«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

Χρωστάω, άρα δεν υπάρχω...

Τα δάνεια είναι το όπιο των λαών. Το μεγάλο κόλπο οι Τράπεζες το έβαλαν μπροστά από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και ως κόλπο υπήρξε το ανώτερο στάδιο του λαϊκού καπιταλισμού (των νεοφιλελεύθερων). Πού είναι τα πολλά λεφτά; σε αυτούς που έχουν λίγα αλλά είναι πολλοί. Απλό. Τι είναι οι πολλοί μέσα στο τρέχον σύστημα; Ανίσχυροι! Ωραίον. Συνδυάζεις αυτά τα δύο και βγαίνεις στο τετράγωνό τους. Αν λοιπόν βάλεις τους πολλούς στο γκεζί (δίνοντάς τους δάνεια) θα παίρνεις λίγα από πολλούς (διά βίου) και το διάφορο θα είναι αστρονομικό! Αν μάλιστα επιτύχεις να παίρνεις σιγά-σιγά όλο και πιο πολλά απ' τα λίγα των πολλών, τότε το διάφορο γίνεται τριφασικά αστρονομικό! Ταυτοχρόνως δε, το μπίνγκο σου βγαίνει και τζακ ποτ, διότι ο ανίσχυρος που έβαλες στο μαντρί κι αρμέγεις, όσον πιο πολύ τον απομυζάς τόσον πιο ανίσχυρος γίνεται -αλαφιασμένος, έντρομος, ζει πλέον με το άγχος των δανείων, την αγωνία του χρέους, των τόκων, των δόσεων, του επαναδανεισμού -πού καιρός για σκέψη, για πολιτική, σκλάβος σωστός, τον έχεις στο χέρι και ως πελάτη και ως πολίτη! Κι ως εργάτη! Ολο και πιο πολύ δουλεύει, όλο και πιο λίγα βγάζει, όλο και πιο πολλά σου δίνει για το χρέος, όλο και πιο πολύ φορολογείται για να υπάρχεις και να του τα παίρνεις. Κι όχι μόνον! Χαρμάνης για λεφτά, καθώς έχει γίνει, σιγά-σιγά γίνεται έτοιμος για όλα προκειμένου να τα βρει, λαδώνεται, λαδώνει, τα χώνει, του τα χώνουν, μιζάρει, φρικάρει, φλιπάρει, σκέφτεται όλο τα λεφτά, τις υποχρεώσεις, τα δανεικά, τα κλεμμένα, αυτά που θα μπορούσε να κλέψει, αυτά που δεν έκλεψε, αυτά που έκλεψε, αυτά που του κλέβουν -δηλητήριο σαν την παραμύθα έχει μπει η Τράπεζα στη ζωή του. Ναι, στην εποχή μας τα δάνεια είναι το όπιο των λαών. Και οι Τράπεζες με τον ίδιο ύπουλο τσαμπουκά του ψευτόμαγκα, του εμπόρου ηρωίνης και του προαγωγού επιμένουν το ίδιο και μέσα στην κρίση να αρπάξουν όσα ακόμα περισσότερα μπορούν, να επωφεληθούν απ' αυτήν την κρίση (που οι ίδιες δημιούργησαν) και να βγουν από δαύτην ακόμα πιο πλούσιες. Χρωστάω, άρα δεν υπάρχω...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/10/2008Στην μνήμη μου επανέρχεται κάτι πιο σύγχρονο από ποτέ:
“Σήμερα, με την κυριαρχία της Αγοράς,

τα πάντα έχουν τιμή και τίποτα δεν έχει αξία.”
ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝ

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Με 2,5% προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

«Με 2,5% προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

29 Οκτωβρίου 2008, 19:04

Με 2,5 μονάδες διαφορά εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε απόψε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 30,1% των προτιμήσεων, έναντι του 27,6% των ερωτηθέντων, που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με το μονοψήφιο νούμερο 8,8%. Αντίθετα, το ΚΚΕ φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του, συγκεντρώνοντας το 6,7% των προτιμήσεων, ενώ το ΛΑΟΣ δήλωσε ότι προτιμά το 4,2% των ψηφοφόρων.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 30% επιλέγει τον Κώστα Καραμανλή, ενώ το 23% τον Γιώργο Παπανδρέου.»

http://www.zougla.gr/news.php?id=11658

Αχ, αυτήν την καραμέλα του «καταλληλότερου» πόσο θα την πιπιλίζουμε ακόμη;

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008

Εμείς κάνουμε άλλες επιλογές. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολιτών και μόνο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΕΜΕΙΣ, ΜΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

1. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα χρειάζεται υπεύθυνη, σοβαρή και νηφάλια πολιτική ηγεσία. Ηγεσία που θα διασφαλίσει ότι το λογαριασμό της κρίσης, τα σπασμένα των «golden boys», δεν θα τον πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ηγεσία που θα ασχοληθεί με τα διογκούμενα προβλήματα των πολιτών, ηγεσία που δεν θα εξαφανίζεται στα δύσκολα ασχολούμενη αποκλειστικά με το πώς θα συγκαλύψει τα σκάνδαλα που παράγει. Η Ελλάδα χρειάζεται άλλη πολιτική ηγεσία από τη σημερινή. Η κυβέρνηση Καραμανλή, αφού οδήγησε τα ελληνικά νοικοκυριά σε κρίση πριν ακόμα φτάσει στην Ελλάδα η διεθνής κρίση, τώρα, άβουλη και μοιραία, αδυνατεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη δυσμενή συγκυρία. Επιλέγει να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις τράπεζες και να φορτώσει το λογαριασμό και της δικής της αποτυχίας και της διεθνούς κρίσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο σημερινός πρωθυπουργός, αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα του πολίτη, εξαφανίζεται από τις μάχες στη Βουλή και προτιμά να περιδιαβαίνει την υφήλιο ως πλασιέ της Ολυμπιακής. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

2. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών ύψους 28 δις. Ποσό τρομακτικό, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι ο ίδιος ο υπουργός βρήκε μόλις 0,1 δις (100 εκ. ευρώ) να εγγράψει στον προϋπολογισμό για το Ταμείο κατά της Φτώχειας. Και είναι ο ίδιος υπουργός που ανακοίνωσε 7,5 δις περισσότερους φόρους για τα νοικοκυριά στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2009

3. Από την πρώτη στιγμή, προειδοποιήσαμε την σημερινή κυβέρνηση αυτά τα 28 δις να μην αποτελέσουν «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες. Να συνδεθούν με συγκεκριμένες υποχρεώσεις των τραπεζών για να στηριχθεί η «πραγματική οικονομία», δηλαδή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και ο απλός δανειολήπτης. Μόνο έτσι θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι η όλη στήριξη των τραπεζών δεν θα γίνει «στου κασίδη», δηλαδή στου έλληνα φορολογούμενου, «το κεφάλι».

4. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή για τους δανειολήπτες (βλέπε και Βασικό Σχολιασμό, 24/10/2008) ήταν σαφέστατος, ζητώντας για άλλη μία φορά από την σημερινή κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα:

- «Να αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού. Να επαναφέρει η κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες, με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, όπως και επιδόματος θέρμανσης. Να αυξήσει τον συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%. Δεν νοείται να φορτώνεται ο εργαζόμενος τους νέους και άδικους φόρους που επιβάλει η κυβέρνηση. Και δεν νοείται αυτό να γίνεται μεσούσης της κρίσης. Δεν νοείται να μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις, μέσα στην κρίση».

- «Να συνδεθεί η παροχή χρήματος, ρευστότητας στις τράπεζες με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Το ταμείο αυτό θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους, προς τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εκεί είναι η πραγματική οικονομία. Προς όφελος, δηλαδή, του Έλληνα μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, του Έλληνα εργαζόμενου. Διότι αλλιώς, με την κρίση αυτή, θα κλείσουν χιλιάδες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπουν, βεβαίως, οι μεγάλες πολυεθνικές, με μεγάλη ζημία για την ελληνική οικονομία και τεράστια ανεργία για τη νέα γενιά».

- «Το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει μόνον εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη και εφόσον έχουν εξασφαλίσει και οι ίδιες τη συμμετοχή τους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτήν, προτείνουμε να συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο, με την αγορά προνομιούχων μετοχών, με την ενεργό παρουσία στο Δ.Σ. των τραπεζών, όχι μόνο για τους υπέρογκους μισθούς κάποιων διοικητών, αλλά για την πολιτική των τραπεζών, που θα διασφαλίσει την ουσιαστική τους λειτουργία προς την πραγματική οικονομία. Και θα δώσει, βεβαίως, σοβαρή αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες έχει μπει το κράτος, δίνοντας βεβαίως ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτές απέναντι στις ελληνικές τράπεζες στην αγορά».

