«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ασύδοτα ρουσφέτια κάνει για ακόμη μια χρονιά το υπουργείο Παιδείας


Καθηγητές… φαντάσματα και το 2009

Ασύδοτα ρουσφέτια κάνει για ακόμη μια χρονιά το υπουργείο Παιδείας, στην πλάτη των 11 μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου του Άι-Στράτη. Οκτώ μεταθέσεις, οι μισές από πέρυσι, «φωνάζουν» δυνατά από μόνες τους ότι οι καθηγητές τους οποίους αφορούν δε θα μείνουν στο σχολείο, αλλά θα πάρουν τα 12 μόρια της δυσπρόσιτης τοποθέτησης υπηρετώντας στην Αθήνα. Άλλωστε, απ’ τους οκτώ που μετατίθενται, οι έξι εκ των πραγμάτων «πλεονάζουν». Ο ένας μάλιστα εξ αυτών, με πτυχίο Πολιτικού Τοπογράφου, κανείς δεν μπορεί καν να φανταστεί τι θα μπορούσε να διδάξει!
Στον αντίποδα των οκτώ φαντασμάτων, τρεις «ηρωίδες» καθηγήτριες που όλους τους προηγούμενους μήνες, για να καλύψουν τα κενά και να πάρουν τα μόρια του δυσπρόσιτου, ανέλαβαν ως ωρομίσθιες να διδάξουν τα παιδιά του Άι-Στράτη.

Οι δύο, από Φλώρινα και Αγρίνιο, ζουν στο νησί για να πληρωθούν με καθυστέρηση ενός χρόνου, το ποσό των περίπου 250 ευρώ η κάθε μία που τους αναλογεί ως μηνιάτικο. Η άλλη μένει στην Αθήνα και μια φορά τη βδομάδα πηγαίνει στο νησί για να διδάξει τις έξι ώρες Γαλλικών που έχει. Τα μόρια του δυσπρόσιτου της «κοστίζουν» 2.000 ευρώ το μήνα σε εισιτήρια!
Κι η διάσταση αυτή του κόστους που πληρώνουν κάποιοι για να κερδίσουν τα μόρια του Άι-Στράτη διδάσκοντας στο νησί, αναδεικνύει το μέγεθος της αδικίας, της ανηθικότητας των συνεχιζόμενων ρουσφετολογικών μεταθέσεων που κάνει το υπουργείο. Διότι στο όλο θέμα με τα φαντάσματα, που από το 2007 προβάλλει κάθε χρόνο τέτοια εποχή το «Ε», δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας, αλλά ηθικής τάξης. Γι’ αυτό και η εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη πέρυσι δεν μπόρεσε να φτάσει σε καταδικαστική απόφαση για τους «ενόχους». Οι οποίοι έχουν ήδη όμως καταδικαστεί, όπως και οι καθηγητές που ευνοούνται σε βάρος άλλων, στη συνείδηση όλων των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας του Άι-Στράτη.

Κάθε χρόνο τα ίδια
Απ’ το 2002 που ισχύει το παρόν θεσμικό πλαίσιο, η Δ΄ Λέσβου περιοχή τοποθετήσεων, το γυμνάσιο και οι λυκειακές τάξεις Αγίου Ευστρατίου που δίνουν τον ανώτατο αριθμό μορίων, δέχεται ένα σημαντικό αριθμό καθηγητών που μετατίθενται εκεί. Για να διδάξουν και να πάρουν τα μόρια, που ως κίνητρο για να μείνει κανείς στην ακριτική νησιωτική εσχατιά θέσπισε ο νομοθέτης.
Πρόπερσι ανακοινώθηκαν 11 μεταθέσεις, εκ των οποίων μόνο δύο αφορούσαν καθηγητές που δίδαξαν στο νησί. Πέρυσι, προκαλώντας και την αντίδραση των καθηγητών που δίδασκαν τότε στο Σχολείο και μίλησαν για «συναδέλφους-φαντάσματα», οι μετατιθέμενοι ανήλθαν σε 16. Απ’ αυτούς οι 11 αποσπάστηκαν άμεσα, ενώ ακολούθησαν λίγο αργότερα ακόμα τρεις αποσπάσεις.
Την Τρίτη, ανακοινώνοντας το υπουργείο Παιδείας με καθυστέρηση λίγων ημερών - σε σχέση με άλλες χρονιές - τις μεταθέσεις, προκάλεσε αντιδράσεις συνδικαλιστών. Οι οποίοι και τις κατήγγειλαν ως παράνομες αφού, όπως σχολιάστηκε, δε λήφθηκαν υπόψη οι καταστάσεις των κενών και πλεονασμάτων που είχαν συντάξει τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ), αλλά μόνο οι «κατευθύνσεις» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Συνολικά οκτώ καθηγητές, πέντε Πληροφορικής, δύο Αγγλικής Γλώσσας και ένας πολιτικός τοπογράφος, μετατέθηκαν στη Δ΄ Λέσβου. Οι καθηγητές που χρειάζεται το Σχολείο, απ’ τους μετατιθέμενους, είναι ένας πληροφορικής και ένας αγγλικών. Αν βέβαια μείνουν κι αυτοί, διότι πέρυσι (παρ’ ότι υπήρχε και πάλι πληθώρα καθηγητών Πληροφορικής κι Αγγλικών) δεν έμεινε κανείς στο σχολείο.

12 καθηγητές για 11 μαθητές
Η διοίκηση της Εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο παρακολουθεί αυτούς που έρχονται για να… φύγουν, δίχως να μπορεί να αντιδράσει. Άλλωστε, για να μπορέσει να απαγορευτεί η απόσπαση των μετατιθεμένων ή για να μην παίρνουν τα μόρια όσοι αποσπώνται εκτός Άι-Στράτη, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Και το υπουργείο Παιδείας, παρά τις υποσχέσεις, όταν δόθηκε πέρυσι μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, δεν έκανε απολύτως τίποτε.
«Αυτήν τη στιγμή - μας είπε ο προϊστάμενος του Γραφείου Λήμνου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Ρόκος - το σχολείο του Άι-Στράτη έχει 11 μαθητές σε γυμνάσιο και λύκειο και υπηρετούν σ’ αυτό επτά μόνιμοι καθηγητές, δύο αναπληρωτές, δύο ωρομίσθιοι καθηγητές, ενώ μία ακόμη ωρομίσθια έχει αναλάβει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.»
Όπως προσέθεσε ο κ. Ρόκος, τρεις φιλόλογοι μόνιμοι θα μείνουν και το νέο σχολικό έτος, καθώς και μία γυμνάστρια κι ένας φυσικός που τώρα υπηρετεί στη Λήμνο. Δηλαδή το Σχολείο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο με πέντε τουλάχιστον εκπαιδευτικούς.


Πληρώνουν… να διδάξουν

Την ίδια ώρα όμως που το υπουργείο Παιδείας μοιράζει απλόχερα σε «ημετέρους» τα μόρια του δυσπρόσιτου για να τους αποσπάσει στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία που δημοσιεύτηκε στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα «alfavita.gr», οι τρεις απ’ τους πέντε καθηγητές Πληροφορικής που μεταθέτονται υπηρετούν ήδη στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας), υπάρχουν εκπαιδευτικοί που όχι μόνο επιλέγουν να πάνε για να διδάξουν στον Άι-Στράτη, αλλά και πληρώνουν για να έχουν «πρόσβαση» στα μόριά του.
Η Ειρήνη Λιάπη, φιλόλογος απ’ το Αγρίνιο, έχει ως ωρομίσθια 11 ώρες τη βδομάδα στο Σχολείο. Η Ιωάννα Σαπουντζή, ομοίως φιλόλογος, έχει αναλάβει 10 ώρες τη βδομάδα Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Όπως όλοι οι ωρομίσθιοι, θα πληρωθούν μετά από πολύ καιρό, με έξι ευρώ την ώρα για τις υπηρεσίες τους, ενώ ήδη πληρώνουν απ’ την τσέπη τους για να ζουν και να διδάσκουν στο νησί.
Μια ακόμη καθηγήτρια, η Ντόρα Μαρούση, απ’ το Νέο Ηράκλειο Αττικής, αν δε δεχόταν να αναλάβει ως ωρομίσθια έξι ώρες τη βδομάδα, οι μαθητές του Άι-Στράτη δε θα μάθαιναν γαλλικά. Η κ. Μαρούση για 36 ευρώ «ημερομίσθιο» ταξιδεύει μια φορά τη βδομάδα απ’ την Αθήνα στη Λήμνο αεροπορικώς και από εκεί στον Άι-Στράτη με το καραβάκι της γραμμής. Το κόστος των μετακινήσεών της ξεπερνά τα 2.000 ευρώ το μήνα.
Αυτές οι ωρομίσθιες, «με αξιοπρέπεια» - όπως είπε ο κ. Ρόκος - δίνουν μαθήματα αξιών στους μαθητές τους. Σε αντίθεση με τα κάθε είδους «φαντάσματα», που κυριεύουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όχι μόνο το μικρονήσι του νομού Λέσβου, αλλά όλα τα ακριτικά και απομονωμένα νησάκια του Αιγαίου.

EmprosNET

Δεν υπάρχουν σχόλια: