευρώπη, και για την Ελλάδα, καλύτερη από αυτές που έχουμε περάσει τον τελευταίο καιρό».
Και προσθέτει – για τις θυσίες των Ελλήνων:
«Χωρίς τη συγκλονιστική  προσπάθεια όλων των Ελλήνων, όλα  αυτά θα είχαν τελειώσει από πέρυσι το Μάιο. Δηλαδή – και αυτό μην το ξεχνάμε ποτέ – αν δεν είχαμε κάνει  τίποτα, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα, θα είχαμε χρεοκοπήσει από πέρυσι το Μάιο και αυτό θα είχε τραγικές συνέπειες, που θα έκαναν πολύ δύσκολη την κατάσταση που ζούμε, ακόμα πιο δύσκολη από τη σημερινή. Θα φάνταζε ιδανική η σημερινή κατάσταση μπροστά στο τι θα ζούσαμε, καθώς η χώρα θα είχε λυγίσει κάτω από το βάρος της υπερχρέωσης που κληρονομήσαμε».
Για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
«Το πακέτο της σημερινής  συμφωνίας, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει τους θετικούς όρους του νέου προγράμματος, όπως είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Δηλαδή, το μέγεθος της χρηματοδότησης, τα χαμηλά επιτόκια, την περίοδο χάριτος και τη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής… Η σημαντική αλλαγή είναι  ότι επιτυγχάνεται η μείωση του  ονομαστικού βάρους του ελληνικού χρέους, που είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ιούλιο. Γιατί ενώ τον Ιούλιο η μείωση του ονομαστικού χρέους ήταν 11,6% του ΑΕΠ, τώρα ανέρχεται κοντά στο 50% του ΑΕΠ. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη ανάληψη ζημιών από τις τράπεζες, αλλά θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη πια κατανομή των βαρών. Αίρονται βάρη από τον Ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες».
Για τις τράπεζες:
«Για  μας, δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα, να βάλουμε  πάνω από το εθνικό συμφέρον το οποιοδήποτε  ιδιωτικό συμφέρον. Γι΄ αυτό, με έκπληξη  παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ακόμα και «προοδευτικές» φωνές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, να ανησυχούν επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος. Δημιουργούσαν ένα κλίμα ανησυχίας, επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος – πραγματικά, είναι παράδοξο αυτό. Δηλαδή, εμείς μεταφέραμε ένα βάρος από τον Έλληνα, από τον Ελληνικό λαό, στις πλάτες των τραπεζών, και θεωρούμε ότι ήταν μια δίκαιη μεταφορά των βαρών».
Για τους «υπερ-πατριώτες» και τα σενάρια για «ύπατο αρμοστή»:
«Είχαμε και  πολλούς «υπέρ-πατριώτες». Με αφορμή το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάρα πολλοί χρησιμοποίησαν υπέρ-πατριωτικές κορώνες, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις…Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να πει κανείς ότι η μείωση των  βαρών βοηθά ακριβώς στην απελευθέρωσή μας από την εξάρτηση, αλλά ακόμα  και γι΄ αυτούς τους λεγόμενους «επαχθείς όρους» βιάστηκαν, επένδυσαν για μία ακόμα φορά στην αποτυχία της χώρας και διαψεύδονται από τα συμπεράσματα, για τα οποία δώσαμε σκληρή μάχη, πετυχαίνοντας αυτά ακριβώς που ζητήσαμε.
Επιτέλους, να τελειώνουμε  με την προπαγάνδα και την εύκολη λασπολογία. Εμείς παλεύουμε για την πατρίδα. Όλοι αγαπάμε το ίδιο τον τόπο μας και όλοι παλεύουμε για το καλό του. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας».
Όλη η συνέντευξη τύπου και το βίντεο εδώ: http://www.primeminister.gov.gr/2011/10/27/6833
Ποια ήταν η αντίδραση όμως των κομμάτων στην Ελλάδα; Συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας από τους περισσότερους (πολλοί από αυτούς θα … αγαπήσουν τη συμφωνία λίγες μέρες μετά). Το σύνθημα των περισσότερων ήταν το ανιστόρητο «με τη συμφωνία, το χρέος το 2020 θα είναι όσο ήταν το 2009». Γιατί ανιστόρητο; Γιατί αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα και συνέχιζε και τα επόμενα χρόνια να έχει τα ελλείμματα των 36 δισ. του 2009, τότε το χρέος θα είχε ξεπεράσει, με συντηρητικούς υπολογισμούς, το 200% μέχρι το 2011 και το 2020 θα βρισκόταν στο 240%. Φυσικά, αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα, κανένας δεν θα μας δάνειζε, θα είχαμε καταρρεύσει βίαια από το Μάιο του 2010 και δεν θα είχε κανένα νόημα να μετράμε το χρέος που θα μας είχε ήδη πνίξει…  
Ο αρχηγός της Ν.Δ., Α. Σαμαράς, δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής. Συνδύασε το κατηγορηματικό του «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Βρυξελλών (έκανε “τούμπα” λίγες μέρες μετά) με το μήνυμα του για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ»:
«Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009! … Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να λέει “ΟΧΙ” στο λάθος, να στηρίζει ο,τιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας… Χρόνια Πολλά σε όλους, για την αυριανή Εθνική επέτειο του ΟΧΙ!».
Χαρακτηριστικές είναι και οι σφόδρα αρνητικές τοποθετήσεις βουλευτών της Ν.Δ. εκείνη την ημέρα που μπερδεύουν την καταστροφική μονομερή αναδιάρθρωση χρέους με το εθελοντικό “κούρεμα” που αποφασίστηκε τότε στις Βρυξέλλες. Εδώ ο κ. Γκιουλέκας στο MEGA:
Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης (και αυτός έκανε “τούμπα” λίγες μέρες μετά) ήταν ακόμα πιο οξύς. Στις 27 Οκτωβρίου 2011 θα δηλώσει:
«Τώρα τι δικαιώνεται; Η θεσμοποίηση της ταπείνωσης. Ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, ή είναι ανυποψίαστοι ή κάτι πολύ χειρότερο. Πολιτικά δόλιοι».