5. Σε αντίθεση όμως με την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα το ΠΑΣΟΚ, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια ανευθυνότητα που μεταφράζεται σε εξυπηρέτηση για τις τράπεζες και σε εμπαιγμό για τον Έλληνα φορολογούμενο.

- Πριν λίγες ημέρες, παρουσίασε ένα σχέδιο στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών στις οποίες έδινε «λευκή επιταγή» 28 δις ευρώ.

- Χθες, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με μία απλή διευκρινιστική ανακοίνωση, ανέτρεψε το περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου που ο ίδιος είχε καταθέσει στη Βουλή προ ολίγων ωρών! Υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση, το υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται τώρα να θέτει ως προϋπόθεση για τη παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας σε μια τράπεζα την υποχρεωτική έκδοση προνομιούχων μετοχών, τις οποίες αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο.

6. Όλες αυτές όμως οι ανεύθυνες παλινδρομήσεις και τα «είπα-ξείπα» είναι «στάχτη στα μάτια» των πολιτών και είναι ό,τι χειρότερο σε καιρούς μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας. Η σημερινή κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της. Παρουσίασε ένα νομοσχέδιο-προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων προς όφελος των τραπεζών. Επέλεξαν να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες. Εμείς κάνουμε άλλες επιλογές. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολιτών και μόνο.

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ


Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου
24.10.2008

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η εικόνα της Βουλής φωτίζει μια αλήθεια ολοφάνερη, χωρίς αμφισβήτηση. Είναι μια σκληρή αλήθεια για τη χώρα, μια σκληρή αλήθεια για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, που καθημερινά βιώνουν μια κρίση οικονομική, πολιτική, θεσμική, μία κρίση αξιών.

Μπροστά σε αυτή την κρίση, έχουμε μια κυβέρνηση απούσα. Απούσα από το προσκήνιο, αλλά παρούσα στο παρασκήνιο, μια κυβέρνηση παρούσα μόνο στο παρασκήνιο. Μια κυβέρνηση απούσα από τα προβλήματα του τόπου, μια κυβέρνηση απούσα από τα προβλήματα του πολίτη.

Τα άδεια έδρανα, αγαπητοί συνάδελφοι, μιλούν από μόνα τους, φωτίζουν τις πραγματικές διαστάσεις της κυβέρνησης, είναι μια κυβέρνηση αποχωρούσα.

Είναι μια κυβέρνηση αδύναμη να απαντήσει στις αγωνίες για το σήμερα και το αύριο. Αγωνίες κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε νοικοκυριού, κάθε επιχείρησης, κάθε πολίτη.

Είναι απούσα πια από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας. Οι συμπολίτες μας δεν τα βγάζουν πέρα. Περιμένουν απαντήσεις και λύσεις:

? Γιατί ανεβαίνει η βενζίνη όταν πέφτει το πετρέλαιο διεθνώς;

? Γιατί μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία, την ώρα που δεν φτάνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί;

? Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τους γιατρούς και νοσηλευτές όταν πληρώνουμε 7,5 δις νέους φόρους;

? Γιατί υπάρχουν 28 δις ευρώ για να στηριχθούν οι ισολογισμοί των Τραπεζών, χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς όρους, χωρίς προοπτική, ενώ για τους φτωχότερους συμπολίτες μας υπάρχουν μόνο 100 εκ., εάν ποτέ κι αυτά υπάρξουν, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Οι Έλληνες πολίτες θέλουν απλές απαντήσεις, απλές λύσεις στα προβλήματά τους. Αναζητούν το αυτονόητο, κάπου να ακουμπήσουν και να στηριχθούν. Γι' αυτό απαιτούν μια αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα θαρραλέο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Αξιόπιστη κυβέρνηση και θαρραλέο σχέδιο έχει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Ξέρουν πια οι πολίτες ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που είναι απούσα από τα προβλήματά του και παρούσα μόνο για τα ιδιοτελή της παραταξιακά συμφέροντα. Ξέρουν πια οι πολίτες ότι τα συμφέροντά τους, τα δικαιώματά τους, οι οικονομίες τους, δεν μπορούν να προστατευτούν από μια κυβέρνηση που θέλει να χειραγωγεί κάθε δημοκρατικό θεσμό, κάθε νόμο προστασίας του αδύναμου και, όταν δεν μπορεί να χειραγωγεί, να κρύβεται και να δραπετεύει. Όπως έκανε και σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν μπορούσε να ελέγξει το ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν μπορούσε να ελέγξει το αποτέλεσμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, τη δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ετράπη σε φυγή, ψάχνοντας κρησφύγετο στην παραπολιτική και στο παρασκήνιο.

Απαιτείται μια κυβέρνηση που να μη φορτώνει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και κυρίως να βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Μιας πράσινης ανάπτυξης, ανοίγοντας νέες προοπτικές, με νέες τεχνολογίες, βοηθώντας σε μια νέα ενεργειακή πολιτική.

Μια κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί για να εγγυηθεί τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την προστασία του μικρομεσαίου επιχειρηματία, που θα «καταβροχθίσουν» οι οικονομικές αλλαγές. Θα δούμε τεράστια μονοπώλια να ελέγχουν πια τις αγορές μας, εάν εμείς δεν παρέμβουμε.

Αυτά δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να τα εγγυηθεί. Είναι αδύνατον η κυβέρνηση του Βατοπεδίου, των ομολόγων, να εγγυηθεί μια χρηστή, αξιόπιστη, υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης.

Γι? αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να εγγυηθεί μια διακυβέρνηση αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη, με λύσεις και πρωτοβουλίες. Λύσεις και πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και διεθνώς, υπερασπίζοντας και προασπίζοντας, προστατεύοντας τις βασικές ανάγκες και τα βασικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εδώ ακριβώς διότι είναι απαίτηση των εποχών, είναι απαίτηση της κοινής γνώμης, είναι απαίτηση λαϊκή, αλλά είναι και απαίτηση των νόμων, του Συντάγματος, της χώρας μας. Έχει υποχρέωση η Βουλή να αποφασίσει αν αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί ως προς τους υπουργούς για τους οποίους η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι σχετίζονται με την υπόθεση. Η εισαγγελική έρευνα. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. Αυτό προβλέπουν οι κανόνες της δημοκρατίας μας.

Αυτοί διάλεξαν άλλο δρόμο. Το δρόμο της φυγής. Προσπαθώντας βεβαίως να συμπαρασύρουν μαζί τους και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν θα τους αφήσουμε να συμπαρασύρουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Είμαστε εδώ για να τους προασπίσουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα τα άδεια έδρανα της συμπολίτευσης φωνάζουν. Φωνάζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι για τα δύσκολα. Δεν ξέρει να στέκεται με ευθύνη απέναντι στα προβλήματα του τόπου και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν μπορεί και δεν θέλει να σταθεί κοντά στον πολίτη, κοντά στις ανάγκες του.

Θέλησαν να αποτρέψουν την αποδοκιμασία από την ίδια τη Βουλή. Την αποδοκιμασία της γραμμής της συγκάλυψης. Δεν θα αποτρέψουν όμως την αποδοκιμασία από τον Ελληνικό λαό και σήμερα και αύριο στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια αποχωρούσα κυβέρνηση.

Έρχεται η αλλαγή.

Έρχεται η αλλαγή πορείας της χώρας μας.

Μπαίνουμε σε μια νέα τροχιά ευνομούμενου κράτους, κράτους δικαίου, δίκαιης κοινωνίας."


Δεν άντεξε το φως η ΝΔ και ετράπη σε φυγή

Δεν άντεξε το φως η ΝΔ και ετράπη σε φυγή

Αίθουσα Ολομέλειας, Βουλή, 23 Οκτωβρίου 2008
Ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του Κοινοβουλίου
Ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του Κοινοβουλίου
ΠΑΣΟΚ —

Παρέμβαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την μη συμμετοχή της Κ.Ο. της Ν.Δ. στη συζήτηση Πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι

"Κύριε Πρόεδρε, στη μεγάλη υπόθεση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, στο θέμα του Βατοπεδίου, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, να διασφαλίσει την αλήθεια, να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, έκανε κάθε τι για να συγκαλύψει, να κωλυσιεργήσει, να συσκοτίσει, αλλά δεν άντεξε.

Δεν άντεξε το φως.

Δεν αντέχει τις δημοκρατικές λειτουργίες της Βουλής.

Δεν αντέχει την αλήθεια.

Ετράπη σε φυγή.

Δεν θέλει την αλήθεια.

Ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του Κοινοβουλίου, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που συμμερίζονται τις αρχές της δημοκρατίας, των δημοκρατικών διαδικασιών και, βεβαίως, την ανάγκη ενός κράτους δικαίου.

Η Νέα Δημοκρατία έφυγε από τη Βουλή.

Είναι πια πάνδημη η απαίτηση για αλλαγή.

Ευχαριστώ πολύ."

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

A Dacian's PrayerA Dacian's Prayer Mihai Eminescu

When death did not exist, nor yet eternity,
Before the seed of life had first set living free,
When yesterday was nothing, and time had not begun,
And one included all things, and all was less than one,
When sun and moon and sky, the stars, the spinning earth
Were still part of the things that had not come to birth,
And You quite lonely stood... I ask myself with awe,
Who is this mighty God we bow ourselves before.

Ere yet the Gods existed already He was God
And out of endless water with fire the lightning shed;
He gave the Gods their reson, and joy to earth did bring,
He brought to man forgiveness, and set salvation's spring
Lift up your hearts in worship, a song of praise enfreeing,
He is the death of dying, the primal birth of being.

To him I owe my eyes that I can see the dawn,
To him I owe my heart wherein is pity born;
Whene'er I hear the tempest, I hear him pass along
Midst multitude of voices raised in a holy song;
And yet of his great mercy I beg still one behest:
That I at last be taken to his eternal rest.

Be curses on the fellow who would my praise acclaim,
But blessings upon him who does my soul defame;
Believe no matter whom who slanders my renown,
Give power to the arm that lifts to strike me down;
Let him upon the earth above all others loom
Who steals away the stone that lies upon my tomb.

Hunted by humanity, let me my whole life fly
Until I feel from weeping my very eyes are dry;
Let everyone detest me no matter where I go,
Until from persecution myself I do not know;
Let misery and horror my heart transform to stone,
That I may hate my mother, in whose love I have grown;
Till hating and deceiving for me with love will vie,
And I forget my suffering, and learn at last to die.

Dishonoured let me perish, an outcast among men;
My body less than worthy to block the gutter then,
And may, o God of mercy, a crown of diamonds wear
The one who gives my heart the hungry dogs to tear,
While for the one who in my face does callous fling a clod
In your eternal kingdom reserve a place, o God.

Thus only, gracious Father, can I requitance give
That you from your great bounty vouched me the joy to live;
To gain eternal blessings my head I do not bow,
But rather ask that you in hating compassion show.
Till comes at last the evening, your breath will mine efface,
And into endless nothing I go, and leave no trace.

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008

Κοινή απάντηση σε ένα ιστορικό κάλεσμα

Το μεγαλείο της Πολιτικής και των Ικανών Πολιτικών αποδεικνύεται όταν δίνουν σωστές λύσεις σε σωστές χρονικές στιγμές, όταν δεν αφήνουν την στιγμή να τους προσπεράσει και όταν γράφουν την ιστορία του Αύριο, για ένα καλύτερο κόσμο που θα τον αφήσουν σαν πραγματική κληρονομία για τις επόμενες γενιές! Μια τέτοια ιστορική στιγμή αποτελεί η:

Επιστολή Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τους ηγέτες κομμάτων-μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την "Επιτροπή Stiglitz"
19.10.2008

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, απέστειλε σήμερα επιστολή, προς τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Luis Inacio Lula da Silva, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Hosni Mumbarak, τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown, τον πρωθυπουργό της Iσπανίας, Jose Luis Zapatero, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Jose Socrates, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας, Franz Muntefering, τον υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο Καγκελάριο του SPD, στις εκλογές του 2009, FrankWalter Steinmeier, και την Πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας, Sonia Gandi, όλοι ηγέτες κομμάτων - μέλων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με την οποία τους καλεί να ορίσουν τον προσωπικό τους απεσταλμένο στην «Επιτροπή Stiglitz», η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, στην Νέα Υόρκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Με την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης, ο πλανήτης μας περνάει κρίση. Οι πολίτες - οι λαοί και οι χώρες που εκπροσωπούμε - είναι σε αναζήτηση ασφάλειας, ηγεσίας και καθοδήγησης.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Νέα Υόρκη, συμφωνήσαμε όλοι: Πρέπει να προσφέρουμε έναν παγκόσμιο «οδικό χάρτη» για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου, προοδευτικοί ηγέτες έδειξαν ότι, κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Εάν το κίνημά μας δεν προσφέρει τον δρόμο προς τα εμπρός, θα το κάνουν άλλοι. Άλλοι όμως, μπορεί να μας κατευθύνουν προς έναν επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος θα οδηγήσει σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ανισότητα, φτώχεια, χάος και συγκρούσεις. Έναν δρόμο, ο οποίος καθοδηγείται από λαϊκισμό και φονταμενταλισμό, από απολυταρχικούς ηγέτες και δράσεις. Έναν δρόμο, ο οποίος θα υπονομεύσει τις δημοκρατικές αξίες, για τις οποίες οι πολίτες έχουν αγωνιστεί και τις οποίες εμείς θεωρούμε τόσο πολύτιμες.

Το κίνημά μας, η Σοσιαλιστική Διεθνής, έρχεται αντιμέτωπο με την πρόκληση να καταλήξει σε μία παγκόσμια απάντηση στην κρίση, η οποία θα είναι δίκαιη και κοινωνικά υπεύθυνη. Μία απάντηση, η οποία θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Μία απάντηση, η οποία θα εγγυάται λογοδοσία, διαφάνεια και κοινωνική συμμετοχή. Μία απάντηση, η οποία θα εξασφαλίσει ότι οι όποιες λύσεις βρεθούν, δεν θα ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη κοινωνικοποιώντας τις ζημίες – δεν θα υποχρεώσουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν, απαλλάσσοντας τις χρηματαγορές.

Η απάντησή μας πρέπει, επίσης, να φθάσει πέρα από την τρέχουσα κρίση και να θέσει σταθερά θεμέλια για ένα νέο προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης, ένα νέο παγκόσμιο όραμα για το:

  • πώς κυβερνάται ο πλανήτης μας
  • πώς η ανάπτυξή μας θα γίνει πραγματικά αειφόρος
  • πώς θα κάνουμε την οικονομία μας «πράσινη», κάτι το οποίο πρέπει να είναι βασικό στοιχείο των λύσεων που θα προτείνουμε για τις σημερινές οικονομικές, οικολογικές, ενεργειακές, επισιτιστικές και θεσμικές κρίσεις.

Όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση του Προεδρείου μας, "δεν πρόκειται για εποχή αλλαγών, αλλά για αλλαγή εποχής."

Προς τούτο συμφωνήσαμε, κατά την συνάντηση της Νέας Υόρκης, να δημιουργήσουμε μία Επιτροπή υπό την Προεδρεία του Νομπελίστα Joseph Stiglitz, ο οποίος και αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας.

Η Επιτροπή για μία Παγκόσμια Απάντηση των Σοσιαλιστικών, Σοσιαλδημοκρατικών και Εργατικών Κομμάτων στην Οικονομική Κρίση, χρειάζεται την προσωπική σου υποστήριξη. Θέλω να διασφαλίσω ότι, η πείρα και οι απόψεις σου θα εκπροσωπηθούν πλήρως στις εργασίες της Επιτροπής. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να ορίσεις έναν προσωπικό σου απεσταλμένο στην Επιτροπή. Κάποιον, ο οποίος πιστεύεις ότι θα συμβάλει δημιουργικά ώστε να ανταποκριθούμε άξια σε αυτήν την πρόκληση.

Πρόθεσή μας είναι να πραγματοποιήσουμε την εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής σε ειδική συνεδρίαση εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Θα επικοινωνήσω μαζί σου τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες.

Σήμερα, η πολιτική μας οικογένεια έχει μία μοναδική ευκαιρία, αλλά και ευθύνη. Πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας και τον κόσμο νέα ελπίδα και σιγουριά. Οι συμπολίτες μας δικαίως το περιμένουν αυτό από εμάς.

Προσβλέπω ειλικρινά στην συνεργασία μαζί σου σε αυτό το φιλόδοξο πολιτικό και ηθικό καθήκον. Μαζί μπορούμε να βρούμε κοινή απάντηση σε ένα ιστορικό κάλεσμα.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Γιώργος Α. Παπανδρέου"