«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛ. ΛΕΣΒΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

20/4/2010

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Ακολουθεί η δεύτερη με αριθμό 639/4-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνα Γαληνού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στο Νομό Λέσβου.

Το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Γαληνού, έχει ως εξής:

«Από τον Οκτώβριο του 2008 πλήττεται η κτηνοτροφία της Λέσβου από την νόσο του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων.

Συνέπεια της ασθένειας αυτής είναι τόσο η απώλεια παραγωγής λόγω του θανάτου των ζώων όσο και η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων από το νησί (καραντίνα).

Με τον τρόπο αυτό πλήττεται διπλά το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Η απώλεια εισοδήματος για τους νησιώτες κτηνοτρόφους που ασκούν την δραστηριότητά τους υπό συνθήκες δυσμενέστερες από τους προβατοτρόφους της ηπειρωτικής χώρας (αυξημένο κόστος ζωοτροφών, φτωχή βλάστηση, ξηροθερμικό κλίμα, χαμηλή τιμή πώλησης γάλακτος και αμνοεριφίων, προβληματική πρόσβαση στις αγορές του κέντρου, κ.λπ.) προκύπτει σαν επιστέγασμα της κακής οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζουν.

Κατά την περίοδο 1981-1984 που το νησί βρισκόταν πάλι σε καθεστώς καραντίνας, χορηγήθηκε αποζημίωση στους προβατοτρόφους. Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  1. Αν προτίθεται να στηρίξει τη νησιωτική κτηνοτροφία και να προχωρήσει σε αποζημίωση λόγω απώλειας εισοδήματος στους Λέσβιους κτηνοτρόφους, στο πνεύμα των Κοινοτικών Κανονισμών 1781/2003, όπως τροποποιήθηκε από τον 1290/2005 και 73/2009, ακολουθώντας την πρακτική της περιόδου 1981-1984.»

Στον ερωτώντα Βουλευτή, κ. Σπυρίδωνα Γαληνό, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο καταρροϊκός πυρετός ξεκίνησε στα τέλη του Νοεμβρίου 2008 να προσβάλει τα αιγοπρόβατα του Νομού Λέσβου και ειδικότερα τις εκτροφές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Η νόσος αυτή είναι διαδεδομένη, σχεδόν, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου έχει θεσπιστεί από τα ευρωπαϊκά όργανα ειδική νομοθεσία για την εκρίζωσή της, ώστε, να υπάρχει μια κοινή γραμμή αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια ενεργεί σήμερα, όχι αυθαίρετα και κατά το δοκούν, αλλά σχεδιάζει, αποφασίζει και εφαρμόζει μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς απαγορεύεται ρητά η εξαγωγή ζώντων ζώων από νομούς που έχουν προσβληθεί από την νόσο, ενώ επιτρέπεται η εξαγωγή όλων των σφαγίων. Και, πράγματι, από το Νομό Λέσβου διακινούνται ελεύθερα προς ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα σφάγια αιγοπροβάτων χωρίς κανένα περιορισμό.

Βεβαίως, το Υπουργείο παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της νόσου, ούτως ώστε, αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι ο ιός δεν προσβάλλει πλέον τα αιγοπρόβατα, να ζητήσουμε άμεσα την αναστολή κάθε περιορισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί, το Υπουργείο έχει πλέον προσαρμοστεί στην κοινοτική νομοθεσία, χτίζοντας και πάλι την αξιοπιστία της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, όμως, παρεμβαίνουμε κάθε φορά που χρειάζεται να διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αγροτών και κτηνοτρόφων απέναντι στους Ευρωπαίους, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, άμεσα και αποτελεσματικά.

Με αυτήν τη φιλοσοφία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε σε μία σειρά μέτρων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Πρώτον, έχουμε διαθέσει για την αποζημίωση των δηλωθέντων ζώων τα οποία σφάχτηκαν, καταστράφηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού για τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν, το ποσό των 630.000 ευρώ.

Δεύτερον, συνεχίζουμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα που υποβάλλονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού, αποζημιώνοντας τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του τρέχοντος έτους, πάντα, στο πλαίσιο της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας που αφορά στην εκρίζωση των διάφορων ζωονόσων.

Τρίτον, σύμφωνα με τις προηγούμενες αλλά και με την τρέχουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει χρηματοδοτήσει για τα τελευταία δύο χρόνια για την αγορά εντομοαπωθητικών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου, με το ποσόν των 60.000 ευρώ, ούτως ώστε, οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν, ακόμη, περισσότερο στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού που αποτελεί και τον πυρήνα του προβλήματος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Τέταρτον, θέλω να τονίσω πως με εγκύκλιο που εξεδόθη στις 8 Φεβρουαρίου 2010 από το Υπουργείο, έχει επιτραπεί η μετακίνηση εκτός της Λέσβου, αιγοπροβάτων ηλικίας κάτω των έξι μηνών, με σκοπό την άμεση σφαγή τους για την περίοδο του Πάσχα, μία οικονομικά κρίσιμη περίοδο για τους παραγωγούς και μέχρι την 31 Μαΐου 2010, κάτω, βεβαίως, από τις αυστηρές προϋποθέσεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας.

Και αυτό το μέτρο ελήφθη στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον Νομό Λέσβου στη δύσκολη αυτή συγκυρία, πάντα στο πλαίσιο της δίκαιης πολιτικής των βιώσιμων λύσεων και τη στήριξη της κοινοτικής αλλά και της εθνικής νομοθεσίας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σπυρίδων Γαληνός.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε είναι σωστά, όσο και γνωστά. Θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και το Προεδρείο και τους συναδέλφους, ότι δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να ταλαιπωρήσω και εσάς αλλά και το Σώμα, προκειμένου να πάρω μία απάντηση την οποία ήδη έχω λάβει, έστω και εκπρόθεσμα, με τις αναφορές σας, οι οποίες βεβαίως αφορούν μέτρα τα οποία ελήφθησαν μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και την ελληνική νομοθεσία, αλλά και τις δικές σας προσπάθειες, προκειμένου να διευκολύνουν τη ζωή των συμπατριωτών μας και μάλιστα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, μιάς ακριτικής περιοχής η οποία πλήττεται τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά από τον καταρροϊκό πυρετό.

Θέλω να σας πω όμως, ότι δεν αφορά μόνο τους Λέσβιους, αφορά και άλλους κτηνοτρόφους σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό το οποίο, κύριε Υπουργέ, εγώ σας έθεσα ως ερώτημα είναι τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να συμπληρωθεί το εισόδημα που χάνεται για τους κτηνοτρόφους λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Αλλά το εισόδημα αυτό δεν αφορά μόνο τα πληγέντα πρόβατα ή τα κοπάδια, τα οποία πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά κυρίως αυτά τα οποία δεν πλήττονται.

Αναφερθήκατε και εσείς ότι η περιοχή της Λέσβου -αλλά και άλλων περιοχών- η οποία πλήττεται από τον καταρροϊκό πυρετό, είναι το ανατολικό της τμήμα. Το μεγαλύτερο τμήμα της Λέσβου δεν πλήττεται, τα κοπάδια είναι υγιή. Λόγω, όμως, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία αναφερθήκατε, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται είτε να τα σφάζουν και να τα εξάγουν ως κρέας είτε ως, με την άδεια που δώσατε το μήνα του Πάσχα, ζώντα ζώα με την προϋπόθεση, όμως, άμεσα να σφαχθούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα απώλεια εισοδήματος, όταν πωλείται ως κρέας το αρνί και όχι ως ζων ζώο, της τάξεως του 60%-70%. Αρκεί να σας πω ότι ένα πρόβατο, το οποίο εξάγεται από τη Λέσβο και πωλείται ζωντανό έχει μια τιμή πώλησης γύρω στα 100 ευρώ. Όταν σφαχθεί, το κρέας του πωλείται προς 30-35 ευρώ.

Ακόμη να σας πω ότι ο αριθμός των προβάτων που εξάγονται κατ’ έτος, είναι πάνω από σαράντα χιλιάδες. Ειδικά αυτήν την περίοδο που δεν έχει και καμμία παραγωγή σε γάλα, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι Λέσβιοι κτηνοτρόφοι ή θα αναγκαστούν να σφάξουν όλα τα πρόβατα, αυτές τις χιλιάδες των προβάτων πωλώντας τα με 30 ευρώ ανά πρόβατο είτε αν λάβετε κάποιο μέτρο -νομίζω ότι μπορείτε να πάρετε μία απόφαση και να δώσετε έστω μία προσωρινή λύση σ' αυτό το πρόβλημα- θα πάρουν τα 100 ευρώ. Άρα θα εξισορροπήσουν το απολεσθέν τους εισόδημα.

Αυτό το οποίο εγώ σας ζητώ και σας προτείνω, γιατί το έχω συζητήσει με το διευθυντή της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, τον κ. Αρώνη, είναι ότι καίτοι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην κτηνιατρική υπηρεσία, οι υπάλληλοί της είναι διατεθειμένοι να προβούν σε αιμοληψία, να διαπιστώνουν ποια ζώα είναι υγιή και αυτά να εξάγονται.

Νομίζω ότι με μία απλή, δική σας απόφαση -και είστε άνθρωπος πρακτικός και των αποφάσεων και με διάθεση προσφοράς- ότι μπορείτε να το κάνετε. Με αυτή σας την απόφαση δίδοντας αυτό το δικαίωμα στην κτηνιατρική υπηρεσία, νομίζω ότι μπορούν να ξεχωριστούν, να διαχωριστούν, άλλωστε γνωρίζουμε ποια είναι τα υγιή ζώα και από ποιες περιοχές προέρχονται και αυτά να μπορούν να εξαχθούν ζώντα και να πιάνουν οι άνθρωποι την τιμή που δικαιούνται.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και να πω και κάτι άλλο, τελειώνοντας κυρία Πρόεδρε -με συγχωρείτε και ευχαριστώ για τη κατανόησή σας- ότι ειδικά αυτό το διάστημα, της οικονομικής κρίσης δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα από τα κοπάδια τους μια και δεν έχουν γάλα, δεν πωλείται το γάλα. Θα αναγκαστούν σε περίπτωση που δεν λάβετε αυτήν την απόφαση, δεν δώσετε αυτή τη λύση, απλά να ταΐζουν, να έχουν ένα επιπλέον έξοδο για τη συντήρηση των κοπαδιών τους, χωρίς να έχουν ούτε καν στο μέλλον την προοπτική, ότι θα μπορέσουν να εξάγουν τα πρόβατά τους ως ζώντα για να πιάνουν την τιμή την οποία δικαιούνται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Γαληνό.

Ο κύριος Υπουργός, έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, αρχίζοντας από το τελευταίο που είπατε, βεβαίως θα διερευνήσουμε την πρόταση που καταθέτετε, εάν είναι βέβαια υλοποιήσιμη και στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας.

Αυτό, όμως, που έχει βαρύνουσα σημασία είναι το γεγονός ότι αποτελεί πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την περιφέρεια και τον αγροτικό πληθυσμό, προωθώντας ειδικά μέτρα στήριξης των νησιών, των οποίων η γεωγραφική ιδιαιτερότητα δημιουργεί προβλήματα στους εφοδιασμούς σε τρόφιμα και σε γεωργικά προϊόντα.

Τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών αποσκοπούν στο να αντισταθμίζονται οι επιπλέον δαπάνες που προκύπτουν, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, αλλά και της μεγάλης απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να επωφελούνται οι κτηνοτρόφοι.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο διασφάλισε στο 100% την κοινοτική χρηματοδότηση για το έτος 2009 -σας το έχω αναφέρει και άλλη φορά- στους Έλληνες νησιώτες κτηνοτρόφους. Και σήμερα διατίθενται 1.750.000 ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής γάλακτος, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή παραδοσιακών τυριών στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ενίσχυσης, έχει εκδοθεί από τις 11 Φλεβάρη του 2010. Η πληρωμή των παραγωγών προβλέπεται να ολοκληρωθεί, όπως επιβάλλει και ο κανονισμός, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010.

Επιπλέον, κύριε συνάδελφε, λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, για τη στήριξη των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και την προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Επίσης, να προσθέσω ότι με σημερινή μας απόφαση εξασφαλίσαμε 12,6 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση πρόσθετης ενίσχυσης στους παραγωγούς, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Βρισκόμαστε, μάλιστα, στο τελικό στάδιο της πρότασης, την οποία αναμορφώνουμε και εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθούν αιτήσεις, για τη στήριξη των κτηνοτρόφων σε εφαρμογή της νέας διαδικασίας για τα ποιοτικά παρακρατήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, κύριε συνάδελφε, η αιγοπροβατοτροφία θα λαμβάνει για τα προσεχή χρόνια 26,2 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, αντί για 12,6 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε προγραμματιστεί σε παρελθόντα έτη.

Ολοκληρώσαμε την πληρωμή των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2007, τακτοποιώντας μία σοβαρή εκκρεμότητα που υπήρχε από τον Οκτώβριο του 2008. Και στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα κλείνουμε και το έτος 2008.

Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ενισχύονται μικρά σχέδια βελτίωσης, επενδύσεις συνολικού επιλέξιμου κόστους έως και 50.000 ευρώ, με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής γάλακτος ως προς τις συνθήκες υγιεινής και άρμεξης.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας για την προκήρυξη αυτού του μέτρου.

Ακόμα είμαι σε θέση να σας ενημερώσω ότι μετά και από πρόταση του συναδέλφου και Υφυπουργού του κ. Νίκου Σηφουνάκη, έχουμε προτείνει την ίδρυση σχολής επαγγελμάτων κρέατος στη Λέσβο. Νομίζω ότι είναι ένα νησί με πολύ μεγάλο ζωικό κεφάλαιο και θα διευκολύνουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που αντί να ταξιδεύουν πάρα πολλά μίλια, αυτό να γίνεται στο νομό.

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία μου θέλω να επισημάνω την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο για την επίλυση των προβλημάτων, που παρουσιάζονται -και το γνωρίζουμε ότι είναι σε όλη την Ελλάδα- κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Και στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία δημιουργώντας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και με εσάς τους συναδέλφους -γιατί πιστεύω ότι σε αυτά συγκλίνουμε, όλοι κάνουμε μία κοινή προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση- μια πιο ευέλικτη διαδικασία και προσφέροντας ταυτόχρονα και στήριξη και νέα κίνητρα προς τους κτηνοτρόφους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, γιατί έδωσε και μια σαφή απάντηση που φαίνεται ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κτηνοτροφία που αφορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΔΙΚΗ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Oργή και θλίψη μας προκάλεσε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Αμαρύνθου. Ήταν τον Οκτώβριο του 2006, που η ανήλικη αλλοδαπή μαθήτρια είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από 4 συμμαθητές της, ενώ 3 συμμαθήτριες βιντεοσκοπούσαν το «κατόρθωμά» τους.

Τρεισήμισυ χρόνια αργότερα, η υπόθεση αναβίωσε στο δικαστήριο, αλλά για εμάς είναι φανερό ότι δεν έγινε δυνατόν να βγεί στο φως η αλήθεια. Κατά τη διαδικασία κατέθεσαν περίπου 40 μάρτυρες υπέρ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί, ενώ από την πλευρά της καταγγέλλουσας δεν υπήρξε κανείς και καμία μάρτυρας, εκτός βέβαια της μητέρας της. Και μάλιστα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε καν να υποβληθεί το πόρισμα της εξέτασης της καταγγέλλουσας από εγκεκριμένη κλινική ψυχολογίας διαπιστευμένη με διεθνή στάνταρ. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και κατηγορούμενες, ανέφεραν σημεία και τέρατα εναντίον της, σε βαθμό πραγματικού βασανιστηρίου (που το δικαστήριο δεν απέτρεψε) ενώ μέσα στην αίθουσα κυριαρχούσαν συνθήκες κατατρομοκράτησης, ώστε να μην τολμήσει κανένας και καμία να προσέλθει ως μάρτυρας για να καταθέσει αντικρούοντας τις αδιανόητες κατηγορίες.

Τις προηγούμενες από τη δίκη ημέρες, κάποιες και κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν δώσει και συνεντεύξεις για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ενώ είχαν φροντίσει, από την πρώτη ημέρα της καταγγελίας κιόλας, να εξαφανιστεί το βίντεο.

Στη σύγχρονη ξενοφοβική και ρατσιστική Ελλάδα είναι προφανές ότι κυριάρχησε το κλίμα να «προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά έναντι της ξένης».

Στη σύγχρονη σεξιστική Ελλάδα εξακολουθεί να κυριαρχεί η άποψη ότι το θύμα του βιασμού «τα ήθελε», ότι ο βιασμός δεν είναι ξένος προς τη «γυναικεία φύση», και υπάρχουν δυστυχώς πολλές σχετικές αποδείξεις και από άλλες καταγγελίες βιασμών που εκδικάζονται δικαστήρια. Η μικρή μαθήτρια από τη Βουλγαρία τιμωρείται για το πολλαπλό έγκλημά της: 1) είναι φτωχή (είναι γνωστό ότι ήταν εργαζόμενη και παράλληλα αριστούχα μαθήτρια) 2) είναι ξένη και 3) είναι γυναίκα. Την καθορίζει, δηλαδή, «διαφορετικότητα» τάξης φυλής και φύλου, και παρ’ όλα αυτά τολμά να καταγγείλει ότι έπεσε θύμα βιασμού. Το ότι το θύμα κατέληξε αιμόφυρτο στο νοσοκομείο δεν φαίνεται να αξιολογείται από τους κρίνοντες και να αίρει κάθε ένοια «συναίνεσής» της στην «ασέλγεια» που διαπράχθηκε σε βάρος της.

Υπενθυμίζουμε ότι, 11 γυναικείες συλλογικότητες είχαν οργανώσει διαδήλωση στην Αμάρυνθο στις 4-11-2006, στην οποία είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες γυναίκες και είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, όπως αναφερόταν και στην τότε ανακοίνωση: «Επειδή δεν ξεχνούμε ότι ο βιασμός μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, νέα ή μεσήλικα ή ακόμα υπερήλικα, το πρωί ή το βράδυ, σε πολυσύχναστες ή ερημικές περιοχές, συχνότερα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η εποχή που, όταν η γυναίκα που έπεφτε θύμα βιασμού έπρεπε να δικαστεί και να καταδικαστεί από την κοινωνία και καμιά φορά και από τα δικαστήρια σαν να ήταν η ίδια ένοχη, πρέπει να πάψει να αναβιώνει, πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε ευρύτατη συμπαράσταση από πολύ περισσότερους φορείς, καθώς και από θεσμικά πρόσωπα. Η επιτροπή αλληλεγγύης που είχε σχηματισθεί τότε, φρόντισε για κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών που δημιούργησε η δίωξη και ο εξοβελισμός της νεαρής μαθήτριας και της μητέρας της, για κατοικία, δουλειά και σχολείο.

Σήμερα, μετά τρεισήμισυ χρόνια, οι καθηγητές και ο διευθυντής γνωστού ιδιωτικού σχολείου το οποίο της έδωσε υποτροφία και απ’ όπου αποφοίτησε, διαβεβαιώνουν τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για το άμεμπτο ήθος της σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής της.

Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της υπόθεσης Αμαρύνθου εντάσσεται στο κλίμα συγκάλυψης της βίας κατά των γυναικών και της κατίσχυσης της οικογενειακής ή κοινωνικής (στην προκειμένη περίπτωση) «συνοχής» έναντι του δικαιώματος των γυναικών για αυτονομία του σώματος και σεβασμό της αξιοπρέπειας, και αναβιώνει επικυρώνοντας το πατριαρχικό δικαίωμα για τον έλεγχο του σώματος των γυναικών.

Επαναβεβαιώνουμε σήμερα την αλληλεγγύη μας προς την νεαρή, ενήλικη πλέον, παθούσα και καταγγέλλουσα, και ζητούμε την αποδοχή του αιτήματός της για έφεση της εκδοθείσας απόφασης.

Αθήνα, 12 Απριλίου 2010

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

* Παγκόσμια Πορεία Γυναικών
* Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας
* Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
* Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
* Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
* Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
* Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών
* Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
* Ομάδα φύλου Νεολαίας ΣΥΝ
* Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ
* Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ
* Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικολόγων Πρασίνων

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ !

Ας συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας σε δύσκολες στιγμές τους. Όπως σε αυτές τις περιπτώσεις δυο παιδιών που έχουν ανάγκη την βοήθεια όλων:

1. S.O.S. !!! Η ΜΙΚΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ....

Από το face book:

ΜΕ ΛΕΝΕ ΙΩΑΝΝΑ ΞΕΝΙΤΙΔΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 15 ΜΗΝΩΝ.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΙΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2009 ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΩ.
ΟΜΩΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ .....ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ .
ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.
1. ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ
2. ΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΒΡΑΔΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00 ΣΤΟ "ARENA" LIVE MUSIC HALL ΣΤΟ 2ο ΧΙΛ. ΚΙΛΚΙΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΦΙΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 10 EURO .ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ EUROPE ONE ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ.

ΒΟΗΘΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ TO "Πρόσκληση νέων μελών" ΚΟΙΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ TO GROUP Η ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΑΣ...

ΑΡ. ΛΟΓ. ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΩΣ
5273-046752-435

Περισσότερα ΕΔΩ.

2. Ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ξάνθης, ανταποκρινόμενος στην παράκληση μέλους του για συγγενικό του πρόσωπο, απευθύνεται στην ευαισθησία των κατοίκων της Ξάνθης με την παρακάτω έκκληση για βοήθεια μιας μητέρας:

«Το Μαράκι μας
Ήταν ένα γέλιο ολόκληρη. Το προσωπάκι της έλαμπε από χαρά.
Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι’ αυτήν. Στα εννιά της χρόνια η παιδική ξεγνοιασιά έδωσε τη θέση της στον αγώνα για ζωή.
Η Μαρία έχει σάρκωμα στη δεξιά μεριά του προσώπου της. Το σάρκωμα είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη καρκίνου που υπάρχει.
Πολύμηνη παραμονή σε διάφορα νοσοκομεία, Α.Χ.Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης, Sourasky Medical Center στο Tel Aviv, Olgahospital Stuttgart, ατέλειωτες και επίπονες εξετάσεις κούρασαν την ίδια και την οικογένεια της.
Λέξεις όπως Βιοψία, Ακτινοβολία, Χημειοθεραπεία πήραν τη θέση του χαμόγελου, του παιχνιδιού, του τραγουδιού.
Ώσπου μια ελπίδα σωτηρίας ήρθε από το νοσοκομείο MD ANDERSON στο Τέξας των ΗΠΑ, το μόνο νοσοκομείο παγκοσμίως που δέχτηκε να αναλάβει τη θεραπεία του παιδιού, αλλά με ένα υπέρογκο ποσό των 500 000 ευρώ.
Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε από την περίσσεια του συναισθήματός μας, για να ξανανθίσει το χαμόγελο στα χείλη της μικρής Μαρίας και να γυρίσει δυνατή και γερή στο σπίτι της, απολαμβάνοντας τη ζεστή αγκαλιά των γονιών της».

Οποιοσδήποτε θέλει περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με την οικογένεια, μπορεί να απευθυνθεί αυτοπροσώπως στον Σύλλογο Ποντίων νομού Ξάνθης, Πάροδος Θερμοπυλών 8, 2ος όροφος, τηλ 2541078811 (Δευτέρα 17:00-21:00 και Τρίτη-Παρασκευή 08:00-12:00).

ASPIS BANK: IBAN GR 8604707210107211550002915

Περισσότερα Εδώ.

Πρόσκληση αύριο 7 και μίση το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Αιγηίς στον Πειραιά


ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΙΓΗΪΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ στις 26 Απριλίου, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Τρίτη 4 Μαΐου, ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ την Πέμπτη 6 Μαΐου ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΝΗ την Παρασκευή 7 Μαΐου, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΟΥ
Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Επιβάλλεται για όλους μας να είμαστε εκεί!


Οσοι θα ήθελαν να ενισχύσουν οικονομικά την οικογένεια 15χρονου Αφγανού Χαμίντ Νατζαφί, ο οποίος σκοτώθηκε απο τη βόμβα στα Πατήσια, έχουν ραντεβού στον κινηματογράφο Φιλίπ για να δούν την ταινία “Kabuli kid”.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να δώσει ο,τι ποσό θέλει για να βοηθήσει τη μητέρα και την τραυματισμένη αδελφή του Χαμίντ.

Παρασκευή 9 Απριλίου
Προβολές: 18.30, 20.30, 22.30.
Cine Φιλίπ, Θάσου 11, πλατεία Αμερικής, τηλ: 210-8612476

περισσότερα ΕΔΩ


Επιβάλλεται για όλους μας να είμαστε εκεί! Όταν λέω ΟΛΟΙ ΜΑΣ, αναφέρουμε σε όλους εμάς που τους βλέπουμε και όταν είναι στην ζωή δίπλα μας και σε αυτούς που τους «βλέπουν» μόνο μετά θανάτου!