Στις 28 Οκτωβρίου 2011 θα δηλώσει: «Πριν 71 χρόνια, σαν και σήμερα, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας είπαν το μεγάλο “ΟΧΙ” στην εθνική ταπείνωση και την κηδεμονία. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, μας ζητούν το ίδιο. Μια ταπείνωση της χώρας και μια κηδεμονία. Τότε μας πήραν τον εθνικό μας πλούτο. Τώρα απαιτούν πάλι το ίδιο. Είναι η σειρά μας να φωνάξουμε το δικό μας “ΟΧΙ”…»
Και λίγο αργότερα, από το σπίτι του Ιωάννη Μεταξά θα δηλώσει: «Σε αυτό το σπίτι, πριν 71 χρόνια, η Ελλάδα βροντοφώναξε το γενναίο και ένδοξο «ΟΧΙ» δια στόματος Ιωάννη Μεταξά. «ΟΧΙ»στην ταπείνωση, «ΟΧΙ» στην κατοχή. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ένα δειλό «ναι». Η Ελλάδα δεν μπορεί να το συνυπογράψει. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων πρέπει να το αποκρούσει. Χρόνια πολλά».
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για κοροϊδία του λαού.
Η πρόεδρος – τότε – της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη κάνει θετικές δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά ζητάει νέα κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης:
«Η Ευρώπη πήρε τις αποφάσεις της. Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού. Σήμερα ξημερώνει μια άλλη μέρα… Αυτό που απαιτείται είναι μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με ανθρώπους υπεράνω κομμάτων, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αν έχουμε την ωριμότητα να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Άλλως πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, το λόγο θα πρέπει να έχει λαός.»
Θετικός ως ένα βαθμό εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης:
«Η απόφαση εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν, όμως, σε εκκρεμότητα τα μεγάλα ζητήματα της παρατεταμένης βαθιάς λιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους. Δηλαδή ένα ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους…».
Τέλος, ο Α. Τσίπρας δηλώνει κατηγορηματικά:
«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός, στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης, να πει ένα μεγάλο όχι στην εξόντωση της Ελλάδας και στη διάλυση της Ευρώπης. Ένα όχι στη λιτότητα, ένα όχι στην επιτροπεία, ένα όχι στη μεγάλη απειλή της εξαθλίωσης των λαών της Ευρώπης προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ήρθε η ώρα ο ίδιος ο λαός μας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να επιβάλει τη κυριαρχία του. Να επιβάλει τη μόνη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, να επιβάλει την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».
Με ελάχιστες εξαιρέσεις λοιπόν, μέσα σε ένα κλίμα απίστευτης παραπληροφόρησης και δημαγωγίας, η Συμφωνία των Βρυξελλών απορρίπτεται κατηγορηματικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ξημερώνει Παρασκευή 28η  Οκτωβρίου 2011. Το “κλίμα” για τα αδιανόητα που πρόκειται να συμβούν στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα είναι ήδη φτιαγμένο.
Δύο μέρες πριν, στις 26 Οκτωβρίου 2011, ο Α. Τσίπρας έχει “προφητέψει” τι πρόκειται να συμβεί, μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά:
«Δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη αναντιστοιχία της κοινής γνώμης, της βούλησης της κοινωνίας και του λαού από την ασκούμενη και εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση. Μόνο στην επταετία. Αλλά βλέπουμε συμπτώματα όμοια με αυτά που βλέπαμε στην επταετία σε σχέση με την αντίδραση του λαού. Η αντίδραση και η αγανάκτηση έχει φτάσει και έχει περάσει στα γήπεδα και στις εξέδρες και στα σχολειά μας ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ. Δεν θα μπορούν να σταθούν, όχι σε καφενείο, σε κοινωνική εκδήλωση δεν θα μπορούν να σταθούν αν συνεχίσουν έτσι».   
Δείτε εδώ το βίντεο (από 5:40): http://www.youtube.com/watch?v=lDylURmlfeU
Στις 27 Οκτωβρίου 2011 γίνονται “αυθόρμητα” επεισόδια  κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Και στις 28 Οκτωβρίου 2011 οι “αυθόρμητοι” αγανακτισμένοι φτάνουν στο σημείο να διακόψουν τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Βρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δηλώνει:
«Λυπάμαι για τους υβριστές, διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους και είναι και νέοι άνθρωποι…Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. 15 χρονών ήμουν αντάρτης και πολεμούσα το ναζισμό και τους γερμανούς. Μην μου λένε τώρα Παπούλια προδότη! Ποιος είναι ο Παπούλιας προδότης; Να ντρέπουνται, να ντρέπουνται».
Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Γλέζος δηλώνει περήφανα στον Γιώργο Παπαδάκη: «Στη Θεσσαλονίκη αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε»
Κυκλοφορούν φήμες και βίντεο ότι το σώμα παρέλασης της σχολής Ευελπίδων αρνείται να φύγει από την παρέλαση όταν αυτή ακυρώθηκε:
Τα ίδια γίνονται παντού: επεισόδια, συμπλοκές, βρισιές
Η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης επί μήνες με ακατάσχετη δημαγωγία και συνομωσιολογία έχει πετύχει το στόχο της
Συνεχίζεται…

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – τρίτο μέρος (26 Οκτωβρίου 2011)


Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου και η ελληνική αποστολή γνωρίζουν ότι πρέπει να φύγουν από τις Βρυξέλλες με μία συμφωνία που θα μειώνει ραγδαία το ελληνικό χρέος και θα προσφέρει στην Ελλάδα καλύτερους όρους εξυπηρέτησης των δανείων της. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η εκκρεμότητα της οριστικής και αποτελεσματικής συμφωνίας με τους εταίρους, που κρατάει από τον Ιούλιο, πρέπει να λήξει τώρα.
Οι εφημερίδες αποτυπώνουν την κορύφωση των διαπραγματεύσεων:  
ΤΑ ΝΕΑ: «Δραματικό παζάρι για το κούρεμα»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Όλα ανοιχτά ως την ύστατη ώρα»
ΕΘΝΟΣ: «ΕΥΡΩΖΑΛΗ από τα “βέτο” της Μέρκελ – σκληρή σύγκρουση στο παρά 5’ της συνόδου κορυφής»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ με τη χρεοκοπία – μάχη Μέρκελ-τραπεζιτών για το ύψος του κουρέματος»
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» έχει τίτλο «Λύση με διάρκεια» και γράφει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι υπερβολή: η σημερινή ημέρα θα σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στις Βρυξέλλες η Ελλάδα δίνει μάχη επιβίωσης και απέναντί της δεν έχει εχθρούς, έχει εταίρους και φίλους. Με τους οποίους δεν κάνει πόλεμο, αλλά διαπραγμάτευση. Αν η διαπραγμάτευση αυτή δεν πάει καλά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Αυτό καθιστά την ελληνική στρατηγική ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση».
Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δίνει, για ακόμη μία φορά, το στίγμα της Ν.Δ.:«ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ! Φτηνά κόλπα από τον Γιώργο για να… μείνει – ξαφνικά χθες το βράδυ ξέχασε τους…180 για το νέο Μνημόνιο, θα το περάσει (λέει) με 151! “Κοινοβουλευτική χούντα μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ” δήλωση βόμβα του από τον Δημήτρη Σταμάτη, σύμβουλο του αρχηγού της Ν.Δ.»
Στην Ελλάδα η καθημερινή δημαγωγία, κυρίως μέσα από τηλεοπτικά παράθυρα, έχει χτυπήσει κόκκινο. Βρισιές όπως «προδότες», «δοσίλογοι», «Τσολάκογλου» εκτοξεύονται σε καθημερινή βάση χωρίς να ιδρώνει το αυτί του οποιουδήποτε. Εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από παρέμβαση του Γιώργου Τράγκα στο δελτίο ειδήσεων του Alter στις 19/10/2011, που αποτυπώνει πλήρως το επίπεδο του υβρεολογίου της εποχής ενάντια στην κυβέρνηση και στον Γ. Παπανδρέου: 
Τα αποτελέσματα της δημαγωγίας είναι πλέον παντού ορατά. Εκείνη τη μέρα, στη Θεσσαλονίκη, στη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου της, βλέπουμε τα προεόρτια του αίσχους που θα ακολουθήσουν δύο μέρες αργότερα στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. «Αγανακτισμένοι» καθυβρίζουν τον Υπουργό Άμυνας, Π. Μπεγλίτη ενώ εξέρχεται του ναού του Αγίου Δημητρίου. Δείτε το βίντεο:
Στη Ν.Δ. αποκαλύπτεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς που είχε συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, δεν έλαβε καν το λόγο να πει μια οποιαδήποτε υποστηρικτική κουβέντα για την Ελλάδα…
Παρόλα αυτά, την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, το βράδυ της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου 2011, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης θεωρεί σωστό να κάνει στην κυβέρνηση μαθήματα διαπραγμάτευσης :
«Τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες, ερήμην του κ. Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα λαθεμένων κυβερνητικών χειρισμών. Είναι εκείνα που η κυβέρνηση διακήρυσσε πως ήθελε να αποφύγει, παίρνοντας διαδοχικά πακέτα επώδυνων μέτρων. Αναμένουμε να δούμε, εάν η όποια ελάφρυνση χρέους, θα μας επιστρέψει -τουλάχιστον- εκεί που ήμασταν (από πλευράς χρέους και τόκων) το 2009 και πριν αρχίσουν όλες αυτές οι θυσίες. Επίσης, αναμένουμε να δούμε τον τρόπο διασφάλισης της ρευστότητας για την οικονομία μας και των ασφαλιστικών μας ταμείων. Και ασφαλώς ζητάμε από την Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να μην δεχτεί καν οποιαδήποτε συζήτηση για εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Στο βραδινό δελτίο του MEGA, όπου διεξάγεται συζήτηση για το αν η Ελλάδα γίνεται “προτεκτοράτο” και αν έρχεται “ύπατος αρμοστής”, ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης δηλώνει:
«…Το σύνταγμα στο άρθρο 28 λέει ότι μπορεί να εκχωρήσει αρμοδιότητες των εθνικών οργάνων σε διεθνή όργανα όταν αυτό γίνεται σε διαδικασία της ΕΕ, και όταν το κάνουν το ίδιο ισομερώς και όλοι οι άλλοι, εδώ δεν πρόκειται περί αυτού, μην υποτιμάμε το σύνταγμά μας και δεν λέω ότι το κάνετε εσείς, αν πιστεύει ότι το σύνταγμα με οποιεσδήποτε πλειοψηφίες επιτρέπει να καταργήσουμε την εθνική κυριαρχία, το απαγορεύει και έχει και ένα ακροτελεύτιο άρθρο που λέει αν πάει να γίνει«παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους»
«…Αν συμφωνούμε με την πολιτική που εγκαινιάζει η νέα δανειακή σύμβαση, γιατί περί αυτού θα πρόκειται, αν συμφωνούμε με αυτό φυσικά θα το ψηφίσουμε και χωρίς να μας εκβιάσει κανένας, αν δεν συμφωνούμε, ο Θεός να κατέβει να μας επηρεάσει δεν θα την ψηφίσουμε».  
Στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ ο αναλυτής Μπ. Παπαδημητρίου, ανησυχώντας για τις τράπεζες, δηλώνει πολύ χαρακτηριστικά:
«Εμένα μου έχει κάνει εντύπωση εδώ που τα έφτασε ο Παπανδρέου, λες και το είχε βάλει στόχο από την αρχή να φτάσουμε εδώ αλλά δεν τον απέτρεψε και κανείς, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή και στην ελληνική πολιτική σκηνή, έρχονται κάποιοι – παραδόξως – και υπερασπίζονται τις τράπεζες. Αντιλαμβάνομαι ότι τις τράπεζες θα τις υπερασπιστεί το κράτος και ο φορολογούμενος. Έβαλαν λεφτά το 2008, οι φορολογούμενοι, έβαλαν λεφτά το 2010, θα ξαναβάλουν τώρα, γιατί οι φορολογούμενοι θα χρωστούν όλα αυτά τα χρήματα που θα πάνε να επανακεφαλοποιήσουν τις τράπεζες. Άρα ποιους ακριβώς υπερασπίζονται αυτοί που υπερασπίζονται σήμερα τις τράπεζες ως να πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ανεξαρτησίας. Είναι τεράστια η πάσα που κάνουν και άνθρωποι της αριστεράς και άνθρωποι της δεξιάς και διάφορα παπαγαλάκια που κυκλοφορούν, στον Παπανδρέου ο οποίος θα γυρίσει πίσω τροπαιοφόρος και θα πει: Σας έκοψα το χρέος, κρατικοποίησα τις τράπεζες. Θα πουλήσει πολύ σοσιαλισμό σε οικονομική συσκευασία. Αναρωτιέμαι αν όλα αυτά τα είχε σχεδιάσει ο ΓΑΠ ή ο καλός θεός του κάνει τέτοια μεγάλα δώρα».
Στο βραδινό δελτίο του ALTER, οι δημοσιογράφοι Χατζηνικολάου, Παυλόπουλος και Δελατόλλας δηλώνουν μεταξύ άλλων:
Δελατόλλας: «Το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζουμε είναι το εξής. Ο Παπανδρέου έχει τελειώσει πολιτικά. Το λέω πριν τη Σύνοδο. Έχει τελειώσει γιατί, ήταν μεγάλη δουλειά, δύσκολη, δεν τα κατάφερε. Δεν συντονίστηκε. Δεν διαπραγματεύτηκε, είχε έναν απίστευτο υπουργό οικονομικών πριν, πήγαινε στις πρώτες συνεδριάσεις της Ε.Ε. και μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, αυτά είναι εγκληματικά που τα πληρώνει η χώρα τώρα. Δεν είπε την αλήθεια στον κόσμο για την αναδιάρθρωση για το κούρεμα. Κι έχω κι ένα κοινωνικό παράδειγμα. Έβλεπα στην Θεσσαλονίκη, ο Μπεγλίτης, αυτοδημιούργητος, καθαρός πολιτικός, δέχθηκε τη μήνη των συγκεντρωμένων ανθρώπων. Ανοίγει η πόρτα ενός αυτοκινήτου, βλέπουν πολιτικό και γιουχάρουν. Δεύτερο παράδειγμα τραγικό. Οι γιατροί χωρίς σύνορα μαζεύουν γάλα για τα παιδιά της Αφρικής κι ανακοίνωσαν κι ότι μαζεύουν τρόφιμα για ελληνικές οικογένειες. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Κι αυτά είναι απόρροια λανθασμένης πολιτικής. Ο Παπανδρέου χάνει πολιτικά και από αυτούς που τον ψέγουν γιατί δεν προχώρησε γρήγορα και από την κοινωνία και την αντιπολίτευση ότι υπέγραψε λάθος μνημόνιο».
Χατζηνικολάου: «Δεν είπε τα όχι που έπρεπε».
Παυλόπουλος: «Δύο χρόνια δεν έχουμε κάνει ούτε μια διαρθρωτική αλλαγή. Κάθε φορά που διαπίστωνε λάθος στρεφόταν στους μισθωτούς και τους γονάτιζε για να κλείσει τις τρύπες που άνοιγε. Φτάνουμε τώρα να διαπραγματευόμαστε και πάμε σε αυτό που ξορκίζαμε δηλαδή την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και με τον κίνδυνο το χρέος να μην γίνει βιώσιμο. Πρέπει ένα ελληνικό κράτος διαλυμένο να αποδίδει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Χατζηνικολάου: «Η πολιτική βάση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης είναι ίδια. Να εφαρμοστούν τα μέτρα για να μην χρεοκοπήσουμε. Αυτό λέγανε για το μεσοπρόθεσμο αυτό για όλα. Ε, δεν είναι μονόδρομος. Πάλι η κοινωνία καλείται να ακολουθήσει το ίδιο δρόμο για τον ισοσκελισμό. Δεν γίνεται. Πρέπει να μαζέψουμε τις σπατάλες, να αλλάξουμε δρόμο. 77 νέοι οργανισμοί, ακόμη και 25.000 προσλήψεις έκαναν. Αυτή θα είναι πρωτογενής ταφόπλακα έτσι όπως πάει όχι πρωτογενές πλεόνασμα. Να μαζευτούν, να μειώσουν τους κομματικούς στρατούς». (σ.σ. τα περί 77 οργανισμών και 25.000 προσλήψεων ήταν επιχειρήματα Μιχελάκη που είχαν διαψευστεί από την κυβέρνηση και έχουν διαψευστεί κατ’επανάληψη με επίσημα στοιχεία) 
Δελατόλλας: «Αυτοί που μας ακούνε έχουν ακούσει τον Παπανδρέου να μας σώζει 2-3 φορές…»
Χατζηνικολάου: «Όχι 2-3, 5-6».
Δελατόλας: «Όταν ο Παπανδρέου μιλάει για σωτηρία και αυτό θα είναι να έρθει ο Ράιχενμπαχ εδώ που ήρθε και στρογγυλοκάθισε πριν ακόμη έχουμε απόφαση…»
Χατζηνικολάου: «Πρέπει να σας διακόψω, έχουμε δήλωση του υπερπρωθυπουργού, του Ράιχενμπαχ…Και τώρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πει κι ο Σκανδαλίδης που έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μπάστακα στο υπουργείο».
Δείτε εδώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το δελτίο του Alter:
Λίγο αργότερα στο ίδιο δελτίο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δηλώνει μεταξύ άλλων:
«Το Μάιο του 2010, όταν χρειαζόταν η χώρα τα 9 δισ. έφερα στον κ. Παπανδρέου μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, η οποία  θα μας δάνειζε 10 δισ. Πήγαν οι άνθρωποι στο Μαξίμου και δεν τους είπαν κουβέντα. Το είχα πει. Φαινόταν ότι είχε επιλεγεί ένας μονόδρομος… Αν ο κ. Παπανδρέου, την Δευτέρα κιόλας, δεν ανοίξει την πορεία σε μια άλλη κυβέρνηση θα έχουμε ένα casus belli σε όλα τα μέτωπα. Δεν μπορεί ο Παπανδρέου. Τα Χριστούγεννα θα μας βρουν με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Παπανδρέου δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ούτε μία ημέρα».
Δείτε εδώ:
Ξημερώνει 27η Οκτωβρίου 2011. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα (!) ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στα γραφεία της Ελλάδας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από πάνω από δέκα ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων με όλους τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. Η διαγραφή του δημοσίου χρέους είναι η μέγιστη δυνατή, η νέα δανειακή σύμβαση έχει τους καλύτερους δυνατούς όρους και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία “επιτροπεία” ή “ύπατος αρμοστής”.  
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όλη η ελληνική αποστολή ξεσπάει αυθόρμητα σε χειροκροτήματα, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Γύρω στις 6 η ώρα το πρωί (!) ξεκινάει η συνέντευξη τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.  
Συνεχίζεται… 

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – δεύτερο μέροςΤο βράδυ της Κυριακής 23 Οκτωβρίου 2011 ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς οριστική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα. Η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το “κούρεμα” του χρέους και τη νέα, βελτιωμένη, δανειακή σύμβαση κορυφώνεται. Αποφασίζεται – πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ε.Ε. – νέα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις 26 Οκτωβρίου 2011. Ο Παπανδρέου, μαζί με τον Βενιζέλο, έχουν σύσκεψη με Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπαρόζο, Ρομπάι. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η σημαντική ανακούφιση της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Ο Παπανδρέου κάνει δηλώσεις στις οποίες υπογραμμίζει: «Στόχος μας ήταν και είναι, και σήμερα, να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους του παρελθόντος, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. Αυτό το βάρος, στις πλάτες κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να μειωθεί, για να ανασάνουμε. Και παράλληλα, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Διαρθρωτικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και νοοτροπίες δεκαετιών. Αλλαγές, που βέβαια, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Ξεκινήσαμε σήμερα το τελικό στάδιο μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση, για μια συνολική απάντηση στην ευρύτερη κρίση, όχι απλά στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή κρίση…»
Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 οι περισσότερες εφημερίδες αποτυπώνουν την αγωνία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και κάποιες άλλες την προτίμησή τους στη δραχμή και στην απίστευτη δημαγωγία …
ΤΑ ΝΕΑ: «ΒΑΘΥ ΚΟΥΡΕΜΑ και παιχνίδι με τη φωτιά»
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΘΡΙΛΕΡ με Συνόδους κορυφής και Ευρωπαϊκά Συμβούλια»
ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας – έγκλημα σε βάρος του λαού η λύση που “επιβάλλουν” οι Γερμανοί με το ΔΝΤ, με την οποία η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία και οι Έλληνες γίνονται δούλοι με μεροκάματα Βουλγαρίας»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η “αποστολή” του Γιώργου. Θρίλερ πιέσεων και εκβιασμών προς τις τράπεζες να δεχτούν (για να μη θεωρηθεί χρεοκοπία) “κούρεμα” ομολόγων άνω του 50% – Η Ελλάδα και επισήμως υπό ξένη επιτροπεία – με υπερεξουσίες ο Χορστ Ράιχενμπαχ που θα αποφασίζει για τα πάντα και θα διοικεί με τοποτηρητές σε όλα τα υπουργεία»
ΕΘΝΟΣ: «ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕΡΚΕΛ για κούρεμα – εποπτεία»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ – Τι σημαίνει η διαγραφή χρέους 50% που επιβάλλει η Μέρκελ – Βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων, υπό κρατικοποίηση αρκετές τράπεζες, σε δίνη οι επιχειρήσεις»
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, παρά την πολύμηνη εξαντλητική διαπραγμάτευση, υποστηρίζει:«ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, κούρεμα ομολόγων γύρω στο 50%, ερήμην Παπανδρέου – Βενιζέλου».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον Real FM, δηλώνει:
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:» Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» λέει ότι Παπανδρέου και Βενιζέλος ήταν «κομπάρσοι στις Βρυξέλλες», αυτός είναι ο κύριος τίτλος της. Λέει δηλαδή αυτό που κατ’ ουσίαν λέμε ίσως πιο ευγενικά οι υπόλοιποι, ότι η Ευρώπη αποφασίζει για μας χωρίς εμάς».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Έχω την ελπίδα ότι δεν θα είμαστε «κομπάρσοι» την Τετάρτη».
Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναζωπυρώνεται για ακόμη μία φορά στα μέσα ενημέρωσης η δημαγωγία περί υποταγμένων, προδοτών, εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, κηδεμονίας της Ελλάδας και επιτροπείας ξένων κ.ο.κ.
Δύο βίντεο δίνουν ανάγλυφα το “κλίμα” της εποχής:
α. Από την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου αναφορικά με τα συνθήματα στα γήπεδα:
β. Από την πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη:
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί νηνεμία καθώς όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνόδου κορυφής.
Η Ν.Δ. εντωμεταξύ απορρίπτει κάθε πιθανότητα να ψηφίσει την νέα συμφωνία. Ο Γ. Μιχελάκης δηλώνει: «Εμείς –όπως τόνισε εδώ και πολύ καιρό στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς- «ναι» στο λάθος δεν πρόκειται να πούμε».
Ταυτόχρονα, υιοθετώντας την “σπέκουλα” περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, η Ν.Δ. σπεύδει να κηρύξει και άλλοn … “ανένδοτο” : «Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους δεν συζητάμε, δεν δεχόμαστε».
Από τις εφημερίδες, ξεχωρίζει ο πρωτοσέλιδος τίτλος και το κύριο άρθρο της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μεγάλο “κούρεμα” και 180 ψήφοι – κύρωση με αυξημένη πλειοψηφία μελετά η κυβέρνηση. Σε αντιπαράθεση κυβέρνηση και μέτοχοι τραπεζών».
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας έχει τίτλο “Ισχυρή κυβέρνηση” και γράφει: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες αποστολές που απαιτούν συντονισμό, αποφασιστική διοίκηση και σχέδιο. Πολιτικά έχει σπαταλήσει και ξοδέψει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού της κεφαλαίου με τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και τις αστοχίες της. Η επόμενη ημέρα, μετά το «κούρεμα» και τις άλλες αποφάσεις, θα απαιτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση τόσο από πολιτική όσο και τεχνοκρατική άποψη. Δεν μπορεί, συνεπώς, να συνεχισθεί με κανένα τρόπο η σημερινή διακυβέρνηση».
Άλλοι ενδεικτικοί τίτλοι:
ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ όποιος τολμήσει να ψηφίζει στη Βουλή τη νέα προδοτική συμφωνία που εκχωρεί σε ξένους την εθνική μας κυριαρχία – Φούνταρε συνειδητά την χώρα ο Γιωργάκης – Γρήγορα εκλογές»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΧΑΟΣ αν δεν… Στο τραπέζι εκλογές 27 Νοεμβρίου ή 4 Δεκεμβρίου με “παιχνίδι” για τους 180 που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή. “Μην τολμήσετε” να εμφανιστείτε στην παρέλαση», κοχλάζει η κοινωνία – μηνύματα οργής από παντού προς υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές»
Ενώ «ΤΑ ΝΕΑ» αναδεικνύουν το παζάρι με τις τράπεζες: «ΚΟΥΡΕΜΑ 100 ΔΙΣ και στο βάθος κάλπη – Παζάρια με τις τράπεζες για να δεχτούν μεγάλες ζημιές»
Συνεχίζεται…

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – πρώτο μέροςΤην Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 κορυφωνόταν η προσπάθεια Παπανδρέου για «κλείσιμο» της διαγραφής χρέους και του νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα. Μετά από πολλούς μήνες άρνησης των ευρωπαίων ακόμα και να ακούσουν τη λέξη «κούρεμα», οι αντιστάσεις τους έχουν καμφθεί, οι μηχανισμοί για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή φαινομένων Αργεντινής έχουν δημιουργηθεί και απομένει η συμφωνία για το ύψος της διαγραφής χρέους και τους όρους του νέου χρηματοδοτικού πακέτου.
Η κυβέρνηση δίνει πολυμέτωπη διπλωματική μάχη για τους καλύτερους δυνατούς όρους και τη μεγαλύτερη δυνατή διαγραφή χρέους.
Το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινούσε στις 22 Οκτωβρίου 2011.  
Στη Βουλή, στις 20 Οκτωβρίου 2011, ψηφίζεται κρίσιμο πολυνομοσχέδιο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Η Λούκα Κατσέλη δεν ψηφίζει ένα άρθρο και διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αριθμεί πλέον 153 βουλευτές.
Κάποιοι δίνουν «ραντεβού» για εξελίξεις μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι δηλώσεις μερικών βουλευτών είναι ενδεικτικές:
Β. Παπανδρέου: «Είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 σε μια συμβολική κίνηση ότι το Κοινοβούλιο παίζει στοιχειωδώς ρόλο. Είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με διαβεβαίωσε ότι ακόμα κι αν ένα άρθρο δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Μου ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την Κυριακή. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω με συνειδησιακό πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει».
Μ. Ανδρουλάκης: «Αισθάνομαι ότι με ευθύνη όλων πρέπει να υπάρξει μια μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό»
Δημ. Κρεμαστινός: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση, με ή χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Δ. Λιντζέρης: «Μονόδρομος η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης».
Τόνια Αντωνίου: «Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η εθνική συστράτευση. Δεν αρκεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών να βρουν τον τρόπο: ή εθνική συνεννόηση ή κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή εκλογές. Ως εδώ και μη παρέκει».
Ηλ. Θεοδωρίδης: «Μετά τη συμφωνία της Κυριακής θα μπούμε στο πεδίο της αντιμετώπισης των εσωτερικών προβλημάτων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος συνεισφοράς για όλες τις δυνάμεις».
Ν. Σαλαγιάννης: «Είμαι πεπεισμένος ότι καμιά μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις. Κι αν το πολιτικό σύστημα φανεί κατώτερο των περιστάσεων, να μιλήσει ο ελληνικός λαός».
Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011την ώρα που κορυφώνεται η εθνική προσπάθεια, ο Α. Σαμαράς, που σήμερα κόπτεται για την αξιοπιστία της χώρας και δέχεται τα εύσημα των ξένων για την προσπάθεια που έγινε τη διετία 2009-2011, θεωρεί σωστό να δημοσιεύσει άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για να ενημερώσει το γερμανικό κοινό ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα και τα πάντα έχουν αποτύχει. Ούτε καν ότι μειώθηκε το έλλειμμα με πρωτοφανή ρυθμό δεν παραδέχεται.
Τώρα βέβαια ομολογεί στο εξωτερικό ότι «πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια».
Σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 21ης Οκτωβρίου 2011 αναφέρονται στα πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν την προηγούμενη μέρα στο Σύνταγμα την ώρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο. Διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και κουκουλοφόρων. Ένας διαδηλωτής του ΚΚΕ χάνει τη ζωή του μετά από καρδιακό επεισόδιο.
ΕΘΝΟΣ: «ΜΕΡΑ ΤΡΟΜΟΥ – Δολοφονικό αμόκ με κουκούλες κατά ΠΑΜΕ»
ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΕΒΑΨΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΙΜΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟ – Ο Γιώργος επενδύει στο χάος για να κρατηθεί στην εξουσία»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σοκ από την ωμή βία»
Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου 2011 τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και καταφέρονται εναντίον της διαγραφής χρέους (!) … Η προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές ερεθίζει αρκετούς…
ΤΑ ΝΕΑ: «ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ο Γιώργος, η χώρα, το ευρώ – η Σύνοδος κορυφής κρίνει την επόμενη μέρα στην κυβέρνηση, διευθυντήριο της τρόικας πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αθήνα»
 ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΕΜΦΥΛΙΟΣ – Θάνατος για την Ελλάδα το “κούρεμα” 60% που μεθοδεύουν οι Γερμανοί»
ΕΘΝΟΣ: «ΣΤΑ ΒΡΑΧΝΙΑ σπρώχνει η Γερμανία την Ε.Ε.»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ για την κυβέρνηση – Όμηρος των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, Αιχμάλωτη των αντιδράσεων από τους βουλευτές της»
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΚΟΥΡΕΜΑ-ΜΑΜΟΥΘ σε τράπεζες, επιχειρήσεις, συντάξεις»

Συνεχίζεται…

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Ανδρέας Παπανδρέου: Χριστούγεννα στο σπίτι


Στις 6.00' μ.μ. της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου χτύπησε την πόρτα μου ένας χωροφύλακας. Κάποιοι σπουδαίοι ξένοι επισκέπτες είχαν έρθει να με δουν. Μου είπε να ετοιμαστώ να τους συναντήσω στο δωμάτιο όπου συνήθως συναντούσα το δικηγόρο μου. Αν ήθελα, μπορούσα να πάρω μαζί μου τη μικρή μου θερμάστρα. Θα βελτίωνε τις συνθήκες για τους επισκέπτες. Αυτό μου έκανε έκπληξη. Γιατί επέτρεψαν στους ξένους να με επισκεφθούν; Το καλοκαίρι μού είχε γίνει μια σημαντική επίσκεψη από βουλευτές των σκανδιναβικών χωρών. Επιστρέφοντας στις χώρες τους, περιέγραφαν με λεπτομέρειες τις συνθήκες της φυλάκισης μου και δημιούργησαν αναρίθμητα προβλήματα στις σχέσεις της χούντας με τη Δυτική Ευρώπη. Πώς τόλμησε ο Παπαδόπουλος να επαναλάβει το πείραμα;
 Συνάντησα τους επισκέπτες μου. Ήταν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία και, επιστρέφοντας, να υποβάλουν την αναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. [...] Μπορούσα να μιλήσω ελεύθερα. Τίποτα από ό,τι θα έλεγα δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε βάρος μου. Για μένα αυτό ήταν θεόπεμπτο.

 ...] Την επομένη η επίσκεψη της Μαργαρίτας και των παιδιών καθυστέρησε κάπως από την άφιξη καινούριων κρατουμένων. Έφτασα στο χώρο των επισκέψεων στις 12.45' μ.μ., μόλις δεκαπέντε λεπτά πριν αρχίσει το ραδιόφωνο να μεταδίδει τα νέα. Βρήκα τη Μαργαρίτα, τον Γιώργο και τη μητέρα μου σε κάπως καλύτερη διάθεση. Κυκλοφορούσαν φήμες στην Αθήνα πως θα αποφυλακιζόμουν σύντομα, αλλά κανείς μας δεν ήθελε να το πιστέψει. Παρόμοιες φήμες είχαν και άλλοτε κυκλοφορήσει. Στη συζήτηση κυριαρχούσε η σκέψη πως θα περνούσα τα Χριστούγεννα στη φυλακή. Η Μαργαρίτα απεχθανόταν την ιδέα αυτή. Γι' αυτή τα Χριστούγεννα ήταν η διαχωριστική γραμμή. Είχε συνηθίσει στη σκέψη πως, αν δεν ήμουν ελεύθερος μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως να μην ελευθερωνόμουν ποτέ. Στη 1.00' μ.μ. το ραδιόφωνο άρχισε να μεταδίδει τα νέα. Δυναμώσαμε τις φωνές μας, για να μπορούμε να ακούμε ο ένας τον άλλο. Ξαφνικά, εκκωφαντικές επευφημίες κάλυψαν το κτίριο. Η Μαργαρίτα ξαφνιάστηκε.
- Τι ήταν αυτό; ρώτησε.
-Ίσως κάποιο αθλητικό γεγονός, απάντησα. Τα αθλητικά πάντα ενθουσιάζουν τους κρατούμενους.
Αλλά ο Γιώργος μας διέκοψε.
xι, όxι, είπε. Άκουσα τη λέξη «αμνηστία». Στην πραγματικότητα, μου φαίνεται πως άκουσα «γενική αμνηστία».
 Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Κατά κάποιο τρόπο δεν ήθελα να το πιστέψω. Στράφηκα προς τον αξιωματικό που στεκόταν δίπλα στη Μαργαρίτα.
- Μίλησε το ραδιόφωνο για αμνηστία; ρώτησα.
-Δεν ξέρω. Μη οας απασχολεί το ραδιόφωνο. Μιλάτε στη σύζυγο σας.
 Τα δάκρυα της Μαργαρίιας κυλούσαν ακατάπαυστα.
- Μη, Μαργαρίτα, είπα. Μην αφήνεις τη συγκίνηση να σε καταλάβει. Ακόμα κι αν είναι αμνηστία, δεν ξέρουμε αν με αφορά.
 Αλλά εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ο Τουρνάς.
- Τι ακούω, τι ακούω; είπε με συστολή.
- Τι νέα; ρώτησα. Ανακοίνωσαν καμιά αμνηστία;
-Έτσι άκουσα, είπε χαμογελώντας ο Τουρνάς και προχώρησε προς το προαύλιο της φυλακής.
Η ώρα πέρασε. Η Μαργαρίτα, ο Γιώργος και η μητέρα μου έπρεπε να φύγουν.
-Αν είναι αμνηστία, γιατί σε κρατάνε εδώ; Θέλω να σε πάρω μαζί μου τώρα, έλεγε η Μαργαρίτα κλαίγοντας.

 Έφυγαν. Μετά ήρθαν τα τρία μικρότερα παιδιά μου, η Σοφία, ο Νίκος και ο Ανδρέας. Με επισκέφθηκαν στο γραφείο του αρxιφύλακα. Άκουσαν τα νέα και ήταν κατασυγκινημένα. Σε λίγο έσβησε κάθε αμφιβολία. Ήρθε πάλι ο Τουρνάς.
- Ναι, είπε. Σας δόθηκε αμνηστία. Ο πρωθυπουργός μόλις είπε πως όλοι, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέxρι τον τελευταίο Έλληνα, θα πάρουν αμνηστία.
 Για πρώτη φορά επέτρεψα στον εαυτό μου να νιώσει χαρούμενος. Τα παιδιά με φιλούσαν συνεχώς, ρωτώντας πότε θα πήγαινα στο σπίτι. Ο Τουρνάς απάντησε στα παιδιά:
- Εντός ωρών. Μόλις λάβουμε την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα απολύσουμε τον πατέρα σας.
 Δε με απέλυσαν ως τις εφτά το βράδυ της επομένης, που ήταν παραμονή Χριστουγέννων. Από την ώρα που άκουσα τα νέα μέχρι να απολυθώ υπέφερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Οι ώρες έμοιαζαν με αιωνιότητα. Καθώς περνούσαν οι ώρες, η αμφιβολία μου μεγάλωνε. Έβλεπα τώρα την απαίσια ασχήμια του Αβέρωφ σε όλο της το μέγεθος, γιατί τώρα πια δε χρειαζόταν να το κρύβω από τον εαυτό μου. Δε χρειαζόταν πια να ελέγχω τα συναισθήματα μου, να υποβάλλομαι στην αυστηρή αυτοπειθαρχία την οποία απαιτούσε η μακροχρόνια φυλάκιση που πίστευα πως με περίμενε. Η φρουρά μου, η χωροφυλακή, όλοι άλλαξαν εντελώς. Προσπάθησαν να μου φέρονται ευχάριστα. Όλοι οι κανονισμοί ξεχάστηκαν. Οι νεαροί αξιωματικοί της χωροφυλακής άρχισαν να μου μιλάνε ελεύθερα. Μου αποκάλυψαν αμέσως το σύστημα των αξιών τους. Ήταν αφοσιωμένοι θαυμαστές του Παπαδόπουλου. Ένιωθαν καταφρόνια για τον πολιτικό κόσμο. Δυσφόρησαν για την απόπειρα του βασιλιά να ανατρέψει τον Παπαδόπουλο. Εγώ τους ήμουν αίνιγμα. Τους άρεσαν οι προοδευτικές μου θέσεις, αλλά πίστευαν πως με χρησιμοποιούσαν για προσωπείο οι κομουνιστές. Στην αμνηστία έδωσαν την εξήγηση πως ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να με χρησιμοποιήσει, να συνεργαστεί μαζί μου. Πίστευαν πως μερικές από τις αξίες του Παπαδόπουλου δεν ήταν διαφορετικές από τις δικές μου. Κάποτε, ένας από αυτούς πέταξε ένα από τα αστεία που κυκλοφορούσαν τότε: «Τι Παπανδρέου, τι Παπαδόπουλος. Το ίδιο είναι. Και οι δύο είναι εναντίον του βασιλιά και εναντίον του κατεστημένου. Κόρακας κοράκου βγάζει μάτι;» Με τρόμαξε η ιδέα που είχαν για μένα, αλλά με έπιασε φρίκη στη σκέψη πως ο Παπαδόπουλος έτρεφε ελπίδες πως θα συνεργαζόμουν μαζί του.
 Την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων, με επισκέφθηκε πάλι η Μαργαρίτα. Είχε αρχίσει να ανησυχεί. Γιατί αργούσαν τόσο πολύ; Γιατί δεν έφτασε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως; Συνέβη τίποτα; Τίποτα δε συνέβη. Φαίνεται όμως πως η αμνηστία δημιούργησε προβλήματα. Μερικά μέλη της χούντας πίστευαν πως ο Παπαδόπουλος προχώρησε περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε και προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να περιοριστεί η έκταση της αμνηστίας. Αλλά, αφού το όνομα μου αναφέρθηκε σαφώς, δεν μπορούσε νε αλλάξει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος. Τι θα γινόταν όμως με τις χιλιάδες των πολιτικών κρατουμένων που περίμεναν να απολυθούν; Στο τέλος της όλης διαδικασίας μόνο τριακόσιοι πολιτικοί κρατούμενοι ωφελήθηκαν από το μέτρο.
 Είχε κιόλας σκοτεινιάσει. Από το παράθυρο του κελιού μπορούσα να δω πολλά γνωστά πρόσωπα που μαζεύτηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο της λεωφόρου Αλεξάνδρας περιμένοντας την απόλυσή μου. Υπηρεσιακά αυτοκίνητα έρχονταν κι έφευγαν. Κάθε τόσο οι χωροφύλακες διέλυαν το μικρό πλήθος. Εγώ περίμενα. Τελικά, στις 6.30' μ.μ. ο Τουρνάς ήρθε στο κελί μου. Ήταν έτοιμοι. Η γυναίκα μου περίμενε απέξω για να με πάρει στο σπίτι. Τον ακολούθησα στο γραφείο του.Ένας εισαγγελέας με περίμενε εκεί.
- Είστε τυxερός. Πρέπει να αισθάνεστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την εθνική κυβέρνηση. Αν όμως κάνετε άλλη παράνομη πράξη, θα είμαστε πολύ αυστηροί.
 Εγώ δεν είχα διάθεση για συζητήσεις. Ρώτησα ποια ήταν η διαδικασία. Έπρεπε να υπογράψω ορισμένα χαρτιά.
[....] Είκοσι λεπτά αργότερα είχα φτάσει στο σπίτι. Αρκετοί φίλοι περίμεναν μπροστά στο σπίτι και δύο χωροφύλακες βημάτιζαν πάνω κάτω για να εξασφαλίσουν το αδιατάρακτο της «δημοσίας τάξεως». Ο Γιώργος βγήκε από το σπίτι. Τον αγκάλιασα και περπατήσαμε μαζί τα σκαλιά ως την πόρτα. Η Μαργαρίτα, τα παιδιά και πολλοί φίλοι ήταν εκεί για να με υποδεχτούν. Την άλλη μέρα ήταν Χριστούγεννα και ήταν για όλους μας μια χαρούμενη μέρα. Αλλά γρήγορα, γρηγορότερα απ' ό,τι περίμενα, άρχισα να νιώθω το βάρος της δικτατορίας. [....] Αισθανόμουν μεγάλη αδυναμία. Με ενοχλούσε το στομάχι μου και τα πόδια μου έτρεμαν. Οι οχτώ μήνες στον Αβέρωφ είχαν τα αποτελέσματα τους. 


Το βράδυ των Χριστουγέννων πήγαμε στο Καστρί για να φάμε με τον πατέρα μου. Ήταν μια στιγμή που λαχταρούσα για πολύ καιρό. Τώρα που πλησίαζε, δείλιασα. Φοβόμουν πως δε θα άντεxε ο πατέρας μου τη συγκίνηση της συνάντησης μας έπειτα από τόσο καιρό. Αντίθετα, ήταν εξαιρετικά ευτυχής. Δεν τον θυμάμαι ποτέ τόσο ανακουφισμένο και τόσο ήρεμο όσο εκείνο το βράδυ. Ήμασταν πάλι μαζί. Ελεύθεροι, με περιορισμένη βέβαια σημασία, να ιδωθούμε, να μιλήσουμε, να πιούμε μαζί ένα ποτήρι κρασί.

Ανδρέας Παπανδρέου (1919-1996)

από το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου
"Η Δημοκρατία στο απόσπασμα"
εκδ. Καρανάση, 1974