«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΧΕΙ Ο ΟΑΕΔ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΧΕΙ Ο ΟΑΕΔ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ! ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!
1. Ποια είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας στη χώρα μας; Κανείς (επισήμως) δεν ξέρει. Εδώ και πέντε μήνες δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες απολύσεις γίνονται, πόσες προσλήψεις, πόσες είναι οι νέες διαθεσιμότητες. Ο ΟΑΕΔ, ως αρμόδιος να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις δεν ανακοινώνει στοιχεία προσλήψεων - απολύσεων, εδώ και πέντε μήνες.
2. Φυσικά η διοίκηση του ΟΑΕΔ ακολουθεί εντολές. Τις εντολές της κυβέρνησης Καραμανλή που συστηματικά αποκρύπτει αυτά τα στοιχεία από την κοινή γνώμη, από τους ερευνητές, από την αντιπολίτευση, από τον κόσμο, για να ωραιοποιήσει την εικόνα της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου.
3. Για την ανεργία, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2009 καταγράφουν το ανησυχητικό 9,4% σε σχέση βεβαίως με το 8% που κατέγραφαν τον Ιανουάριο του 2008. Την ίδια στιγμή τα Εργατικά Κέντρα της χώρας μιλούν για ύψος ανεργίας της τάξεως του 20% ή και 25%.
- Οι διαφορές στα παραπάνω στοιχεία, οφείλονται στο γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ, με εντολή της κυβέρνησης επιχειρεί με χίλιους-δύο (πρωτοφανείς) τρόπους να μαγειρέψει τα στοιχεία που αφορούν στην καταγραφή της ανεργίας στη χώρα μας. Έφτασε η διοίκηση του ΟΑΕΔ στο σημείο να κάνει ειδικό σεμινάριο στους υπαλλήλους του Οργανισμού για το πώς να μεθοδεύουν με διάφορες τεχνικές την εκτροπή των ανέργων από τις λίστες της εγγεγραμμένης ανεργίας!
4. Θυμίζουμε ότι μεταξύ των τρόπων μαγειρέματος των ποσοστών της ανεργίας στη χώρα μας, υπάρχει και το εξής απίστευτο. Έως το 2004, επιτρεπόταν η εγγραφή ανέργου στο Μητρώο ακόμη και αν είχε πραγματοποιήσει 12 ημερομίσθια το μήνα. Τώρα με ένα ημερομίσθιο το μήνα βγαίνεις από τις λίστες. Δηλαδή με ένα μεροκάματο το μήνα δεν θεωρείσαι άνεργος!
5. Ο πλήρης σκοταδισμός που υπάρχει για τα πραγματικά στοιχεία και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας συμπληρώνεται από τραγικές καθυστερήσεις στο περίφημο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ' ΚΠΣ). Τα προγράμματα ΟΑΕΔ του 2009 για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες του 2009, δεν έχουν ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό των ρυθμών της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα «Μία αρχή μία ευκαιρία»: Το εξήγγειλαν πέρσι, ξεκίνησε μόλις προχθές.
6. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η ομηρία χιλιάδων νέων ανθρώπων μέσω των προγραμμάτων STAGE (υπάρχει μία εκτίμηση ότι ανέρχονται σε 150.000), και οι προσπάθειες να βρίσκονται συνεχώς παράθυρα «για να βολεύουμε τα δικά μας παιδιά».

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας πατήστε εδώ

Και εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: