«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών (8 Μαρτίου) είναι ένα γεγονός που τιμάται από όλες τις γυναικείες οργανώσεις του κόσμου. Αυτή η μέρα μνημονεύεται και στα Ηνωμένα Έθνη ενώ σε αρκετές χώρες είναι αργία. Όταν οι γυναίκες σε όλες τις ηπείρους, που συχνά χωρίζονται από εθνικά, γλωσσολογικά, πολιτισμικά, οικονομικά σύνορα και πολιτικές διαφορές, έρχονται για να γιορτάσουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα, μπορούν να κοιτάξουν με περηφάνεια τους αγώνες 90 και πλέον ετών για ισότητα, δικαιοσύνη, ειρήνη και ανάπτυξη.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών είναι η ιστορία κοινών γυναικών που έγραψαν ιστορία από την αρχαιότητα όπου η Λυσιστράτη έκανε τη σεξουαλική επανάστασή της για να τερματίσει τον πόλεμο μέχρι και την Γαλλική Επανάσταση και τους αγώνες για ισότητα, ισονομία και ελευθερία.

Η ιδέα για τη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας προήλθε στις αρχές του περασμένου αιώνα όπου ο βιομηχανικός κόσμος ήταν τόσο σε μια περίοδο ανάπτυξης και πληθυσμιακής έκρηξης όσο και ιδεολογικών αλλαγών. Παρακάτω παραθέτω χρονολογικά τα πιο σημαντικά γεγονότα:
1857
οι υφάντριες της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν: για μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 12, για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
1909
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Οι γυναίκες συνέχισαν να τη γιορτάζουν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου μέχρι το έτος 1913.
1910
Η Σοσιαλιστική Διεθνής, στη συνάντηση της Κοπεγχάγης, καθιέρωσε μια διεθνή γιορτή γυναίκας για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και για να επιτύχει την ισότητα των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόταση της Κλάρα Ζέτκιν να καθιερωσει η Διεθνης Ημερα Γυναικων και την διεκδικιση των δικαιωματων της Γυναικας, χαιρετίστηκε από όλες τις συμμετέχουσες (100 γυναίκες από 17 χώρες). Σε εκείνη τη συνάντηση είχε χαιρετιστεί και η εκλογή τριών γυναικών στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για τη διεθνή γιορτή γυναίκας.
1911
Ως αποτέλεσμα της απόφασης που πάρθηκε στην Κοπεγχάγη την προηγούμενη χρονιά, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών ορίστηκε για τις 19 Μαρτίου στην Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία, όπου παραπάνω από 1 εκατομμύριο γυναικών και ανδρών συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Στα αιτήματα για το δικαίωμα ψήφου και της δημιουργίας δημόσιων γραφείων, απαιτούσαν και το δικαίωμα της εργασίας, της επαγγελματικής επιμόρφωσης και στο τέλος της διάκρισης στη δουλειά.
Μια βδομάδα αργότερα στις 25 Μαρτίου, στο τραγικό τρίγωνο φωτιάς στη Νέα Υόρκη, χάνονται πάνω από 140 κορίτσια, τα περισσότερα από αυτά Ιταλίδες και Εβραίες μετανάστριες. Αυτό το γεγονός είχε μεγάλη επίδραση στον εργατικό κώδικα των ΗΠΑ και τις συνθήκες εργασίας που οδήγησαν σε αυτό το δραματικό γεγονός.
1913-1914
Ως μέρος του κινήματος ειρήνης στην ανατολή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρωσίδες γιόρτασαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα Γυναικών την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου του 1913. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης στις 8 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς διαδήλωσαν για τον τερματισμό του πολέμου και της απομόνωσης.
1917
Με 2 εκατομμύρια νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, οι γυναίκες διάλεξαν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου για να διαδηλώσουν για «ψωμί και ειρήνη». Οι πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας αντιτίθηκαν σε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά οι γυναίκες. Τα υπόλοιπα βέβαια είναι ιστορία καθότι τέσσερις μέρες μετά οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα της ψήφου. Εκείνη η ιστορική ημέρα ήταν η 23η Φεβρουαρίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ρωσία, και 8 Μαρτίου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών έδωσε άλλον νόημα και διάσταση στους κοινωνικούς αγώνες των γυναικών στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα ολοένα αυξανόμενα γυναικεία κινήματα τα οποία ενισχύθηκαν από 4 διεθνείς γυναικείες συναντήσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, βοήθησαν στην ενδυνάμωση των προσπαθειών για τα δικαιώματα των γυναικών και την συμμετοχή τους στην πολιτική και οικονομική διαδικασία. Επιπλέον, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών είναι η στιγμή για τον απολογισμό της προόδου που έγινε, να γίνει ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων αλλά και να βραβευτούν δράσεις γενναιότητας γυναικών της καθημερινότητάς μας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του γυναικείου κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: