«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ-ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ-ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Θέμα: Η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος στις υποθέσεις των άγονων γραμμών, της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και των δομημένων ομολόγων.

Το άρθρο 86 του Συντάγματος επιβάλλει την διαβίβαση από τους δικαστικούς λειτουργούς στη Βουλή «αμελλητί» των δικογραφιών που χειρίζονται, όταν προκύψουν απλώς και μόνον «στοιχεία» για Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς, σε σχέση με αξιόποινες πράξεις. Στις υποθέσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και στις δύο υποθέσεις των άγονων γραμμών το Σύνταγμα παραβιάζεται κατάφωρα και σκόπιμα. Οι δικογραφίες αυτές θα έπρεπε να έχουν διαβιβαστεί προ πολλών μηνών στη Βουλή, δεδομένου ότι συγκεκριμένες ποινικές καταγγελίες αφορούν Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, τις καταγγελίες δε αυτές μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να τις διερευνήσει είναι η Βουλή.

Είναι προφανές ότι ελάχιστοι, συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, διορισμένοι από την κυβέρνηση σε καίριες θέσεις και αποτελούντες στην ουσία «μοχλούς» και όργανα αυτής, δίνουν «μάχη παρασκηνίου» με σκοπό την αποτροπή ή την καθυστέρηση της διαβίβασης των δικογραφιών στη Βουλή κατ’ αρχήν και την συγκάλυψη στη συνέχεια. Έχουν στήσει κυριολεκτικά ένα εξωθεσμικό «δίχτυ προστασίας» της κυβέρνησης, πασχίζοντας να αποτρέψουν τον πολιτικό διασυρμό της, εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών.

Το θεσμικό ατόπημα είναι βαρύτατο δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, επίκειται παραγραφή των τυχόν αδικημάτων αφενός, δημιουργείται δε αφετέρου αντισυνταγματικό προηγούμενο διερεύνησης και καθυστέρησης υποθέσεων, που αφορούν Υπουργούς, από την δικαστική εξουσία. Έτσι, στην κοινή γνώμη εδραιώνεται η πεποίθηση όχι μόνο της μεθοδευμένης αποτροπής της διερεύνησης, αλλά και της ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων Υπουργών.

Οι μεθοδεύσεις της συγκάλυψης περιλαμβάνουν αφόρητες πιέσεις προς τους χειριστές δικαστικούς λειτουργούς, εξωθεσμικές συναντήσεις και νουθεσίες προς αυτούς, ακόμη και έμμεσους εκβιασμούς που σχετίζονται με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Πρώτη φορά συναντώνται μεταπολιτευτικά τέτοιας μορφής παρεμβάσεις προς τη δικαιοσύνη και μάλιστα με τη μορφή οργανωμένου σχεδίου, που σκοπό έχει την «προστασία» της κυβέρνησης και ταυτόχρονα υποβιβάζει το κύρος του Κοινοβουλίου, δια της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του.

Κατόπιν αυτών ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

- Για την καταστρατήγηση του Συντάγματος με σκοπό το όφελος της Ν.Δ., σε σχέση με τις εκκρεμείς υποθέσεις των άγονων γραμμών, του Βατοπεδίου και των ομολόγων, στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή.

- Για την παράλειψη ανάληψης εκ μέρους του των απαραίτητων πειθαρχικών πρωτοβουλιών βάσει του άρθρου 91 παρ. 1 του Συντάγματος.


Αθήνα, 31 Μαρτίου 2009

Οι επερωτώντες Βουλευτές

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δήλωση Νίκου Σηφουνάκη σχετικά με την πώληση της Cosmofon, θυγατρικής εταιρείας της Cosmote στην Π.Γ.Δ.Μ.

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ , Δήλωση, Πολιτικός Εκπρόσωπος, Τηλεπικοινωνίες

Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με την πώληση της Cosmofon, θυγατρικής εταιρείας της Cosmote στην Π.Γ.Δ.Μ., έκανε την ακόλουθη δήλωση:Η πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmofon της Cosmote, στα Σκόπια, είναι το επακόλουθο της εκποίησης του Ο.Τ.Ε. στη Γερμανική Deutsche Telekom.

Είχαμε καταγγείλει στη Βουλή ότι, η συμφωνία Ελληνικού δημοσίου - Deutsche Telekom είναι εις βάρος του ΟΤΕ και ότι οδηγεί στη συρρίκνωση του εθνικού μας τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

Η πώληση της Cosmofon και η εξαγορά της από τον Σλοβένικο Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό έναντι 190 εκ. ευρώ επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας, όταν ο Ο.Τ.Ε. επωλήθη μόλις για 140 εκ. εύρω.

Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΥΑΛΑ» ΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

1. Την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για το μέλλον τους και το αύριο της χώρας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ασχολείται με το αν ο πρωθυπουργός είναι κουρασμένος ή ξεκούραστος, με το αν ο πρωθυπουργός θα μείνει ή θα φύγει μετά τις εκλογές, με το τι έφαγαν και τι ήπιαν στο γεύμα τους, ο κ. Σουφλιάς και η κ. Μπακογιάννη.

2. Την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για το μέλλον τους και το αύριο της χώρας, ακούν τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στο ..εσωτερικό του κόμματος του!

3. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και οι πολίτες δεν έχουν την υπομονή να ασχολούνται με το αν ο πρωθυπουργός είναι ή δεν είναι κουρασμένος, αν είναι ή δεν είναι κολλημένος σε καρέκλες και αξιώματα. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει μία κυβέρνηση που να λύνει προβλήματα. Δεν έχει μία κυβέρνηση, που να ενδιαφέρεται για τον απλό Έλληνα πολίτη. Δεν έχει μία κυβέρνηση, που να υπερασπίζεται την Ελλάδα στο εξωτερικό με αξιοπιστία. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αλλαγή πορείας.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

1. Αν και έχουμε ως αρχή να μη σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το εξής: ότι ακόμα και οι πολίτες που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, εμπιστεύθηκαν τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή, αναγνωρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση, διέλυσε μέσα σε πέντε χρόνια, τα πάντα. Οδήγησε και οδηγεί τη χώρα στο δρόμο της οπισθοδρόμησης. Αναγνωρίζουν ότι η καθημερινότητα τους, σε όλους του τομείς, έχει γίνει χειρότερη. Αναγνωρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, το πρόβλημα της ακρίβειας έγινε κατά πολύ μεγαλύτερο, η ασφάλεια στην καθημερινή τους ζωή έγινε από κανόνας ζητούμενο, ότι στα πέντε χρόνια που κυβερνά η ΝΔ, χειροτέρεψε η κατάσταση στην Υγεία την Παιδεία, στην Πρόνοια, ότι η διαφθορά γιγαντώθηκε.

2. Με λίγα λόγια αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αντί να λύσει δημιούργησε και άλλα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Και σε απλά ελληνικά λένε ότι δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση.

3. Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικά στοιχεία από τη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής:

- Οικονομία: το 68,9% μιλάει για επιδείνωση της κατάστασης. Συμφωνεί το 48% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

- Ακρίβεια: το 82,6% των πολιτών μιλάει για επιδείνωση της κατάστασης. Σε αυτό συμφωνεί και το 69% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

- Ασφάλεια: Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 72,9% (σύνολο) και 55,5% (ψηφοφόροι ΝΔ).


Από εδώ.

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΗ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΑΪΝΤΕΝ, ΜΠΡΑΟΥΝ, ΘΑΠΑΤΕΡΟ, ΛΟΥΛΑ, ΜΠΑΣΕΛΕΤ. ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ STIGLITZ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

1. «Χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά την συνάντηση ηγετών των σοσιαλιστικών και προοδευτικών κομμάτων του κόσμου στη Χιλή, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις που απαιτούνται για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Προοδευτική αλλαγή με τέσσερεις βασικούς άξονες:

- «Πρώτον, την άμεση στήριξη των οικονομιών μας, με παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στήριξη της εργασίας και με σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

- Δεύτερον, την κοινωνική προστασία των πολιτών μας, κάτι στο οποίο έδωσα ιδιαίτερη έμφαση. Εν μέσω κρίσης, οι πολίτες χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

- Τρίτον, τα μέτρα, τα οποία παίρνουμε, να ανοίξουν το δρόμο για το αύριο, την μελλοντική οικονομία, μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη», που συμβαδίζει με το περιβάλλον.

- Και τέλος, την ανάγκη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, ώστε οι πολίτες και οι λαοί του κόσμου να έχουν λόγο, να σπάσουν την ανισότητα, και να μπορούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, πράγματι, να εκφράσουν τη βούληση των πολιτών μας».

2. «Αυτό το σχέδιο αφορά την παγκόσμια οικονομία, αφορά και την Ευρώπη, αφορά και την Ελλάδα.

Και η Ελλάδα με σχέδιο μπορεί. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Και αυτή είναι και η διαφορά μας με τη νεοσυντήρηση, που υιοθετεί τα συνθήματά μας, εμείς μιλάμε για πράξη. Με την πράξη μπορούμε, πράγματι, να διασφαλίσουμε μια ανθρώπινη κοινωνία».

3. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάϊντεν. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

- Ζήτησε από τον κ. Μπάϊντεν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη να επισκεφτεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

- Ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα ακολουθήσει επιθετική διπλωματική πολιτική με ανάληψη πρωτοβουλιών προς όλες τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, σε μια πολιτική με αρχές και κανόνες και όχι σε μια πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

4. Ο Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ, κατά τις οποίες συζήτησε την προώθηση της ατζέντας των προοδευτικών δυνάμεων στη διάσκεψη των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

5. Από την Χιλή, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Stiglitz, που πραγματοποιείται αύριο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20. Η Επιτροπή Stiglitz, συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο 2008, με απόφαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στόχος της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση ενός Οδικού Χάρτη εξόδου από την κρίση, ο οποίος παράλληλα θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στον πλανήτη.

6. Νωρίτερα αύριο, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Stiglitz με την συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του «Συμποσίου της Σύμης». Στην ειδική αυτή συνεδρίαση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Joe Stiglitz, Columbia University, James Galbraith, University of Texas, Gary Dimsky, California University, Stuart Holland, University of Coimbra, Richard Parker, Harvard University, Dimitri Papadimitriou, Πρόεδρος στο «The Levy Economics Institute» και Joakim Palme, Διευθυντής στο «Stockholm Institute of Future Studies».

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Διήμερη επίσκεψη του ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ στην Λέσβο


Το Σάββατο 28 Μαρτίου και την Κυριακή 29 Μαρτίου, επισκέφτηκε το νησί μας ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιάννης Ραγκούσης.
Το Σάββατο, σε πλήθος κόσμου, μέλη, φίλοι και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Σύντροφος Γιάννης Ραγκούσης κράτησε την Ομιλία του προς το Λαό της Λέσβου, μια συγκινητική Ομιλία, με αναφορές στον Ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,Ανδρέα Παπανδρέου και σε δύσκολες στιγμές του παρελθόντος, από τις οποίες το Κίνημα μας είχε βγει πάντα νικηφόρο, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, μια «κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποσύνθεση», μίλησε για την Πράσινη Ανάπτυξη και πως η Λέσβος θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο «πράσινου» νησιού και συνέχισε για το Όραμα του Πρόεδρου Γεωργίου Α. Παπανδρέου, με 3 λέξεις κλειδιά: αναδιανομή, δικαιοσύνη και εντιμότητα.

«…Αυτά είναι, που σε τελική ανάλυση, θα επαναφέρουν και ένα αίσθημα ασφάλειας. Ένα αίσθημα ασφάλειας, που πραγματικά αυτή τη στιγμή έχει εκλείψει παντελώς σε όλη την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, οι ημέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες που είναι μπροστά μας, είναι πραγματικά πάρα πολύ κρίσιμοι. Συναντήσεις, συγκεντρώσεις, χαμόγελα, γιορτές. Είναι γιορτή η αποψινή σας παρουσία, είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά, πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα. Και θέλω να ξέρετε ότι μπροστά μας τώρα βρίσκονται τα δύσκολα.

Γιατί, φίλες και φίλοι, έχουμε καταρχήν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση, που θα κάνουν, μέχρι την τελευταία στιγμή τα αδύνατα δυνατά για να κρατηθούν στην εξουσία και θέλω να έχετε πλήρη επίγνωση γι’ αυτό που σας λέω.

Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, πέραν του πως θα κρατηθούν στην εξουσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς τεχνάσματα επικοινωνιακά. Έχουν ουσιαστικά βάλει τη χώρα σε μία προεκλογική περίοδο εδώ και μήνες. Μια προεκλογική περίοδο, που βεβαίως, κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά κατά τη διάρκεια της οποίας δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν, να μετέλθουν οποιουδήποτε μέσου, προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία.

Και γι’ αυτό το λόγο, θέλω να έχετε επίγνωση, Αγαπητοί σύντροφοι, φίλες και φίλοι, παντού σε όλη τη Μυτιλήνη, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ότι ο αγώνας μας στην πραγματικότητα τώρα αρχίζει.

Όμως θέλω, επίσης, να ξέρετε, ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Ο αγώνας μας θα φτάσει στη νίκη. Στη νίκη για τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό, γιατί είναι ένας τίμιος αγώνας. Είναι ένας αγώνας που κάνουμε μόνο για τους Έλληνες, μαζί με τους Έλληνες. Είναι ένας αγώνας που ό,τι και αν χρειαστεί, όσο κόπο και αν απαιτήσει, εμείς θα τον καταβάλουμε.

Γιατί στόχος μας είναι φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο άνθρωπος. Είναι η ανθρώπινη Ελλάδα. Είναι αυτή η Ελλάδα, αυτή η πατρίδα, που αξίζει σε αυτούς τους Έλληνες. Αξίζει στα παιδιά μας. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αν μπορεί να υπογραμμίσει κανείς ένα απ’ τα μεγάλα μας επιτεύγματα όλο αυτό το διάστημα, είναι ότι αυτή όλη τη μεγάλη την ανατροπή την πετύχαμε χωρίς καμία βοήθεια δανική, χωρίς να αναπτύξουμε καμία δουλεία με κανέναν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν μόνο μια εξάρτηση και αυτή είναι η εξάρτηση από τον ελληνικό λαό, απ’ τους Έλληνες πολίτες. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα δύσκολα είναι αυτά τα οποία μας κινητοποιούν. Είναι αυτά τα οποία μας έχει μάθει να κάνουμε ο μεγάλος μας ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, του οποίου είμαστε πολιτικά και πνευματικά παιδιά.

Γι’ αυτό και έχουν δίκιο οι σύντροφοι που λένε ότι τα παιδιά της Αλλαγής, τα νιάτα και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της χώρας, είναι αυτά που θα φέρουν τη νίκη στον ελληνικό λαό. Και αυτή η νίκη φίλες και φίλοι δε θα είναι μια νίκη ούτε για τον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε για το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι μία νίκη για τους πολίτες. Θα είναι μία νίκη για τον άνθρωπο.

Γιατί αυτή είναι σήμερα η δική μας δέσμευση, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε στρατευμένοι, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε, όχι μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, αλλά μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Για να στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει στις Ευρωεκλογές, αλλά και για να διατρανώσουμε τις αποφάσεις που πρέπει στις Εθνικές Εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Και θέλω να ξέρετε, φίλες και φίλοι, ότι όπως εγώ είχα σήμερα την τιμή και τη χαρά να σας φέρω ένα μήνυμα, ένα μήνυμα απ’ τον Πρόεδρό μας, απ’ τα στελέχη μας, απ’ όλη την Ελλάδα, έτσι να ξέρετε ότι μου δώσατε και εσείς σήμερα, τη μεγάλη χαρά να πάρω από εσάς ένα μήνυμα απ’ τη Μυτιλήνη, απ’ τη Λέσβο, που θα δώσω στο Γιώργο Παπανδρέου, που θα δώσω σε όλο το ΠΑΣΟΚ, σε όλη την Ελλάδα, ότι η Μυτιλήνη, η Λέσβος, είναι μια γροθιά. Είναι ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο δίπλα στο Μυτιληνιό, δίπλα στον κάτοικο της Λέσβου, που παλεύει και θα παλεύει για την επίλυση των δικών του προβλημάτων.

Είμαι πια ο δικός σας αγγελιοφόρος μιας μεγάλης νίκης, που θα έρθει και απ’ τη Λέσβο. Και όλοι μαζί θα τη γιορτάσουμε και θα την πανηγυρίσουμε, και αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου. Να είστε πάντα καλά. Ο αγώνας τώρα αρχίζει και ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.»

Η Ομιλία είχε μεγάλη ανταπόκριση στις καρδιές όλων και συνοδεύτηκε με πολλά χειροκροτήματα και συνθήματα:
«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εδώ ενωμένο, δυνατό» και
«Ο ήλιος θα ανατείλει απ’ τη Μυτιλήνη, 5,1 σήμερα»

«5,1 σήμερα. Ο ήλιος θα ανατείλει απ’ τη Μυτιλήνη, όπως έκανε πάντα η Μυτιλήνη, και όπως αυτό έχει χαραχθεί στη μνήμη αλλά και στην καρδιά όλων μας, και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που και τώρα είναι ξανά η Μυτιλήνη μπροστά σε μία πολύ μεγάλη, πολύ ευοίωνη προοπτική που ανοίγεται.»

Ολόκληρη την Ομιλία του Γιάννη Ραγκούση θα την διαβάσετε εδώ και θα την ακούσετε εδώ.

Τόσο κατά την είσοδο του στον χώρο εκδήλωσης, όσο και κατά την αποχώρηση του ο Γιάννης Ραγκούσης χαιρέτησε έναν- έναν και αντάλλαξε κουβέντες με τον καθένα από τους εκατοντάδες παραβρισκόμενους, με αμεσότητα και ανθρώπινη ζεστασιά.

Την Κυριακή έδωσε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Λέσβου, είχε συνάντηση με αντιπροσώπους τοπικών φορέων και εγκαινίασε τα καινούργια γραφεία της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λέσβου, σε πλήθος κόσμου που ανέδειξε την αγάπη του και την συσπείρωση στο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Ο Λαός της Λέσβου σε ευχαριστεί από καρδιάς, σύντροφε Ραγκούση!