«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Επιστολές -Αποστασίες- Στήριξη (;)

Οι Αλήθειες, οι μισές Αλήθειες και οι Μύθοι 
Μέρος Β

Σκίτσο του Μητρόπουλου-Ιούνιος 1965
Στο πολιτικό παιχνίδι του Ιουνίου του 2011 κάποιοι πρωτοστάτησαν- αποστάτησαν- έθεσαν τις βάσεις για την αντικοινοβουλευτική παραίτηση του εκλεγμένου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Αυτοί περισσότερο από τους άλλους ένιωθαν την "αδικία" και έριξαν τόνους τηλεοπτικά κροκοδείλια δάκρυα για το λαό. Η πορεία τους όμως είναι καταγεγραμμένη....όπως και το μέλλον τους....

2 Ιουνίου 2011
Επιστολή 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να υπάρξει ενημέρωση για τα πεπραγμένα στην οικονομία
Την επιστολή υπογράφουν οι (συνήθεις ύποπτοι) Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Τζελεπης, Ολγα Ρεντάρη, Θωμάς Ρομπόπουλος, Κώστας Καρτάλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νικόλας Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Αθανασία Μερεντίτη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εκτορας Νασιώκας, Βασίλης Τόγιας, Δημήτρης Λιντζέρης και Βασίλης Γερανίδης.
«Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.
Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.
Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα.
Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα: Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις, Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή»
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011
Καταιγιστικό ρυθμό παίρνουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Κιλκίς Γ. Φλωρίδης υπέβαλε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο την παραίτησή του από το βουλευτικό του αξίωμα. Σε αυτήν καταφέρεται κατά των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τις οποίες κατηγορεί ότι "στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με  πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Λάρισας Εκτ. Νασιώκας, κατηγορώντας τις πολιτικές ηγεσίες ότι "συνεχίζονται να πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα".
Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση Νασιώκα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας "για να συζητηθούν όλα" όπως δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου.
Ιδιαιτέρως οξύς, ο βουλευτής (Β' Πειραιώς), Δημ. Λιντζέρης, τόνισε ότι "η χώρα παραδίδεται στο χάος. Οι πολιτικές ηγεσίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων... Όσα συνέβησαν χθες εξέθεσαν τους πρωταγωνιστές... Έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος της Ελλάδας. Αναμφίβολα υπάρχει κενό στη διακυβέρνηση..."
"Την πρώτη ευθύνη έχει αυτός που κυβερνάει, ο πρωθυπουργός" σχολίασε ο βουλευτής Καρδίτσας Ν. Σαλαγιάννης. "Δεν κυβερνάμε τη χώρα με τον τρόπο που πρέπει να την κυβερνήσουμε, δεν την κυβερνάμε με την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα... Πάμε από βυθό σε βυθό..."
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έγινε γνωστό ότι ο Δημ. Λιντζέρης έθεσε ζήτημα ηγεσίας, οι βουλευτές που είχαν υπογράψει το αίτημα σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Αμοιρίδης, ζήτησαν να αποσυρθεί το όνομά τους. Ωστόσο, η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε θέμα αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου.
Στο ΠΑΣΟΚ ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ υπερασπιστών και επικριτών του Γ. Παπανδρέου, με χαρακτηριστικά της περιόδου των εσωκομματικών εκλογών του 2007.
Στελέχη που υποστηρίζαν τον πρωθυπουργό, όπως ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδης και ο βουλευτής Ηλείας Λεων. Τζανακόπουλος δε δίστασαν να παρομοιάσουν την κατάσταση με τα Ιουλιανά και την αποστασία του 1965. "Όσοι μας γυρίζουν στο '65 πρέπει να καταλάβουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος και αν θέλουν να τον ρίξουν να πάνε στη Βουλή", είπε ο υπουργός. Ενώ, και ο Θοδ. Πάγκαλος φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι ζούμε μέρες του '65.
Εν τω μεταξύ, ο Κ. Καρτάλης, βουλευτής που είχε συνυπογράψει πολλά κείμενα με τον Γ. Φλωρίδη, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη Βουλή.
Ο βουλευτής Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλος εκτίμησε ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση περνά στην πολιτική και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και σοβαρότητα από όλους, προκειμένου να μην μετατραπεί σε κρίση ακυβερνησίας.
Σε δηλώσεις στήριξης του πρωθυπουργού προχώρησαν τα μέλη της κυβέρνησης, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου είχε καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή τους κορυφαίους υπουργούς.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι "η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό" και τόνισε ότι "όποιος επιχειρεί να το παρακάμψει αυτό, διαπράττει ύβρι".
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής είπε ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του. Ερωτηθείς αν θα τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, απάντησε ότι οι πρωθυπουργοί παραιτούνται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"H πορεία μου είναι διαυγής και σαφής. Δίνω μάχη καθημερινά με τη δύσκολη δουλειά που έχει αυτή η κυβέρνηση και έτσι θα συνεχίσω. Παρακαλώ όχι σε εμένα αυτά τα ερωτήματα", απάντησε ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει συνωμοσία κατά του πρωθυπουργού.
"Είμαι σίγουρη, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά", δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. "Η ευθύνη μας είναι συλλογική, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση".
Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε ο υπουργός Υποδομών, Δημ. Ρέππας. "Ο τόπος έχει ανάγκη όχι από μεταρρυθμιστές και σωτήρες αλλά από σωτηρία, όχι από αλλαγές αλλά από αλλαγή", πρόσθεσε.
"Ο Γ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας και η χώρα έχει κυβέρνηση. Στο μυαλό μας πρέπει να είναι μόνο τα προβλήματα", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλ. Χυτήρης, κάνοντας λόγο για κατώτερα των περιστάσεων πολιτικά παιχνίδια.
"Δεν μπορεί στο εξωτερικό να προσπαθούν σήμερα να σώσουν την Ελλάδα και εμείς περί άλλων να τυρβάζουμε", είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νικ. Σηφουνάκης. "Ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί και δεν είναι ρίψασπις", τόνισε.
Για "υπονόμευση της αναγκαίας ενότητας της παράταξης" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παν. Μπεγλίτης.
Προσερχόμενος στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο στόχος όλων είναι η σταθερότητα. "Κάθε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε αυτό συντείνει. "Αυτή τη σταθερότητα την εγγυόμαστε", σημείωσε.
"Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να σταθούμε απέναντι με πνεύμα ενότητας. Πρέπει να δώσουμε λύση και διέξοδο στην κρίση, όλοι μαζί με τον πρωθυπουργό να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή", σημείωσε από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδης.


pame-mazi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: